NENAD DUGI/CROPIX
PROGNOZA SLAVNOG TRENERA

Vaha Halilhodžić za SN objasnio zašto je PSG favorit protiv Olma i društva: ‘Njega je teško nadoknaditi‘

Prvi čin francusko-njemačkog dvoboja - PSG i Leipzig danas će odlučiti o prvom finalistu LP
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. kolovoz 2020. 18:33

Vahid Halilhodžić vodi neuobičajen izbornički život. U Maroku je, čeka povratak reprezentativnog nogometa, no kako stvari stoje, još će se načekati.

- Ovdje u Maroku situacija nije dobra, opet su krenule karantene, zatvaraju se neki kvartovi, utakmice koje smo trebali imati u rujnu opet su odgođene. Trebali bismo, po programu, imati prijateljske dvoboje u listopadu, pa kvalifikacije za Afrički kup nacija u studenome, no pitanje je što će biti od svega. Nije optimistično u Africi što se korone tiče, ljudi su se u jednom trenutku opustili, život se vratio, no sad je opet loše - javio se Halilhodžić sa sjevera Afrike, priznajući da nikad nije tako dugo bio bez utakmice.

- Zadnji put smo igrali u studenome, moglo bi se dogoditi da punih godinu dana na vodim nijednu utakmicu. Takva su, specifična vremena, nadajmo se da će uskoro sve to proći, da će krenuti normalan život. Da će ubrzo netko pronaći cjepivo i promijeniti nam svakodnevicu.

Nitko nije očekivao

Specifično je sve oko nas, pa i završnica Lige prvaka. Neočekivani polufinalisti, PSG ide na Leipzig, Bayern na Lyon? Dva francuska i dva njemačka kluba, kako to izgleda iz kuta čovjeka koji je praktički čitav život u francuskom nogometu, posebice u PSG-u?
- Iznenađujuće, svakako, nije to nitko očekivao, ali evo, takav je današnji nogomet. Naravno, u Francuskoj svi pričaju o velikom uspjehu, često se francuska liga podcjenjuje, ne daje joj se toliko na važnosti, dva kluba u polufinalu Lige prvaka svakako su mnogima u Francuskoj dali argumente da to ni približno nije tako.

Ispalo je suprotno svim očekivanjima. Naime, Francuzi su službeno okončali sezonu još u travnju, imali su najdulju pauzu, mnogi su mislili da će to biti hendikep, a kad ono...

- Evo, vidite koliko je to sve nepredvidljivo. Istina je da se kalkuliralo kako će dugačka stanka biti PSG-u otegotna okolnost, a onda imamo dva francuska kluba u polufinalu. Očito, važnije je biti svjež u ovoj fazi, ovi koji su pauzirali pa igrali sad su malo i preumorni, taj je neobičan ritam uzeo danak.

Dobro, PSG je napokon došao do polufinala, može li i do kraja?
- Ja bih rekao, sad je prilika. Sad ili nikad. Jer, kad imate u napadu takvu dvojicu igrača kao što su Neymar i Mbappe, onda imate pravo računati na naslov. Takve klase, u takvoj formi trenutačno nema nitko. Opet, i takav PSG jedva se provukao kraj Atalante, tek u završnici uspio pobijediti, što može govoriti svašta, pa i to da PSG nije tako uvjerljiv i da možda i nije dovoljno dobar za konačnu pobjedu. No, po mojem mišljenju ta pobjeda će upravo Parižanima dati ubrzanje, samopouzdanje, a i takav kraj protiv Atalante sugerira baš to; kad imaš takve individualce, takve svjetske igrače, kad imaš mogućnost da pred kraj ubaciš u višu brzinu, onda se do kraja možeš nadati da ćeš pobijediti i takvi igrači odlučuju utakmice. Očekujem da bi ta kvaliteta trebala biti prevaga za PSG i u polufinalu. Sad kad je PSG preskočio tu barijeru, kad je napokon ušao u polufinale, sada očekujem da napravi još taj jedan korak. Odnosno dva.

Ipak, Leipzig nije ‘mačji kašalj’, Nagelsmannova momčad igra vrlo dobar, svrsidhodan nogomet.
- Slažem se, Leipzig je ove sezone prezentirao sjajan nogomet, ipak, mislim da nedostaje Werner u napadu i da ga nije lako nadoknaditi. Opet, to što je PSG jedva prošao Atalantu sigurno će i Neymaru i društvu biti opomena, znaju da ne smiju nimalo podcijeniti Nijemce, da moraju svih 90 minuta biti na visokoj razini. Vjerujem kako će Parižani ozbiljno shvatiti zadatak i kako će ipak na tu individualnu kvalitetu izboriti finale. Očekujem, naravno, da će u finalu igrati s Bayernom.

Sve se poklopilo

Onda je Vaha još i dodao:
- A ako uđu u finale, po meni će Parižani biti favoriti! Ovo je godina kad PSG slavi 50. rođendan, sve se nekako poklopilo, klub ima veliku šansu napokon napraviti nešto o čemu sanja pola stoljeća, nešto u što je zadnjih godina uloženo puno novca. Teško da će iduće sezone ova momčad opet biti kadra dovesti trofej Lige prvaka u Pariz, pitanje je tko će i ostati u PSG-u. Sad su svi još gladni trofeja, motivirani i to bi PSG-u, stigne li do finala, mogla biti velika prednost.

Da, svi očekuju to finale PSG-a i Bayerna, koliko god bilo teško išta prognozirati. No, imamo tu još jedan fenomen. Naime, od četvorice trenera u polufinalu, trojica su Nijemci (Tuchel, Nagelsmann i Flick). Lani je prvak Europe bio Nijemac (Klopp).

- Nije to slučajno, sigurno, taj njemački način danas najbolje prolazi. Oni su uglavnom šutljivi, samozatajni radnici, koji inzistiraju na puno trke, snage, brzine... I takav nogomet je moderan, takve momčadi pariraju i bore se za trofeje. Puno se pričalo o Guardioli, Mourinhu i još nekima, međutim, ova Liga prvaka još je jednom pokazala da nije sve u novcu, da nije sve u posjedu lopte i tiki-taki, takav nogomet pomalo izumire. Vidjeli ste Barcelonu, recimo. Danas je važna brzina lopte, reposjed, što silovitiji dolazak pred gol. Recimo, Bayern je imao bolje igrače, jaču momčad pod Guardiolom, bili su tu Robben i Ribery, ali sad igra bolji nogomet i sasvim je zasluženo pobijedio Barcelonu. Postulati koji su donedavno mogli proći, sad prolaze sve manje, a da se vratimo na Nijemce, oni su to očito dobro shvatili i uspješno ih primjenjuju - zaključio je Halilhodžić.

Ambicija Dinamo je najbolji klub na tim prostorima, ali mora težiti prolasku skupine Lige prvaka

Spominjao se Halilhodžić i kao trener Dinama nakon Jovićevića, no tada je brzo odbacio takvu mogućnost, na kraju do prave Dinamove ponude nije niti došlo. No, Vaha, naravno, prati Dinamo.
- U kontaktu sam s ljudima tamo, sa Zoranom Mamićem također, kao što kontaktiram s ljudima iz većine klubova u kojima sam bio. Vidim da je Dinamo dobro krenuo u sezonu, nakon te krize koju je imao. Ali takve su aferice u Dinamu normalne svake godine, ništa čudno, ha-ha.
Kako vidi Dinamove izglede u novoj europskoj sezoni?
- Dinamo je kroz godine izgradio reputaciju uspješnog kluba, rekao bih i velikog kluba, vjerojatno i najvećeg na tim prostorima. I mislim da bi Dinamo sad polako trebao težiti i novom cilju, prolasku u drugi krug Lige prvaka, ne se više samo zadovoljavati ulaskom u skupine. Drago mi je da je Zoran preuzeo opet klupu, dobar je trener i vjerujem da će napraviti kvalitetnu momčad.

7. mjesto na UEFA rankingu trenutačno drži Paris SG

32. mjesto na UEFA rankingu trenutačno drži RB Leipzig

5 golova zabili su Mbappe i Icardi ove sezone u Ligi prvaka

Paris SG
Osnovan: 1970.
Stadion: Park prinčeva (47.929)
Vrijednost momčadi: 801 milijun eura
Prosječna starost momčadi: 25,6 godina
Broj stranaca: 21
Broj reprezentativaca: 13

RB Leipzig
Osnovan: 2009.
Stadion: Red Bull Arena (42.959)
Vrijednost momčadi: 507 milijuna eura
Prosječna starost momčadi: 24,2 godine
Broj stranaca: 21
Broj reprezentativaca: 13

Linker
21. travanj 2024 14:42