Franck Fife/afp/profimedia
HRVATI U LP

Modrić u lovu na nevjerojatni rekord, novi podvig Cityja lansirao bi Kovačića u društvo apsolutnih legendi

Ove sezone dvostruko je manje Hrvata u odnosu na prošlu, no mogu ući u skupinu rijetkih
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 01. rujan 2023. 21:06

Hrvatska ove sezone broji 11 nogometaša u najjačem klupskom natjecanju Europe, a raspoređenih u devet klubova. Znatno je to manje u odnosu na prošlu, kada smo - ne računajući Dinamo - imali 23 igrača u Ligi prvaka, no slabiji bodovni ulov u matičnim prvenstvima, eliminacije u kvalifikacijama i ljetni transferi ‘uzeli‘ su svoje.

Hrvata je manje u odnosu na prošlu godinu, no mogu ući u skupinu rijetkih, što se odnosi na Luku Modrića, koji s madridskim Realom ima priliku podići šesto odličje LP, a to bi našeg kapetana te Kroosa, Carvajala i Nacha, učinilo prvim igračima u povijesti kojima je to pošlo za rukom. Računamo li i povijesne formate LP, reći ćemo da je jedino Paco Gento (50-ih i 60-ih s Realom) šest puta viđen na klupskom tronu Europe, no u takozvanom Europskom kupu klubova prvaka. Uz Modrića i navedene, još 15 igrača osvojila su LP (ili pandan tog natjecanja) pet puta.

image

Luka Modrić i Florentino Perez slave naslov Reala sezone 2021./2022

JEAN CATUFFE Dppi Via Afp

Rekord ganja i Mateo Kovačić, koji pored Joška Gvardiola kreće u građansku misiju obrane naslova. Završi li trijumfom Manchester Cityja, Kovačić će postati tek treći igrač u povijesti koji je LP osvojio s tri različita kluba (još Real i Chelsea). Ili drugi, ovisno priznajete li Samuelu Eto‘ou odličje s Realom u sezoni 1999./2000., kada je sudjelovao u grupnoj fazi, a zatim na zimu otišao na posudbu u Mallorcu, koja ga je otkupila na kraju sezone. Iako je uvriježeno mišljenje da je Clarence Seedorf jedini s takvim podvigom (Ajax, Real, Milan), relevantni Transfermarkt priznaje i Eto‘o-a (Real, Barcelona, Inter). Osim toga, Kovačić bi sa svojom petom LP u naručju prestigao uglednike poput Lionela Messija i Andresa Inieste, s kojima je trenutno izjednačen na "četvorci".

image

Mateo Kovačić

Adam Davy/pa Images/profimedia

Imamo i jednog debitanta - Toma Bašić u dresu Lazija prvi će put zaigrati pod himnom LP ako se do kraja petka ne ostvare razne špekulacije o transferu u Bundesligu. Po drugi trofej nakon uspjeha s Barcelonom (2014./15.) kreće Ivan Rakitić s nefavoriziranom Sevillom, a tu su još Ivo Grbić (Atletico Madrid), Josip Juranović (Union Berlin), Petar Musa (Benfica), Luka Ivanušec (Feyenoord), te dvojac iz RB Salzburga Roko Šimić i Luka Sučić, koji bi se u tijeku jesenskog dijela sezone trebao vratiti na travnjak.

Linker
04. svibanj 2024 04:17