Mario Todoric / CROPIX
NUTRICIONISTIČKA SLUŽBA

LJEPŠA STRANA POLJUDA Hajdukov odred za zdravlje krase dvije prave ljepotice: 'Tko je najzgodniji? Ne trebate to ni pitati...'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. studeni 2016. 12:41

Nije Hajduk samo rezultat prve momčadi, nisu samo igrači i trener na zelenom terenu. Iza rada i rezultata koji izbija na površinu stoje i “pozadinske službe”, organizacija stručnjaka posebnih specijalnosti.

Takva je upravo nutricionistička služba Bilih koja brine za prehranu i održavanje sportske građe tijela. Za taj zahtjevni segment zadužene su dr.sc. kineziologije Renata Pavić i mag.chem. eng. Olivera Stričević. Tandem za kojeg će mnogi kazati da je zaslužan i za “ljepšu sliku” Hajduka.

- Renata je zadužena za sastav i razvoj tijela, za biometrijska ispitivanja, a moje zaduženje je režim prehrane. Naša tri temeljna zadatka su pratiti sastav tijela, energetski status i prehranu igrača - objasnila je u startu Olivera Stričević čime se bave stručnjakinje u nutrio-službi na drugom katu poljudskog stadiona.

Split, 171116.
 Na fotografiji su nutricionistice HNK Hajduk, Olivera Stricevic i Renata Pavic.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
Mario Todoric / CROPIX

Nema čipsa ni brze hrane

Kakav je traženi model aktualnog nogometaša, koji su parametri u brojkama?

- Kada zbrojim podatke naših igrača dolazimo do visine od 183 centimetra i 79 kilograma, što je na razini igrača većine momčadi iz Lige prvaka s kojima smo usporedili naše podatke - otkrila je Renata i dodala:

- Ne može se raditi generalizacija, s obzirom da svaka igračka pozicija traži drukčiji tip građe igrača. Nema idealnog tipa po visini i težini, ali ukupni statistički pokazatelji jasno govori gdje se nalazimo u usporedbi s najboljima. U istoj smo rečenici - ponosno će kazati energična kineziologinja Renata Pavić.

Tjelesno su hajdukovci na europskom nivou, a kako se hrane, upitali smo Oliveru.

- Nećemo ići u detalje, ali jasno je da nema čipsa, fast fooda i ostalih kaloričnih inačica modernog načina života. Igrači imaju tjedni režim prehrane kojeg se strogo moraju držati, a uz to posjeduju i kalorijsku tablicu. Da precizno znaju koliko kalorija s kojim jelom unose u svoje tijelo. Istina je da takav režim traži velika odricanja i složen je poput vojničkog “drila”. Moraju se pridržavati pravila, inače nema uspjeha.

Split, 171116.
 Na fotografiji su nutricionistice HNK Hajduk, Olivera Stricevic i Renata Pavic.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
Mario Todoric / CROPIX

Javljaju li se i bivši igrači?

- Stalno zove Mijo Caktaš iz Rusije, piše Elvir Maloku iz Španjolske, govori nam kako se radi u njegovom novom klubu, kako se pazi na svaki kilogram. Kažu, “uhvatili smo temelje u Hajduku, pa nam je sada lako”. Ali naš najveći uspjeh je kada nas igrač iz kadetske momčadi pita “kako mogu upisati nutricionizam”. To je uspjeh, da smo ih u ranoj životnoj dobi zainteresirali za način prehrene koji će ih učiniti boljim sportašima. Naučile smo ih da je put prema uspjehu popločan nizom pravila kojih se striktno treba držati. Da nije važna samo mišićna masa, nego i kako se rasporedi. Mi smo im 24 sata na raspolaganju, otvorene za pomoć i pitanja.

Tko je najzgodniji među hajdukovcima, možemo li to upitati. Svih ste dobro pregledali, svakog u detalj vidjeli....

- Ne trebate to ni pitati. Mene od milja zovu “teta Olivera”., a Renata je “doktorica. Kao djeca su nam – dodat će crnokosa nutricionistkinja Bijelih.

- Ma sve je to dio posla, ali moj primarni sport je plivanje, stoga je nogomet profesionalna zanimacija. Radila sam dugo sa Korčulaninom Mariom Todorovićem, našim olimpijcem, pa mi je plivanje ostalo na prvom mjestu. U Hajduku je bitno da su momci korektni i pristojni, da poštuju i ispunjavaju zadane okvire rada – zaključila je Renata Pavić.

Linker
22. rujan 2024 14:17