Boris Kovacev / CROPIX
VELIKA STVAR ZA ZAGREPČANE!

REAL, BARCA, BAYERN, BENFICA, PSV, ATLETICO... Dinamo u Tbilisiju ušetao u samu europsku elitu!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. kolovoz 2016. 13:14

Podatak je to koji će zaustaviti priče o neefikasnosti i slabijem napadačkom dojmu Dinama, koji će perfekcionistima željnima dojma i ljepote uz rezultat sigurno donekle otupiti bodež. Jer privilegij da će deseti put zaredom igrati u skupini jednog europskog natjecanja, uz Dinamo u ovom trenutku uživa još samo 11 europskih klubova, mahom velikana, bogataša, osvajača trofeja... Dakle, Real, Barcelona, Arsenal, Bayern, Benfica, Atletico, PSV, Dynamo Kijev, Porto, Šahtar i Basel.

To su ta imena, to su klubovi koji zadnjih 10 godina igraju kontinuirano u europskim skupinama, Lige prvaka ili Europske lige. Oni i - Dinamo! Ove je godine posustao Chelsea, već ranije Milan, Inter, Manchester United, Liverpool, Juventus... Machester City i PSG još su bili “mali” klubovi s velikim snovima, ta čudesna Sevilla koja se pretplatila na Europsku ligu također je u zadnjih 10 godina znala posustati. Kao i Steaua, Celtic, Salzburg, Kopenhagen, klubovi iz, ajmo reći, Dinamove klase.

Dakako, ne tretiraju svi nastupe u skupinama isto kao mi, jedan Manchester United ili Juventus možda radije neće igrati u Europskoj ligi nego da troše vrijeme u njoj, logično je reći i da je većina tih liga, pogotovo ovih najjačih, ujednačenija od HNL-a u kojemu je Dinamo strašno dominantan pa je teže svake godine biti na mjestima koja vode u europske skupine. No ako je to njima otegotna okolnost, onda je to Dinamu činjenica da svake godine mora proći barem dvije, nekad i tri prepreke da bi došao do skupine.

Ranije počinje sezonu, momčad još nije u punoj snazi, zakon velikih brojeva uvijek može pripremiti neku senzaciju, ispadanje već u ranoj fazi. Zato, premda je u tih 10 godina u skupinama doista bilo svega - negativnih rekorda, šokantnih poraza više od velikih pobjeda, razočaranja više nego euforije, iako je europsko proljeće još uvijek ostalo sveti gral, iako je bilo momenata kad je Dinamo mogao i morao i više, podatak da je tako malo momčadi s ovakvim nizom ukazuje da je to ipak veliki uspjeh. I da ga sigurno ne treba omalovažiti.

- Naravno, to je velika stvar. Evo, sad kad vidim koji su klubovi u tom društvu i koliko ih je malo, mogu samo reći da je Dinamo stvarno uspješan - kaže Ognjen Vukojević, član momčadi koja je započela ovaj niz, tamo u amsterdamskoj Areni 2007, kad je pao snažni Ajax.

- Otišli smo tamo već otpisani, nakon poraza u Zagrebu 0:1, nekako se više pričalo o derbiju u Splitu koji je slijedio nakon toga nego o Ajaxu. Ali sad je to povijest, odigrali smo veliku utakmicu, skinuli Stama, Suareza i društvo i zakoračili u Europsku ligu. Sjećam se i danas da su nam nekoliko dana kasnije, kad smo došli u Split na derbi, također pljeskali dok smo autobusom prolazili kroz grad, bio je to tada velik uspjeh - prisjeća se Vukojević, koji, kao i nitko tada, nije mogao znati da će to postati navika. Liga prvaka ili Europska liga, kako kad.

Ponekad život na rubu (Ludogorec, Koper), šokantna ispadanja od Šerifa, Salzburga ili Aalborga koja su tjerala na popravni ispit, svega je bilo, ali tradiciju Dinamo nije iznevjerio. Iako se, s obzirom na taj niz, već počelo podrazumijevati da Modri igraju barem skupinu Europske lige, da Europa u Maksimiru živi do Božića i da se to više i ne smatra nečim senzacionalnim, kad se ovako stavi na papir, pobroje činjenice, onda se ipak vidi koliko je teško držati takav ritam.

Od Amsterdama do Tbilisija i još malo dalje. Jer Modri čekaju suparnika u idućem pretkolu. Lige prvaka. Želja je, naravno, opet igrati među elitom, međutim neće biti drama ako na kraju ostane Europska liga. Jer i tamo se može nešto napraviti, možda se baš tamo i može srušiti taj proljetni mit. Uf, koliko smo puta napisali, koliko ga puta najavili... Ali sad, na 10. postaji Dinamova niza možda bi se mogao ukazati.

- Želim prezimiti u Europi - jasno je kazao i Zlatko Kranjčar u jednom od svojih prvih intervjua otkako je na Dinamovoj klupi.

Hoće li uspjeti? Tko zna, mnogi nisu. No svejedno, 10 zaredom ima svoju čar i svoju vrijednost, značajnu vrijednost...

Linker
21. rujan 2024 23:21