CARLOS COSTA Afp
ZASLUŽIO POZORNOST

Možda nije novi Mandžukić, ali je na dobrom putu! Samo Čolak češće zabija od ‘dečka iz Sigeta‘

U svibnju ove godine zatekao se i na popisu Zlatka Dalića, među kandidatima za susrete Lige nacija​
Piše: JL.Objavljeno: 03. studeni 2022. 15:23

Portugalska je Benfica ostvarila plasman u drugi krug Lige prvaka. "Lisabonski orlovi" na kraju razigravanja H skupine imaju isti broj bodova (14) kao i favorizirani PSG. Čak i identičnu gol-razliku (16-7). Portugalci su golgeterski učinak Mbappea, Messija, Neymara i društva dostigli u posljednjem kolu, pobjedom u Haifi, protiv Maccabija (6-1). U golijadi Benfice sudjelovao je i 24-godišnji hrvatski napadač Petar Musa.

Hrvatskim je medijima spomenuti Zagrepčanin prošao nekako "ispod radara". "Dečko iz Sigeta" koji često ističe da mu je igrački uzor – Mario Mandžukić, nikada nije bio u fokusu vodećih hrvatskih klubova. Štoviše, u Prvoj HNL Musa je odigrao svega šest utakmica! Za Zagreb. I to u sezoni (2015/16.), u kojoj se nekadašnji prvak oprostio od elitnog društva. Zagreb je završio u Drugoj HNL, a Petar Musa u praškoj Slaviji!

Za mladog napadača "bez pedigrea" uslijedile su posudbe i mukotrpne godine dokazivanja u Viktoriji Žiškov, Slovanu iz Libereca i Union Berlinu prije povratka u Prag. Sa Slavijom je 2020. osvojio titulu, a proglašen je i najboljim napadačem češkog prvenstva, u kojemu je bio i najbolji golgeter s 13 pogodaka (titulu je dijelio s napadačem Sparte Liborom Kozakom). Od aktualnih hrvatskih reprezentativaca samo je Ivan Perišić osvojio "Zlatnu kopačku" Belgijske lige u sezoni 2010/11.

image
CARLOS COSTA Afp

Sa statusom reprezentativca U21 vrste (za mandata Igora Bišćana, u 11 je utakmica postigao četiri pogotka) i titulom najboljeg strijelca češkog prvenstva, Petar Musa je prešao u portugalsku Boavistu (za klub iz Porta odigrao je 31 utakmicu i zabio 12 golova).

U svibnju ove godine zatekao se i na popisu Zlatka Dalića, među kandidatima za susrete Lige nacija (protiv Austrije, Francuske i Danske). A već 2. srpnja Musa je ostvario transfer karijere: potpisao je ugovor s Benficom!

Tijekom aktualne sezone novi je napadač Benfice upisao 14 nastupa i postigao četiri pogotka. No, na terenu je proveo svega 474 minute (samo se u jednoj prigodi pojavio kao starter), što znači da je golove, u prosjeku, zabijao svakih 119 minuta. Od igrača koji su se pojavili na širem popisu kandidata za Svjetsko prvenstvo samo Antonio Čolak ima bolje "prolazno vrijeme". On ove sezone postiže golove svakih 109 minuta. Slijede: Bruno Petković svakih 147 minuta, Mislav Oršić 156, Marko Livaja 160, dočim je Ante Budimir za provedenih 478 minuta na terenu ove sezone postigao jedan pogodak u dresu Osasune.

Petar Musa (još) nije postao standardnim igračem Benfice ("orlovi" su ove sezone u portugalskom prvenstvu i Ligi prvaka odigrali 17 utakmica i imaju 14 pobjeda, uz tri remija) niti je uvršten na širi popis Dalićevih kandidata za Svjetsko prvenstvo. Bilo bi pretenciozno govoriti o njemu kao "novom Mandžukiću", ali 24-godišnji napadač najbolje portugalske momčadi svakako zaslužuje pozornost...

Linker
20. travanj 2024 01:00