ANTE CIZMIC Cropix
‘ŽELIMO DA NAS SE PLAŠE‘

Trener Hajdukovih juniora imitirao slavnog kolegu, pa otkrio recept za uspjeh i što je rekao igračima u svlačionici

‘Kada dođeš u četiri, onda pokušavaš ići do kraja. Ne smiješ drukčije razmišljati‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. ožujak 2023. 18:25

Marijan Budimir prvi je izašao na tartan stazu poljudskog stadiona. Okupila se kompletna Radna zajednica na čelu s predsjednikom Lukšom Jakobušićem, došla je čestitati i prva momčad. Tvorac uspjeha juniorske ekipe, 42-godišnji trener, predvodio je svoje igrače u fešti ispred više od 2000 fanatičnih navijača okupljenih na sjeveru Poljuda.

- Ovo je Hajduk - grmjela je Torcida dok se Budimir u stilu Jürgena Kloppa udarao šakom u prsa i dizao navijače na noge.

Mirni i staloženi strateg Bijelih zapjevao je sa svojim igračima pred sjevernom tribinom, pola sata su se “bili tići” radovali sa svojim pristašama doživjevši ono o čemu su nekoć mogli samo sanjati.

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Očekivali smo doček, ali ne ovakav. Čuli smo još u Njemačkoj da se sprema fešta na stadionu, ali ovo je zaista fenomenalno. Hvala navijačima, zaslužili su momci, neka se vesele. Velika je ovo je stvar, ući među četiri u Europi. Nadam se da tu nećemo stati, probat ćemo otići do kraja - kazao je Budimir u razgovoru ispred sjeverne tribine dok je Torcida u pozadini pružala zvučnu kulisu.

Jeste li slavili već u Dortmundu?

- Odmah poslije utakmice išli smo za Frankfurt, vozili smo se tri sata. Kasno smo došli i potom u četvrtak ujutro hvatali avion za Split.

Je li ovo najveća pobjeda u vašoj karijeri?

- Rekao bih da je ovo najveća pobjeda Hajdukove Akademije, a uz to bih dodao da je od četvrtfinala Lige prvaka seniora najveći uspjeh našeg kluba u Europi.

Kakve su ambicije u Nyonu krajem travnja?

- Kada dođeš u četiri, onda pokušavaš ići do kraja. Ne smiješ drukčije razmišljati. Nadam se uz malo sreće to možemo i napraviti.

Navijači su zbog juniora potegnuli skroz do Dortmunda. Što vam to znači?

- Zahvaljujući našim navijačima u Dortmundu smo se osjećali kao kod kuće. Akustičan je stadion, moram priznati da se nismo čuli na 10 metara jedni od drugih. Drago mi je da smo navijače učinili sretnim i ponosnima.

Čime hranite igrače, kako ih spremate, jer nepobjedivi ste u Ligi prvaka?

- Ha, ha... to je proces koji se stvara dulje vrijeme. Igrači su karakterni, upijaju trenerske zamisli. I gladni smo uspjeha, to je važno. Vidite da kada izađemo na teren da se nikoga ne bojimo. Kao što kažem prije svake utakmice, bitno je da poslije možemo jedni druge pogledati u oči. Da bi nas netko dobio mora se zaista dobro oznojiti, jer mi smo svjesni da možemo igrati sa svima.

Što ste kazali igračima nakon dvoboja?

- Prvo sam im čestitao, ali puno je bitniji bio govor prije utakmice i na poluvrijeme. Prije utakmice je rečeno da nismo došli na izlet, da smo došli igrati kako smo se i dogovorili. Uz par taktičkih detalja na poluvrijeme smo vidjeli da imamo priliku, da ih možemo dobiti. Da ćemo ih dobiti.

Slijedi Milan, nadate li se da će vam trener seniora Ivan Leko ustupiti juniore koji već igraju za prvu momčad poput Vuškovića, Pukštasa....

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Nije to pitanje za mene, ali vjerujem u pozitivan ishod. Nikad se ne opravdavam na izostanke, tko god bio tu, dat će svoj maksimum. To je povijesna utakmica za klub i vjerujem da će ljudi iz uprave odlučiti da probamo osvojiti taj trofej s najjačom ekipom.

Čestitao je Budimiru i trener Borussije kojeg je sigurno splitski strateg iznenadio sjajnom pripremom dvoboja. Hajduk je djelovao mirno, kao da su Bijeli bili domaćini, a ne Borussia. Nijednog trenutka nije bilo straha.

- Svaku utakmicu se jednako postavljamo. Gledali smo njihovih deset dvoboja i naši igrači su znali kako taktički stati na terenu. Ono što se po mom sudu ne treba govoriti jest činjenica da se mora ostaviti srce na terenu. Ali, zašto se koga plašiti? Ako vjeruješ u sebe, možeš igrati sa svakim.

Do Nyona je preostalo nešto više od mjesec dana, kako se spremiti?

- Stiže nam reprezentativna stanka, pa se nakon toga polako spremamo za Final Four.

Kakav je osjećaj kada sjever kliče vaše ime?

- Neopisiv!

Četiri godine ste trener juniora, kakav je plan u karijeri?

- Nije to sada tema razgovora...

Zašto ne i do finala

Marijan Budimir je smislio plan, a ključnim ljudima na terenu pokazali su se vratar Borna Buljan koji je obranio jedanaesterac, te golgeter Mate Antunović koji je zabio Manchester Cityju i Borussiji. Je li Milan sljedeći, nastavlja li golgeter Mate svoj niz?

- Momčad je na prvom mjestu, najvažnije je da prođemo dalje. Tajna uspjeha? Nema tajne, jer mi smo prije svega prijatelji, a tek onda suigrači. Ako nam se spuste neki igrači iz prve momčadi, možemo daleko otići.

Kako ste doživjeli doček na Poljudu?

- Svi oni koji su nas došli dočekati zaslužuju veliko hvala. Ovo što mi doživljavamo proteklih mjeseci najbolji su trenuci našeg života. Prekrasan je osjećaj biti dio ove momčadi i ostvariti plasman na Final Four.

Vjerujete da možete dobiti i Milan?

- Zašto ne probati, zašto ne izboriti finale.

Protiv Borussije niste bili impresionirani velikim protivnikom niti golemim legendarnim stadionom.

- Zašto bismo bili impresionirani, pa mi smo došli uživati. Znali smo da nemamo što izgubiti, da možemo samo dobiti. Na kraju smo zasluženo prošli.

Antunović je Borussiji zabio gol glavom u maniti velikih golgetera Van Nistelrooya, Drogbe... Daleko je Antunović od njihove slave, ali pogodak je vrijedan usporedbe.

- Pratio sam sve velike centarfore i Drogba mi je jedan od najdražih. Tako je i on zabio Bayernu u finalu Lige prvaka 2012.

Na jedan dan su juniori bili popularniji od Livaje i suigrača mu iz prve ekipe. Uostalom, i seniorima se rijetko događaju ovakve fešte.

- Ma dobro, osjećaj je fantastičan, ali treba se znati kontrolirati i nositi sa svim tim trenucima.

Borna Buljan obranio je jedanaesterac Maneu. Nije Sadio, već Filippo, ali bitan je jedanaesterac.

- Najvažnije je da smo prošli. Nećemo stati na polufinalu, analizirat ćemo Milan kada bude vrijeme za to

Jeste li se posebno spremali za kaznene udarce?

- Jesmo, još od šesnaestine finala radimo na jedanaestercima. Nismo pred Borussiju stavili preveliku važnost na taj detalj, ali vježbali smo kaznen udarce.

Jeste li sami određivali u koju stranu se bacate ili ste imali unaprijed skovani plan?

- Imao sam zapisano za pet-šest igrača, ali više sam se instinktivno bacao. Do sada sam znao braniti kaznene udarce, ali ovo je definitivno moj najvažniji jedanaesterac u karijeri.

Tko su vam idol?

- Donnarumma mi je najdraži vratar. Još jedan od mojih favorita je Ivo Grbić. imamo sličan stil branjenja.

Roko Brajković bio je jedan od najboljih kroz 90 minuta u Dortmundu.

- Još nismo svjesni što smo napravili, ali kada shvatimo nećemo se zadovoljiti ovim uspjehom - kazao je Brajković.

Eksplozija fantastične energije Bijelih iskazana je u dvoboju s Borussijom.

- Gdje god da igramo mi želimo da nas se protivnici plaše. Dortmund? Westfalen je jedna od najboljih stadiona na svijetu. Kao dijete gledaš taj stadion na TV-u i onda ti se ukaže prilika. To je ostvarenje sna svakog djeteta zaigrati na tom stadionu.

Koji je bio recept za pobjedu?

- Imali smo hladnu glavu i vruće srce. Jedino tako smo mogli dalje.

Linker
23. lipanj 2024 17:51