ANDREAS SOLARO Afp
MOMČAD U KRIZI

Hrvat pod velikim pritiskom pred okršaj u Ligi prvaka: Otkaz se još ne spominje, ali pitanje je do kad

Današnji dvoboj s Atalantom u Gelsenkirchenu je iznimno bitan za prvaka Ukrajine
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. listopad 2024. 18:32

Šahtar je u popriličnoj krizi. Ukrajinski nogometni velikan nije dobro ušao u novo prvenstvo koje se, kao što je poznato, zbog ruske agresije odvija u specifičnim okolnostima.

Klub iz Donjecka tek je četvrti na ljestvici ukrajinske Premier lige, a u prvih sedam kola osvojio je 13 bodova. Ostvarila je momčad hrvatskog trenera Marina Pušića četiri pobjede, remi i dva poraza uz gol-razliku 19:8 te za vodećim dvojcem, kijevskim Dynamom i Oleksandrijom, zaostaje šest bodova.

U 8. kolu Rudari su prošlog vikenda odigrali 1:1 protiv Veresa.

- U potpunosti smo dominirali utakmicom, nevjerojatno je da smo odigrali neodlučeno. Stvorili smo dovoljno prilika da smo zaslužili pobijediti, trebali smo zabiti barem dva gola, ako ne i više - govorio je nakon utakmice Šahtarov trener Marino Pušić.

Dodao je kako je drugo poluvrijeme bilo bolje, no nedostajala je realizacija.

- Kad izgubiš bodove, uvijek si razočaran. Međutim, i druge će momčadi također gubiti bodove - tješio se trener Rudara.

image
ANDREAS SOLARO Afp

U pojedinačne analize o najboljem i najdestruktivnijem igraču njegove momčadi nije htio ulaziti.

- Nikad ne sudim tko je bio najbolji ili najgori. Uvijek se sve svodi na trud momčadi, ekipa čini individualca boljim.

Dobio je i pitanje je li prvenstvo već sad odlučeno.

- Uvijek govorim da je prvenstvo maraton, utrka na duge staze. Bodovi se uvijek gube, ali prvenstvo je dugo i ono će ponuditi prilike. Naravno, nije ugodno gubiti na početku sezone, kao ni u bilo kojem drugom dijelu, ali to ne utječe na tijek prvenstvene utrke kao takve - smatra Pušić.

Bilo kako bilo, sigurno mu nakon slabog ulaska u sezonu nije ugodno. Šahtar je u ovom prvenstvu već izgubio velikih osam bodova, čime je ponovio najlošiji ligaški start od sezone 2020./21. kad je u prvih sedam kola ostvario četiri remija i tri pobjede. U toj sezoni Dynamo Kijev postao je prvak s 11 bodova prednosti.

Oleksij Slivčenko komentirao je aktualni Šahtarov trenutak na portalu sport.ua te je podsjetio kako je neuspješan početak prošle sezone stajao posla bivšeg trenera Patricka van Leeuwena posla.

"Tada je uprava Šahtara odlučila da nogomet koji je momčad demonstrirala ne zadovoljava načela koja su svojstvena Rudarima posljednjih godina. U kuloarima kažu da je Nizozemac jednostavno previše ‘zategao šarafe‘ zbog čega su mu se pogoršali odnosi s čelnicima momčadi, a to je prije svega dovelo do nezadovoljavajućih rezultata‘‘, piše Slivčenko.

image
ANDREAS SOLARO Afp

Nisu mu se svidjeli Pušićevi komentari nakon utakmica u kojima je Šahtar gubio bodove.

‘‘Što se trenutno događa u Šahtaru? To znaju samo oni koji su unutar kluba i razumiju kakva je sada razina interakcije i međusobnog poštovanja između Pušića i njegovih igrača. Ali za obične navijače narančasto-crnih sve te ‘unutarnje radnje‘ uopće nisu bitne, oni žele vidjeti rezultat i igru ​​koja je dostojna ovog rezultata. Sve ostalo - bilo da se radi o padanju na koljena, bilo o mantrama o dobroj igri punih 45 minuta od 90 mogućih - nije ništa više od tekstova na koje bi igrači i stručni stožer trebali obratiti pozornost samo kako bi razumjeti kako takve epizode izvana izgledaju smiješno. Pogotovo za prvake. I oni koji to opet žele biti. Ako, naravno, želi...", stoji u tekstu na Sport.ua.

Otišao je autor još malo dalje.

"Pušićeva želja da manje govori o problemima i javno analizira neuspjehe, a više ističe kvalitetu igre narančasto-crnih, nalikuje na neku njegujuću mantru. Postoji osjećaj da se Marino samo želi češće usredotočiti na ono što je za njega korisno istaknuti kako bi pomogao izazvati izmijenjeno stanje svijesti, a to je upravo ono za što se koriste mantre", piše Slivčenko zaključujući kako je razlog krize taj što momčad može odigrati onako kako bi stručni stožer želio samo 45 minuta.

"Za dva poluvremena, iz nekog razloga, ovom Šahtaru nedostaje snage, motiva i vještine, iako je ovo posljednje malo vjerojatno jer su Rudari prošle sezone u principu uzeli još jedan naslov prvaka Ukrajine bez velikih šansi za protivnika, a Marinu Pušiću hvalospjevi su se pjevali gotovo na svakom koraku", naglasio je ukrajinski novinar.

Inače, hrvatski defenzivac Bartol Franjić jedan je od 27 igrača koji konkuriraju za večerašnji ogled 2. kola Lige prvaka s Atalantom u kojem će Šahtar biti formalni domaćin na Veltins Areni u Gelsenkirchenu. Na suprotnoj strani bit će član Vatrenih Mario Pašalić...

Linker
04. listopad 2024 10:42