JEAN CATUFFE Dppi Via Afp
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Kraljevi preokreta! Dvojac za nemoguće misije: Modrić i Benzema znaju kako zaustaviti vrijeme

Europski mediji natječu se u opisivanju Modrićeva remek-djela, a Marca poentira da je Real besmrtan
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 14. travanj 2022. 11:26

Modrićevo dodavanje razlog je zbog kojeg sam večeras izgubio glas. Nisam prestajao vrištati, pa to je bilo protuzakonito, fenomenalno!", ushićeni Rio Ferdinand predvodio je kolonu televizijskih komentatora koji su se u utorak navečer klanjali hrvatskom maestru.

"Mogao bih ovo gledati cijeli dan. Pustite završnicu, nebitna je, gledajte samo dodavanje", priključio se Steve McManaman. "Izložite ovaj Modrićev asist u Louvreu", zakucava za kraj CBS na Twitteru.

Dodavanje vanjskom, inače Modrićev zaštitni znak na terenu, ovaj je put stiglo u formi centaršuta. Lopta je putovala dvadesetak metara i neprirodnom putanjom razoružala Chelseajeve stopere prije nego što je sletjela na nogu strijelcu Rodrygu. Uslijedio je kolektivni: "Aaaah", olakšanje iz grla 70-ak tisuća Realovih navijača koji su na ulasku u završnih deset minuta već postajali neprijateljski raspoloženi prema vlastitim zvijezdama. Činilo se da je sve pripremljeno za oproštaj od Lige prvaka uz veliki tresak, kad umjesto toga - veliko uskrsnuće.

Predreciklažno dvorište

"Real Madrid je besmrtan", u srijedu se Marca rastapala od dragosti. "Kraljevi preokreta", složio se As. "10 polufinala Lige prvaka u posljednjih dvanaest sezona", statistikom priču argumentira Mundo Deportivo.

image
ACTION PLUS SPORTS IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Action Plus Sports Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Produže li s ovog mjesta prema prestižnom Uefinom klempavom trofeju, Luka Modrić i Karim Benzema, strijelac gola za prolaz u polufinale, neće biti samo kraljevi preokreta, nego i Realovi biološki kraljevi, superjunaci otporni na hrđu i koroziju. Modriću je 36 i pol godina, a Benzema je u prosincu proslavio 34. rođendan. Za usporedbu, poster-lica prve generacije "galácticosa" bila su mlađa od njih dvojice kada su osvojili svoj posljednji Kup europskih prvaka. Te 1960. godine u mitskom finalu protiv Eintrachta iz Frankfurta (7-3) autor hat-tricka Alfredo Di Stéfano imao je 34, a strijelac preostala četiri gola Ferenc Puskás brojio je godinu manje.

Modrić i Benzema još uvijek nisu rekorderi u tom predreciklažnom nogometnom dvorištu, ali predstavama poput ove protiv Chelseaja iskusnijeg fana nepogrešivo posjedaju u vremenski stroj. Dakle, kada se posljednji put dogodilo nešto slično? Potpisnik ovih redaka bio je klinac kada je u finalu Eura 1988. Marco van Basten zabio "onaj gol" Rinatu Dasajevu na vratima SSSR-a. Loptu s lijevog boka, koja je putovala nešto duže od ove Modrićeve za Rodryga, lansirao je djedica na pragu 37. rođendana. Zvao se Arnold Mühren i karijeru je gradio u Ajaxu, Ipswich Townu i Manchester Unitedu. Godinu dana nakon finala Eura nogometu je rekao zbogom.

image
JEAN CATUFFE/DPPI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Jean Catuffe/dppi/Zuma Press/Profimedia

Nogomet na top razini dotad je, doduše, već vidio prvi nastavak Jurskog parka. Vrtio se onih dana dok je dinosaure predvodio Dino Zoff, vratar koji je naslov svjetskog prvaka (Mundijal 1982) uzeo s navršenih 40 godina, četiri mjeseca i trinaest dana. Lozu talijanskih vratara izlivenih u Dorian Gray kalupu kasnije je nastavio Gianluigi Buffon, čovjek koji je očito odlučio umrijeti u kopačkama, ali drugi Talijan do daljnjeg ostaje šef nogometne gerijatrije na najvišoj razini. Zove se Paolo Maldini.

Najslađi poraz

Legendarni Milanov kapetan osvojio je Ligu prvaka 2007. godine, dva ljeta nakon što su ga kroničari i navijači tjerali u mirovinu jer su se "rossoneri" neobjašnjivo raspali u famoznom istanbulskom finalu s Liverpoolom. Maldini se vratio na prijestolje u dobi od 38 godina i 331 danom, kako bi podignuo svoj peti Champions League trofej. Premda mu Modrić puše za vrat dok juri svoj peti europski naslov, Maldini ostaje besmrtan, "one of a kind", jer je na glamuroznoj pozornici trajao gotovo dvadeset godina. Prvu europsku titulu osvojio je već na startu karijere (1988. godine), a posljednju osamnaest ljeta poslije. Uzgred, u spomenutom finalu - reprizi dvoboja s Liverpoolom iz 2005. godine - naslov najboljeg igrača pripao je Pippu Inzaghiju, koji se također približavao zlatnoj dobi čekajući 34. rođendan. Rekord je kasnije mogao srušiti Edwin van der Saar, ali je imao nesreću da je 2011. u finalu na Wembleyju s 40 godina natrčao na najjaču moguću Barcelonu s Messijem u punoj snazi.

Ali vratimo se još malo Ancelottijevim dragocjenim oldtimerima... Prvi veličanstveni preokret oni su zakotrljali već u prethodnoj rundi Lige prvaka, kada su izbacili Paris St. Germain. Držali su se diskretno gotovo sat vremena, da bi onda Benzema niotkud eksplodirao i s tri gola povukao Real prema četvrtfinalu. Francuz je još jednom simultankom prije tjedan dana osvojio Stamford Bridge i učinio da španjolski velikan uzvrat dočeka previše oportunistički raspoložen. Na koncu se probudio u pravom trenutku, tijekom prvog produžetka, te iskoristio rijetku Rudigerovu pogrešku i zabio za 2-3. Najslađi poraz sezone.

Raspoloženi Mateo

U dvoboju malih margina lako je priča mogla otići na drugu stranu, i tada bi mediji s pravom razapinjali Realova trenera. Jer, Carlo Ancelotti je istrčao ziheraški raspoložen. Zgusnuo je vezni red želeći s četvoricom igrača na sredini kontrolirati posjed i umrtviti utakmicu, ali Thomas Tuchel imao je drukčije planove. Njegov Chelsea je jurio dvjesto na sat, rano je došao do vodstva 1-0, drugo poluvrijeme otvorio novim golom, a nakon sat vremena Real se već nalazio na konopcima.

Tada je Marcos Alonso u rašlje zakucao loptu za 3-0, ali je sudac Szymon Marciniak, uz asistenciju VAR sobe, poništio gol zbog igre rukom, s čime se Tuchel teško miri.

- U utakmicama poput ove sudac na terenu mora ostati 'boss'. Sam je trebao pogledati snimku i odlučiti.

Nijemca je iz takta izbacilo ponašanje poljskog suca. Poželio mu je nakon utakmice čestitati (ili "čestitati"), no zatekao ga je kako se smije u društvu Ancelottija, što zaista ne ulazi u krug boljih sudačkih običaja. Ali, s druge strane, nije prelomilo pitanje pobjednika.

Chelsea je, naime, ubrzo nakon Wernerove akcije stigao do vodstva 3-0 i nije ga znao zadržati. Benzemin pogodak prisilio je Tuchelove igrače na završni ho-ruk, stigli su tijekom tih pet minuta do dvije obećavajuće prilike, no Havertz je glavom promašio okvir, baš kao i puno svježiji Jorginho nogom. Brazilac s talijanskom putovnicom ovaj put je veći dio dvoboja odgledao s klupe, dok je igrom Chelseaja dirigirao vrlo raspoloženi Mateo Kovačić.

Linker
05. listopad 2024 16:45