DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
NAKON BESANE NOĆI

Legenda Hajduka objasnila najčudniji pogodak godine: ‘Nije istina da je popio gol, za mene nije kriv!‘

Mnogi kao glavni razlog Cityjeva uspjeha u Parizu navode loše intervencije vratara iz Kostarike
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. travanj 2021. 09:16

Mauricio Pochettino imao je razloga za besanu noć nakon poraza od Manchester Cityja u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka. Način na koji je City stigao do pogodaka i pobjede u ogledu na Parku prinčeva s pravom je frustrirao Argentinca na klupi Parižana.

- Bili su bolji u drugom poluvremenu, ali opet, kada pogledam kako smo primili dva pogotka, to je zaista razočaravajuće - prisnažio je Pochettino onako vruć odmah za utakmice.

Nije se Pochettinu bilo lako pomriti s činjenicom da je prvi pogodak Citya stgao iz jednog naIzgled bezazlenog ubačaja, a drugi prošao kroz “živi zid” igrača PSG-a. Francuski i engleski mediji su složni, Parižani su našli najgori trenutak za povratak starim navikama. Porazima u važnim utakmicama. Jasno, u prvom planu je Keylor Navas. Do Manchester Citya junak, nakon prvog polufinala najveći tragičar PSG-a.

Golove s utakmice PSG - Manchester City pogledajte OVDJE.

- Manchester City je izjednačio nakon neuobičajene pogreške Navasa, a onda se raspao “živi zid” PSG-a za pobjedu gostiju - rečeno je u britanskom Independentu.

Vratit će se

I ostali su komentari vrlo slični, u svakom je Navas nedvojbeno dobio ulogu tragičara. Je li mogao nešto više učiniti, kako na njegove intervencije gleda čovjek iz struke, bivši vratar na međunarodnoj razini, Ivan Pudar...

- Reći ću vam staru poslovicu - teško je doći do vrha, a u sekundi se spustiš dolje. Duboko, ispod podruma - slikovito je kazao Pudar.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

- Za mene Navas nije krivac kod pogodaka. Takve stvar se događaju i ne dvojim da će Navas, karakteran kakav već jest, u uzvratu ponovno biti na uobičajeno visokoj razini.

Objasnio je Pudar kako na vratima izgleda kada dolazi lopta poput one koju je u srijedu navečer De Bruyne poslao prema Navasu u 64. minuti utakmice.

- Mnogi će reći da je Navas “popio” gol, da je isključivo njegova krivnja zašto je lopta završila u mreži. Ali, po mom vratarsku sudu nije! Poanta je sljedeća, kada lopta ide u visini glave, vratar ne izlazi, jer njegov izlazak bio bi odlazak u prazno. To je lopta koja prolazi između igrača i netko je jednostavno mora odnijeti. Glavom, tijelom... kako god bilo. Ta lopta ne smije doći do vratara. Što se tiče udarca De Bruynea, još jednom je potvrdio o kakvoj se klasi radi. Njegov pogodak spada u kategoriju “golovi velikih igrača”. Nema se tu što drugo reći.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

Još je Pudar dodao i jedan detalj iz trenerske karijere:

- Igračima na treningu često govorim “opali zavijušu”. Da, tako zovemo taj udarac. Možda i prevari vratara ako obrambeni igrači ne dotaknu loptu.

Ali opet, s koje god strane sagledali situaciju, ne možemo se oteti dojmu da je De Bruyneova lopta bila lagana i uhvatljiva.

- Najgore su te naizgled lagane lopte. Kada imate korner, onda uvijek na pet metara, na razini prve vratnice ide najviši igrač, a kada njega lopta prođe, onda je vratareva. De Bruyneov gol će netko ocijeniti “smiješnim”, ali to nije smiješni, već opaki pogodak vrhunskog igrača. I opet ponavljam, nema Navas razloga izlaziti s vrata.

Jednom u životu

Prvi smo pogodak Manchester Citya detaljno raščlanili, što je s drugim koji je prošao kroz “živi zid”? Ostao je dojam da je Navas bio blizu lopte.

- Da, dojam je da je bio blizu lopte, ali Navas je pokrivao svoj kut. U posljednje vrijeme uveden je taj “ležeći policajac”, igrač koji u zidu spriječava da niska lopta prođe po travi. Međutim, puno je igrača koji se još uvijek okreću, koji se boje udarca u “živom zidu”. Okrenu se da bi prilikom udarca ublažili bol. I što je tu mogao Navas? Ništa. U moje vrijeme igrači poput Štimca ili Tipurića “pojeli” bi loptu, nema šanse da bi im prošla kroz zid. Ovako je Mahrez uz loš udarac uspio do gola. Ne svojom zaslugom, ali mu se piše pobjednički zgoditak. Navas ni za drugi pogodak nije kriv, držao se pravila struke.

Pudar je “abolirao” Navasa, za razliku od francuskih i engleskih medija, vratar Hajduka iz 80-ih godina smatra da je Navas sve napravio po udžbeniku. I pritom nema razloga vraćati se i pregledavati snimku.

- Ne znam što će Navas napraviti, ali ja sam samo jednom u životu pogledao utakmicu iz Hamburga gdje smo izgubili 0:1. Nisam ni taj jedini put imao namjeru gledati video zapis, ali morao sam na obljetnici Hajduka. Primljene golove svi pamte, a malotko će se sjetiti da je, primjerice, u tom dvoboju s HSV-om u nekoliko navrata Zlatko Vujović imao odlične šanse za naše vodstvo. Takav je život vratara, ali držim da će se Navas svojim iskustvom i karakterom podići iznad komentara jedne utakmice.

Guardiolino vrijeme

Za kraj upitali smo Pudara tko je favorit za prolaz u finale?

- Uvijek je otvoreno, premda je City u prednosti. Međutim, ne zaboravite da Mbappe nije zapucao prema golu, da nije ni Neymar odigrao najbolju utakmicu. S druge strane, svaki poraz je stres, ali današnji nogomet nudi veliki broj dvoboja, a time i mogućnost brzog zaborava negativnih situacija. Za mene je City favorit broj jedan za osvajanje Lige prvaka, oni su momčad koja djeluje kao jedan gotovo savršeni stroj. Kvaliteta Josepa Guardiole je u izboru igrača koji stvaraju cjelinu, gdje nitko ne odskače previše. Došlo je vrijeme da Pep Guardiola sa Cityem uzme naslov prvaka Europe.

City uvjerljiv na Etihadu, PSG na gostovanjima

Može li se PSG uzdati u svoja velika gostujuća izdanja kada u utorak istrči na Etihad? Može se uzdati u tradiciju, ali na Etihadu je City veliki gazda. U posljednje 22 utakmice koje je City odigrao kao domaćin na svom stadionu, pobijedili su u 18 navrata, zabilježivši pritom po dva remija i dva poraza. Statistika se odnosi na sva natjecanja, s tim da su u Ligi prvaka dosad bili maksimalni, bez pogreške u četiri susreta na Etihadu. Redom su padali Marseille, Olympiacos, Porto i Borussia Dortmund, dok su sa Borussijom Mönchengladbach igrali u Budimpešti. Dva poraza u pobjedničkom nizu neuspjesi su u igri s Leedsom (1:2) i Manchester Unitedom (0:2) u Premiershipu ove godine, dok su dva remija upisana još prošle jeseni, s identičnih 1:1 Etihad su napustili Liverpool i WBA.
Koliko je City uvjerljiv domaćin, toliko je PSG moćan gost. Čak 10 uzastopnih pobjeda trenutačno imaju Parižani na gostovanjima u sva tri natjecanja. U toj gostujućoj seriji koja je započela 7. veljače na Velodromeu u Marseilleu, svladali su Barcelonu i Bayern. Sjajan domaćin protiv odličnog gosta u utorak na Etihadu!

Linker
29. rujan 2024 13:25