Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin i predsjednik HNS-a Marijan Kustić

 DAMIR SENCAR Afp
ZASJEDANJE NA HVARU

U Hrvatskoj će se raspravljati o nogometnoj ideji koja bi mogla izazvati veliku pobunu

Oko uvođenja noviteta najviše se angažirao predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 19. rujan 2022. 17:51

Seljenje Lige prvaka i Superkupa na druge kontinente te uvođenje mini-turnira na početku sezone neke su od ideja koje će se u utorak pretresati na Hvaru, gdje zasjeda Izvršni odbor Uefe.

Objavio je to portal Athletic, koji doznaje da čelnici najmoćnijih klubova ipak privremeno odustaju od želje da se nokaut faza ili finale Lige prvaka igraju izvan Europe. Smatraju da bi takva radikalna odluka izazvala preveliki bunt među navijačima i umjesto toga predlažu da se u Ameriku, Kinu ili na Bliski istok presele neke od utakmica grupne faze.

"Druga je opcija da se izvan Europe odigrava utakmica Superkupa. Uefa također razmatra uvođenje turnira na početku sezone na kojem bi sudjelovao aktualni osvajač Lige prvaka i još tri vodeće momčadi. Nosio bi naziv ‘Uvodni turnir‘", piše Athletic.

Oko uvođenja noviteta najviše se angažirao predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi, koji je član Izvršnog odbora Uefe, ali obnaša i funkciju predsjednika Europskog udruženja klubova (ECA). Skupština tog tijela održat će se u Istanbulu kasnije ovaj tjedan i pretresati prijedloge koji stignu s Hvara.

Al-Khelaifi se proljetos pohvalio da su se Uefa i ECA zajednički izborile za 40-postotno povećanje prihoda od prodaje televizijskih prava eurokupova u razdoblju od 2024. do 2027. godine. Pritom američko tržište bilježi najveći porast od 150 posto, uz napomenu da se dogovor za španjolsko govorno područje tek očekuje.

Još jedan argument za premještanje utakmica u SAD ili Kinu izvučen je iz nedavnog istraživanja u kojem se 30 posto navijača s tamošnjih tržišta izjasnilo da je na njihovo praćenje nogometa utjecalo neko veliko natjecanje.

"Nema ništa loše u tome da se raspravlja o idejama na komercijalnom planu. Suradnja Uefe i ECA-e polje je na kojem bi klubovi trebali tražiti nove izvore prihoda u post-covid razdoblju", rekao je izvor za Athletic.

Na skupštini ECA-e u Istanbulu gostovat će i Stefano Domenicali, izvršni direktor Formule 1, koji će predstavnicima klubova prenijeti iskustva širenja na američkog tržište, gdje "oktanski cirkus" zadnjih godina bilježi povijesno visoku gledanost.

Linker
20. travanj 2024 17:54