ALEX LIVESEY
VELIČANSTVENI NIZ

Liga prvaka posljednjih je osam godina rezervirana za Hrvate! Predivna bajka ‘Od Mandže do Perišića‘

Sve je počelo 2013. godine kada je Bayern u njemačkom finalu na Wembleyju nadigrao Borussiju D. 2:1
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 20. listopad 2020. 16:17

Od Bayerna do Bayerna, ili od Marija Mandžukića do Ivana Perišića, tako bismo mogli opisati veličanstveni niz hrvatskih osvajača Lige prvaka u posljednjih osam izdanja ovog elitnog klupskog natjecanja. Sve je počelo 2013. godine kada je Bayern u njemačkom finalu na Wembleyju nadigrao Borussiju D. 2:1, a jedan od strijelaca za Bavarce bio je Mario Mandžukić. Bavarci su te godine prvi puta osvojili trostruku krunu pod vodstvom Juppa Heynckesa, a veliki obol tom velikom dosegu dao je napadač Vatrenih.

Sljedeće godine Real je osvojio prvu od četiri krune u posljednjih šest godina, Luka Modrić tada je počeo ispisivati veličanstvene stranice svoje karijere. U Lisabonu se igralo finale madridskih klubova, Atletico je bio praktički nadomak naslova, a onda je Modrićev ubačaj iz kornera u 3. minuti nadoknade Ramos pretvorio u izjednačenje, Real je u produžetku zabio još tri gola i osvojio 10. titulu prvaka Europe.

image
MIGUEL A. LOPES

U Berlinu 2015. godine igrali su Barcelona i Juventus, opet je Hrvat bio u naslovnoj ulozi, Ivan Rakitić zabio je pogodak već u 4. minuti i nagovijestio je rasplet, Katalonci su slavili 3:1.

Milanski San Siro bio je poprište finala 2016. u kojem su se opet sučelili Real i Atletico, utakmica je riješena nakon izvođenja jedanaesteraca, Kraljevski klub osvojio je svoju 11. krunu, Luka Modrić drugu, a Mateo Kovačić prvu.
Od kada je Lige prvaka nijedan klub nije obranio titulu, no Realu ne samo da je to pošlo za nogom 2017. nego su i 2018. osvojili treći puta u nizu. Luka Modrić i Mateo Kovačić tako su u svoju trofejnu riznicu spremili još dvije "ušate kante", gubitnici su bili Juventus (Mandžukić je zabio gol u finalu) 2017. i Liverpool 2018.

Redsi su sljedeće godine šesti puta bili najbolji, u engleskom finalu slavili su protiv Tottenhama, pa se tako Lovren upisao među pobjednike ovog natjecanja, a ove godine u novim okolnostima Bayern je potukao konkurenciju i osvojio također šest krunu, a Ivan Perišić bio je važan dio moćnog bavarskog stroja koji je u finalu bio bolji od Paris SG-a.

Linker
28. rujan 2024 22:15