NEWS IMAGES LTD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
ČUDESNA BROJKA

Haaland u reprizi finala Lige prvaka može srušiti rekord Cristiana Ronalda

Za Građane bi od prve minute trebali krenuti hrvatski reprezentativci Joško Gvardiol i Mateo Kovačić
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. rujan 2024. 14:03

Večeras se u Ligi prvaka sastaju Celtic i Slovan, Dinamovi suparnici u ligaškoj fazi elitnog klupskog natjecanja. Domaćin je u sjajnoj formi, od početka sezone zna samo za pobjede, i jasno je da gostima iz Bratislave neće biti lako na Celtic Parku.

- Imamo jaku glavu i spremni smo napasti ovo natjecanje. Znamo na kojoj ćemo razini igrati, ali to je OK. Dat ćemo sve. Želimo pozitivno krenuti, ali ni u jednom trenutku ne smijemo pomisliti da će biti lako. Srećom, imamo kulturu pobjeđivanja u ovom klubu, ali moramo napraviti i sljedeći korak, u Europi se igra na najvišoj razini. Nadamo se da sa snažnom momčadi i napretkom kojeg još uvijek možemo ostvariti u našoj igri možemo napasti Ligu prvaka, i uzbuđeni smo zbog toga - rekao je Celticov menadžer Brendan Rodgers.

image

Brendan Rodgers

STUART WALLACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Celtic i Slovan već su igrali u Europi, 1964. je škotska momčad ostvarila dvije pobjede od 1:0 u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova. S druge strane, aktualni Slovanov trener Vladimir Weiss potpisao je jedno od najvećih iznenađenja u povijesti Lige prvaka. Na klupi Artmedije Petržalke prije 19 godina svladao je Celtic 5:0 u drugom pretkolu LP te je kasnije svoju tadašnju momčad odveo i do nastupa u skupini.

Za goste iz Bratislave od prve minute trebao bi u Glasgowu krenuti bivši Dinamov veznjak Marko Tolić, koji je s dva pogotka bio junak ulaska Slovana u ligašku fazu natjecanja. Weiss na raspolaganju ima sve igrače

- Celtic je vrlo jak, dugo nisu izgubili utakmicu, a u novu sezonu krenuli su sjajno, primaju vrlo malo golova. Čeka nas velik izazov. Bit će vrlo važno kako ćemo se nositi s pritiskom i kvalitetom suparnika u individualnim fazama utakmice. Također moramo biti opasni i pokazati zašto smo došli među najbolje. Imamo igrače koji mogu stvoriti probleme suparniku - rekao je Boris Kitka, pomoćni trener Slovana.

image

Marko Tolić

IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Vladimír Weiss mlađi, kapetan slovačkog prvaka, ima iskustva iz Škotske jer je ranije nastupao za Glasgow Rangerse.

- Celtic je značajno promijenio stil igre, sad su brzi i skloni kombinatorici. Nismo ušli u Ligu prvaka samo kako bismo u njoj uživali, već i da se borimo. Nismo favoriti, no to nam može biti i korisno. Ako nam se sve posloži, vjerujem da možemo barem do boda - rekao je Weiss mlađi.

Manchester City u srijedu otvara novu sezonu Lige prvaka domaćom utakmicom s Interom, a veznjak Rodri na konferenciji za novinare dotaknuo se problematike pretrpanog kalendara koji sve više iscrpljuje profesionalne nogometaše.

- Iz mog iskustva mogu reći da 60 ili 70 utakmica nije optimalno za igrača u jednoj sezoni. Između 40 i 50 je broj utakmica u kojima igrač može odigrati na najvišoj razini. Nakon toga padate jer je nemoguće zadržati istu tjelesnu razinu - smatra španjolski reprezentativac.

Njegov suigrač Manuel Akanji ovih dana se dotaknuo iste teme te je kazao kako razmišlja o ranom umirovljenju zbog povećanih napora.

- Ove godine možda ćemo odigrati 70, možda 80 utakmica. Po mom skromnom mišljenju, to je previše - nastavio je Rodri.

Dodao je kako netko mora povesti računa o igračima jer su oni glavni likovi u ovom sportu, odnosno biznisu.

- Nije sve u novcu ili marketingu. Ima nešto i u kvaliteti showa. Po mom mišljenju, igram bolje kad nisam umoran. Ako ljudi žele vidjeti bolji nogomet, tada se trebamo i odmarati.

Razmišljaju li možda igrači i o štrajku zbog prenatrpanog kalendara?

- Da, mislim da smo blizu toga. To je generalno mišljenje igrača, i ako se ovako nastavi, nećemo imati drugih opcija. To je nešto što nas stvarno zabrinjava. Mi smo momci koji patimo - zaključio je Rodri.

Što se tiče same utakmice, za Građane bi od prve minute trebali krenuti hrvatski reprezentativci Joško Gvardiol i Mateo Kovačić, no kod Pepa Guardiole to nikad nije do kraja sigurno.

image

Erling Haaland

NEWS IMAGES LTD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

U reprizi finala Lige prvaka iz 2023. godine Cityjev napadač Erling Haaland ima priliku srušiti rekord kojeg je Cristiano Ronaldo postavio u Real Madridu. Uspije li Norvežanin poentirati večeras protiv Nerazzurra, bit će mu to 100. pogodak u 104 utakmice za Manchester City, dok je Ronaldo zabio 100 golova u prvih 105 utakmica za Kraljevski klub.

Inter u Englesku dolazi u najjačem sastavu, izuzetak je tek Federico DiMarco koji se ozlijedio protiv Monze te bi ga na lijevom boku trebao zamijeniti Carlos Augusto.

U ranijem terminu od 18.45 sastaju se Bologna - Šahtar te Sparta Prag - RB Salzburg, dok su preostale dvije utakmice u udarnom terminu od 21 sat Club Brugge - Borussia Dortmund i Paris Saint-Germain - Girona.

Linker
18. rujan 2024 15:14