FABRICE COFFRINI Afp
ŽDRIJEB U NYONU

Spektakl u Ligi prvaka: Čeka nas veliki hrvatski okršaj i finale prije finala

Hrvatska će sigurno imati predstavnika u polufinalu, budući da Modrić ide na Kovačića i Gvardiola
Piše: Hina, SNObjavljeno: 15. ožujak 2024. 12:01

Liga prvaka, parovi četvrtfinala:

Arsenal - Bayern

Atlético - Borussia Dortmund

Real Madrid - Manchester City

PSG - Barcelona

Parovi polufinala:

Atlético/Borussia - PSG/Barcelona

Arsenal/Bayern - Real/Man. City

Finale se igra 1. lipnja u Londonu.


U Nyonu je održan ždrijeb četvrtfinala i polufinala ovosezonske nogometne Lige prvaka, a spektakularni četvrtfinalni par čine madridski Real i aktualni pobjednik Manchester City.

Bit će to ujedno međusobni dvoboj jedinih preostalih hrvatskih nogometaša u Ligi prvaka, Luka Modrić je i dalje važan čovjek u igri madridske momčadi, dok su članovi Manchester Cityja Mateo Kovačić i Joško Gvardiol.

Isto tako, prošle dvije sezone su Real i Manchester City igrali u polufinalima Lige prvaka, prije dvije sezone pobjednik Lige prvaka je bio Real, dok je prošle sezone, po prvi puta u svojoj povijesti, slavio Manchester City.

Pobjednik tog para u polufinalu će igrati protiv boljeg iz ogleda Arsenala i minhenskog Bayerna.

Drugi dio ždrijeba je definitivno lakši pa će tako u četvrtfinalu igrati madridski Atletico i dortmundska Borussia. Pobjednik tog susreta u polufinalu čeka pobjednika dvoboja u kojem se sastaju PSG i Barcelona.

Prve četvrtfinalne utakmice igraju se 9. i 10. travnja, dok su uzvrati tjedan dana kasnije. Prvi polufinalni dvoboji na rasporedu su 30. travnja i 1. svibnja, a uzvratni ogledi tjedan dana kasnije.

Finale se igra na londonskom Wembleyju 1. lipnja.

12.24 Toliko za sada. U 13 sati na rasporedu je ždrijeb Europske lige, a sat vremena kasnije i ždrijeb Konferencijske lige u kojem, nažalost, neće biti papirića s imenom GNK Dinamo.

Spektakularan ždrijeb Lige prvaka! Dobili smo hrvatski okršaj između Luke Modrića, Matea Kovačića i Joška Gvardiola, neki bi rekli da u dvoboju Reala i Manchester Cityja imamo "finale prije finala". Harry Kane vratit će se u London za dvomeč s Arsenalom, dok dvoboj PSG-a i Barcelone budi sjećanja na 6:1 pobjedu Katalonaca iz 2017. godine...

Evo svih parova četvrtfinala:

image
FABRICE COFFRINI Afp

Pobjednik dvomeča Arsenal - Bayern ide na pobjednika susreta Real Madrid - Manchester City.

Pobjednik susreta Atlético - Borussia Dortmund igrat će protiv pobjednika dvomeča PSG - Barcelona.

Trenutno se izvlače parovi polufinala.

Posljednji par: PSG - Barcelona.

Sljedeći par je Real Madrid - Manchester City.

Drugi par četvrtfinala: Atletico Madrid - Borussia Dortmund.

Prvi izvučeni par je Arsenal - Bayern.

Pri ždrijebu će pomoći legendarni igrač Chelseaja, John Obi Mikel.

Na pozornici se pridružio glavni tajnik UEFA-e Giorgio Marchetti.

Popularni "ušati" trofej svojeg će novog (ili starog?) vlasnika dobiti 1. lipnja na Wembleyju.

image
FABRICE COFFRINI Afp

12.00 Počela je službena ceremonija prije samog ždrijeba.

Peti put u osmini finala Lige prvaka bit će samo klubovi iz liga Petice. Prvi put to se zbilo u sezoni 2013./14. (Španjolska 3, Engleska i Njemačka 2, Francuska 1), potom 2017. (Španjolska 3, Njemačka 2, Engleska, Francuska i Italija 1), 2018. (Španjolska 3, Engleska i Italija 2, Njemačka 1) i 2020. (Španjolska, Njemačka i Francuska 2, Engleska i Italija 1).

Među osam u Ligi prvaka nema Talijana, ali oni su trenutačno u najboljoj poziciji za dobivanje petog kluba u novoj sezoni LP u novom formatu. Dodatnog predstavnika će, naime, dobiti dvije države čiji su klubovi u sezoni 2023./24. osvojili najviše UEFA-inih bodova, a te pozicije u ovom trenutku drže Italija i Njemačka. Nije gotovo, prijete im Engleska, Francuska, Španjolska... (dd)

Najavu piše: Damir Dobrinić

U četvrtfinalu Lige prvaka nastupit će isključivo predstavnici liga Petice, s time da su ovoga puta izvisili i Talijani. Španjolska ima tri kluba, Engleska i Njemačka po dva, a Francuska jedan.

Osmina finala prošla je bez senzacija, to se rijetko zbiva. Dalje su prošle trenutačno prva (Real Madrid), treća (Barcelona) i četvrta (Atletico) momčad Španjolske, prva (Arsenal) i treća (Man. City) momčad Engleske, druga (Bayern) i četvrta (Borussia Dortmund) momčad Njemačke i prva (Paris Saint Germain) momčad Francuske. Creme de la creme.

Dalje je prošlo sedam nositelja, jedina momčad koja je ispala, a u skupini je osvojila prvo mjesto, bio je Real Sociedad. I tu je priča vrlo jasna, senzacija bi bila da su Baski prošli protiv Paris Saint Germaina, ne obrnuto. Sedam od osam nositelja, u ovakvom sustavu natjecanja LP, dalje je prošlo i u sezonama 2005./06. (Benfica izbacila Liverpool), 2010./11. (Inter izbacio Bayern) i 2020./21. (Porto izbacio Juventus), dok ih je svih osam bilo uspješno u već spomenutoj sezoni 2013./14.

Real Madrid će igrati svoje 20. četvrtfinale u eri Lige prvaka, a u točno pola od njih sudjelovao je Modrić! Usporedimo li ga s Realovim društvom u četvrtfinalu, među osam najboljih je u LP, počevši sa sezonom 1992./93., 22. put ušao Bayern, dok je 20. put u tom društvu, poput Reala, bila i Barcelona. Svi ostali - manje od Modrića! S tim da je neuništivi hrvatski velemajstor u četvrtfinalu bio i 2011. kad je njegov Tottenham ispao upravo od Reala. Atleticu, Borussiji Dortmund, Manchester Cityju i PSG-u je ovo osmi put, Arsenalu sedmi.

No idemo redom, slijedi četvrtfinale koje će nam u svakom slučaju donijeti spektakularne dvoboje. Osim Modrića, u igri za naslov su još samo dvojica Hrvata, ali obojica u klubu koji jedini kod bookmakera kotira bolje od Reala. Manchester City s Mateom Kovačićem i Joškom Gvardiolom brani naslov pobjednika i ponovno je glavni favorit. Gvardiol lovi svoju prvu krunu, Kovačić petu s kojom bi se, eto, izjednačio s Modrićem, te postao tek drugi igrač u povijesti koji je LP osvojio s tri različita kluba. Slavio je s Realom i Chelseajem, a još uvijek je jedini igrač s tri titule u tri različita dresa Nizozemac Clarence Seedorf, prvak s Ajaxom, Realom i Milanom.

City prvi favorit, Real drugi u rangu s Arsenalom, kladionice su potom rangirale Bayern, PSG, Barcelonu, Atletico i Borussiju, koja se uoči četvrtfinala za preostalih sedam klubova čini kao idealan ždrijeb. Završni put prema Wembleyju se otvara danas točno u podne u kući europskog nogometa u Nyonu, prvo ždrijeb četvrtfinala, potom polufinala pa i treći za određivanje "domaćina" finala. Ostalo je još samo 13 utakmica u devet termina, devet paklenih krugova na putu do raja.

Linker
15. ožujak 2024 12:29