Lothar Matthäus 

 SVEN HOPPE Dpa Picture-alliance Via Afp
TEŠKE RIJEČI LEGENDE

Matthäus uoči ogleda s Dinamom ‘oprao‘ zvijezdu Bayerna: ‘Ne želim vrijeđati, ali smeta mi od samog početka‘

Od Kompanyja se očekuju lagane pobjede sve do susreta s Apotekarima, a u sastav se vraća Sané
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 14. rujan 2024. 15:36

Treće kolo Bundeslige za Bayern znači gostovanje kod Holsten Kiela, a tri dana kasnije na Alianz Areni će se pojaviti zagrebački Dinamo uz popratne zvukove himne Lige prvaka. Otkad je preselio u Bavarsku, trener Vincent Kompany poznaje isključivo pobjede, što u Kupu Njemačke (4:0 s Ulmom), što u Bundesligi (Wolfsburg 3:2, Freiburg 2:0), a sudeći po kvaliteti nadolazećeg protivnika Kiela, gotovo pa nema sumnje da će se savršeni ovosezonski niz Bayerna nastaviti.

Kao da je s druge strane Bayer

Po dolasku na posljednju presicu uoči susreta, Kompany se požalio na lošu wi-fi mrežu u svom stanu u Münchenu. Eto, i bogati plaču... Poremećena konekcija ipak ga nije spriječila da pogleda i analizira utakmice nadolazećih protivnika, kaže Belgijac da je pogledao tek nekolicinu utakmica Lige nacija, a fokus stavio na klubove, prvenstveno Kiel, a onda vjerojatno i Dinamo. Što se tiče ogleda s novim prvoligašem Njemačke, Bayern ih ne planira podcijeniti iako nisu uzeli ni boda u prvim ogledima, dok su Bavarci na maksimalnih šest.

image

Vincent Kompany

LUKAS BARTH-TUTTAS Afp

- I ja sam donedavno boravio u prvoj i drugoj ligi s Burnleyem. Znam kako je to, ako ste najbolji u drugoj ligi, osvajate sve i uvijek dominirate. A onda u prvoj kreću problemi. Siguran sam da se nogometaši Kiela jako vesele ovoj utakmici, a naš pristup bit će isti kao da je na suprotnoj strani Bayer Leverkusen. Ulazimo u ogled s puno poštovanja, znajući snage i slabosti protivnika. Ovo treba biti novi korak prema najboljim izvedbama kluba - kazao je Kompany uoči gostovanja.

Povratak napadača Elfa

Belgijac tijekom reprezentativne pauze nije trenirao gotovo polovicu svoje momčadi. Kane, Olise, Musiala, Kimmich, Palhinha, Pavlović, Laimer, Davies, Kim i Upamecano obavljali su reprezentativna dežurstva, što vrijedi i za Tela u U21 momčadi Francuske. Musiala je briljirao u Njemačkoj, premda ga neki tamošnji analitičari optužuju da se njegova genijalnost nerijetko pretvara u sebičnost, a vrijedi istaknuti i da je Kane upisao jubilarni stoti nastup za Englesku.

image

Leroy Sane

KERSTIN JOENSSON Afp

Svi oni vraćaju se u klupske dresove, ali najznačajniji povratak odnosi se na Leroya Sanéa. Krilni napadač posljednju je utakmicu odigrao u četvrtfinalu Europskog prvenstva za Elf u srpnju, a potom preselio na kirurški stol zbog ozljede prepona. Kompany ga zato još uvijek nije uspio isprobati, no prethodna dva tjedna Sané normalno trenira i otputovao je s momčadi u Kiel računajući na kakvu-takvu minutažu, koja bi mogla biti konkretnijeg izražaja već protiv Dinama. Borba za poziciju u svakom slučaju neće biti laka, no bit će zanimljivo pratiti kako Sané djeluje pod Kompanyjem. Dobro se poznaju iz Manchester Cityja, gdje se nekad bili suigrači, a Nijemac se nikad nije uspio do kraja iskazati ponajviše zbog problema s realizacijom.

Nema mu se što prigovoriti

Kompanyju se u začetku sezone nema što previše za prigovoriti. Možda im je Wolfsburg dvama pogocima Majera priredio pokoji problem previše, ali Bayern još uvijek nije prosuo bodove, a pritom su novi igrači Olise i Boey ostavili solidan dojam. Ipak, komentirajući stanje na Alianz Areni, Lothar Matthäus detektirat će problem u obrambenoj liniji. Kaže, stoperski dvojac Kim - Upamecano ne funkcionira najbolje, a krivicu očito svaljuje na braniča Južne Koreje.

- Da nisu prodali De Ligta u Manchester United, sada se ne bih brinuo za Bayern. Moje je mišljenje da to nije bio dobar potez kluba. Obrana je ionako bila klimava, a sada su prodali najboljeg stopera u momčadi. Kim je stigao prošle godine i već je pokazao da neće ponoviti onako dobre igre kakve je imao u Napoliju. Ne želim uvrijediti Kima, ali jednostavno nije pokazao da se može prilagoditi kombinatorici i brzim dodavanjima. Samim time, ne može ni donijeti potrebnu sigurnost u obrambenoj liniji. To mi se kod njega od početka nije svidjelo, to nije igra kakvu sam očekivao na najvišoj razini, to nije Bayern! Od njega se lopta samo odbija - kazao je Matthäus za 50 milijuna vrijedno pojačanje Bayerna iz ljeta 2023.

image

Kim Min-Jae

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Mediji okrenuti bavarskom klubu očekuju da će Kompany bez većih poteškoća sve utakmice do kraja rujna, što osim Kiela uključuje Dinamo i Werder Bremen, a onda slijedi prvi pravi test koji će jasnije oslikati Bayernove mogućnosti nakon povijesno neuspješne sezone bez ijednog trofeja. U petom kolu, posljednjeg vikenda u mjesecu, na Alianz Arenu stiže aktualni prvak Bayer Leverkusen.

Linker
14. rujan 2024 16:43