Tomo Ničota
PIŠE TOMO NIČOTA

REPORTAŽA IZ TBILISIJA Pokazat ćemo da je naš Dinamo bolji od vašeg!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. kolovoz 2016. 20:00

Sletjeli su Modri u Tbilisi oko tri ujutro po lokalnom vremenu. I iznenadili se. Aerodrom, vrlo moderan aerodrom, pun kao šipak, “muving” kao da je četiri poslijepodne. Svi užurbani, gužva u zoni za dočeke, pista puna zrakoplova. To su sati kad slijeće mnogo aviona u gruzijsku metropolu, sletio je tako i Dinamov čarter. Budući da nitko nije zaspao prije četiri sata, dao je Cico igračima slobodno prijepodne, neki su se budili tek za ručak, neki otišli i u šetnju u blizini hotela.

S Dinamom je u Gruziju došao i Davor Šuker, predsjednik HNS-a, a tu je i Ivo Šušak. Novopečeni šef Dinamove omladinske škole poveznica je Zagreba i Tbilisija, ovdje je radio, bio trener, izbornik. Pamti te dane, iako, kaže, današnji Dinamo iz Tbilisija malo je pratio.

- Ne, nisam ja ništa skautirao, gledao sam tek prvu utakmicu u Maksimiru. A što se grada tiče, on je svaki put sve ljepši, moderniji, uvijek se nešto izgradi. Bio sam zadnji put prije dvije godine, sad opet vidim nove građevine - govorio nam je Šušak, koji pak nije toliko opčinjen razvojem gruzijskoga nogometa.

- Ako ćemo uspoređivati, Gruzijci su nogometnija nacija od, recimo, Ukrajinaca. Evo, išao sam posjetiti Akademiju Dinama iz Tbilisija, moderna je, lijepa, samo... Gruzijci imaju veliki problem što im otimaju klince već sa 13-14 godina, i ne stignu doći do uzrasta kad bi trebali napraviti seniorski iskorak, kamoli nešto više. Zato i nemaju novih zvijezda, ovi koji odu mladi izgube se, brzo nestanu, ništa od toga.

Oko 30.000 gledatelja

Nisu nam jučer domaćini znali reći koliko će ljudi biti na utakmici, hoće li stadion biti dobro popunjen, valjda još nisu ni sami sigurni treba li vjerovati u senzaciju ili ne. Barata se brojkom od oko 30 tisuća ljudi, što je nešto više od pola kapaciteta. Zanimljivo je bilo vidjeti stotinjak, možda i dvjesto navijača domaćeg Dinama na tribinama tijekom jučerašnjeg treninga gruzijske momčadi, stigli su neki i s bubnjevima. To su oni najglasniji, ultrasi.

- Vjerujemo u pobjedu i prolaz, zašto ne? Pokazat ćemo da je naš Dinamo bolji od vašeg, trebali smo već i Zagrebu pobijediti - poručio nam je jedan od njih, Taka. Na izlasku su momci malo zabubnjali, nabacili nekoliko skandiranja potpore momčadi i izašli.

Tomo Ničota

- U utorak ćemo biti glasniji i brojniji, vidjet ćete - dobacili su na izlasku.

Takva je sadašnjost, ipak Gruzijci uglavnom žive u povijesti, čak i dalekoj povijesti. Tako primjerice stadion Dinama nosi ime Borisa Paičadzea, gruzijske nogometne zvijezde iz prve polovice prošlog stoljeća. Čuveni Kaladze, recimo, gradi političku karijeru, iznimno je uspješan, ali ipak, svima je u Dinamu najviše u sjećanju Temuri Kecbaja. Kao gruzijski izbornik pobijedio je Hrvatsku, kao igrač s Newcastleom izbacio Dinamo... Večeras ga neće biti, trenutno je trener AEK-a.

- Glavno da nema Kecbaje s druge strane, s ostalima ćemo lako - prokomentirao je netko iz modrog tabora.

Valjda je tako, što drugo više reći...

PRIJENOS SUSRETA OD 19 SATI MOŽETE PRATITI OVDJE

Linker
21. rujan 2024 19:06