OLI SCARFF
LIGA PRVAKA

Francuzi vjeruju da nakon Juvea mogu srušiti i City koje predvodi jedan od najboljih veznjaka svijeta

Manchester City i Lyon večeras igraju utakmicu četvrtfinala Lige prvaka, a pobjednika čeka moćni Bayern
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 15. kolovoz 2020. 18:26

Kada gledaš Manchester City možeš samo uživati u nogometu. Čak i kada igra loše City je momčad koja ne odustaje od svoje vizije i načela, od nogometa u kojem svaki navijač gušta. Tako je to kada na klupi sjedi Pep Guardiola, najnogometniji trener današnjice, jedan od najvećih u povijesti.

Međutim, postoji i na terenu jedan jednako dobar i tvrdoglav, jedan kojeg su, za razliku od Pepa, godinama osporavali. Ime mu je Kevin de Bruyne (29), genijalac koji nije do kraja bio prepoznat u Belgiji, Londonu i Njemačkoj, prije nego što je sa Cityjem i Guardiolom napokon dobio priznanje na planetarnoj razini.

Do tada je kao poseban i iznimno tvrdoglav mladić morao proći kroz brojne sukobe, istrpjeti jake udarce i drame da bi se napokon utjelovio u vrhunskog playmakera, igrača kojem se svijet klanja.

image
PETER POWELL

De Bruyneu je bilo samo 11 godina kada su kamere prvi put uhvatile njegovo majstorstvo s loptom, za vrijeme jednog turnira u La Gantoiseu. Kose više plave nego crvene, obraza ružičastih od napora, klasičnog dječačkog tijela, s neuravnoteženim ekstremitetima, ali vidjelo se odmah koliko ovo dijete ima nogometnog trika u nogama.

Liverpool najdraži

- Najdraža mi je momčad Liverpool, a moj omiljeni igrač Owen. Htio bih tamo jednog dana igrati...
Nije se dogodilo, sudbina ga je odvela u Chelsea, pa Manchester City, ali ne možemo reći da mu se snovi nisu ostvarili. Što su neki koji su ga gledali s tih 11 godina na neki način i predviđali, jer usprkos fizičkom deficitu u usporedbi s nekim protivnicima, njegova tehnička lakoća i dodiri s loptom izdvajali su ga od svih.

image
OLI SCARFF

Odrastajući u predgrađu Genta, nikada nije puno govorio. Ali kada bi odlučio nešto reći, udarao je jednako snažno ustima kao i nogama. Bio je brutalno izravan, ali i iskren, karaktera koji nije podnosio nepravdu. Sa 14 godina došao je roditeljima i rekao da ne želi ostati u Gentu, da želi u Genk.
- Kad niste sigurni u svoje izbore, kad sumnjate, ne stignete nigdje. Bio sam uvjeren da je to bila ispravna odluka. Uvijek sam znao što želim.

Nije trpio kompromise

A roditelji su znali da nemaju izbora, jer Kevin nije trpio kompromise. I uvijek je ostao takav. Nije imao ni 18 godina kada je Genk igrao lošu utakmicu protiv Lokerena. Ekipa s televizije je za izjavu u poluvremenu izabrala baš njega...
- Imam dojam da neki moji suigrači više ne žele igrati nogomet. Bilo me je sram umjesto njih. Mislim da bismo trebali nastaviti s onima koji to stvarno žele, jer ne možemo ovako nastaviti.

Možete misliti što se događalo u svlačionici kada je TV snimka došla do njegovih suigrača. Redom starijih od njega. Međutim, svi koji su ga malo bolje poznavali nisu se ljutili, znali su da će on uvijek reći što misli, a da uvijek misli u korist momčadi. Nije ga bilo briga koliko tko ima godina, nego isključivo koliko tko daje za momčad.

Nakon što je s Genkom osvojio naslov prvaka Belgije 2011. skauti Chelseaja nagovorili su Abramoviča da ga dovede za 8 milijuna eura. Odigrao je nekoliko prijateljskih utakmica pod trenerskim vodstvom Roberta di Mattea prije nego što je otišao na posudbu u Werder. U Londonu su mu rekli da mora biti strpljiv, a on strpljenja nije imao.

image
OLI SCARFF

Ni u Werderu početak nije bio lagan. Klaus Allofs ga je kao sportski direktor kluba obožavao, ali je i govorio da mu treba vremena da se tjelesno adaptira na Bundesligu. Trener Schaaf ipak je brzo prepoznao njegovu svestranost, te sposobnost da jednako dobro odigra na nekoliko pozicija, od lijevog krila preko veznjaka, pozicije lažnog centarfora. Lijepu sezonu KDB je zaokružio sa 10 golova i 9 asistencija. Nije čudo da je stoga zapeo za oko Jürgenu Kloppu, treneru tada svježeg finaliste u Ligi prvaka. Belgijac je bio očaran Dortmundovim stilom igre, pa je tražio izlazni vaučer od novog menadžera Chelseaja Josea Mourinha.

Odgovor Portugalca bio je jasan: “Ostani, želim te u timu.” I De Bruyne je prvi put u životu odstupio od onog što je zacrtao. Bio je uvjeren da će proći i da će se nametnuti Mourinhu. Međutim, to se nije dogodilo, a Kevin nije mogao sakriti svoju frustraciju. Imao je već 22 godine i nije bio spreman sjediti na klupi. Sukob između De Bruynea i Mourinha bio je neizbježan. Trener mu je predbacivao loš učinak, a belgijski igrač tvrdio je da je to nepošteno jer ima ograničenu minutažu.

Sukob s Mourinhom

- Nije bio spreman za borbu. Bio je ljut i loše trenirao - kazao je Mourinho. U siječnju 2014. Klaus Allofs, u tom trenutku već generalni direktor Wolfsburga, ugrabio je šansu te za 22 milijuna eura vratio KDB-a u Bundesligu.
U ovom trenutku još nije imao 23 godine, očajnički je tražio glavnu ulogu, a prije svega nikako nije želio propustiti SP u Brazilu s Crvenim vragovima. Trebalo mu je nekoliko tjedana da dosegne potrebnu formu, a čim ju je dosegao postao je najbolji igrač Bundeslige.
- Bio je naš ključni igrač, imao je ogroman utjecaj, ne samo na momčad, već i na cijeli klub. Predstavljao je 30 do 40 posto kvalitete naše momčadi - kazao je Allofs. Zabio je 10 golova, uz fantastičnih 20 asistencija, te odveo Wolfsburg do 2. mjesta u prvenstvu, te do pobjede u Kupu. De Bruyne je toga ljeta mogao birati između Cityja, PSG-a i Bayerna. Presudio je susret s Guardiolom. Belgijski genij postaje gospodar igre otkad ga je katalonski šmeker instalirao na poziciju veznog u 4-3-3 sustavu. Pozicioniran u srcu igre, njegova vizija, jedinstvena tehnika driblinga i prodora, te fantastičnih proigravanja doživjeli su konačnu eksploziju.
Dirigent sjajnog orkestra, KDB je izjednačio rekord od 20 asistencija u sezoni Premier lige, koji je do sada držao Thierry Henry. Od dolaska u City KDB je u četiri prvenstvene sezone isporučio 56 asistencija, redovito registrirajući idealan trenutak za ‘hranjenje’ partnera u igri.
- Zapravo, to je kao da ima GPS u nogama - kazao je Michel Ribeiro, koji je puno radio na individualnoj tehnici s KDB-om u njegovim mladim danima.
- Bio je adolescent, a već je imao ovu iznimnu tehniku ​​prolaska. I vidio je stvari mnogo brže od ostalih. Mogao je iz igre izbaciti šest protivnika s jednim prolaskom! Tada je već bio i sjajan radnik, ali jesu li svi bili uvjereni da će postati ono što jest danas? Ne. Do 16-17 godina bio je dobar igrač, ali nije bio izuzetan. Danas... On je totalni igrač.”
“Johan Cruyff svoje generacije”. Kazao je to Hein Vanhaezebrouck, koji ga je kao klinca trenirao u Genku.

Novi način

Guardiola kao obožavatelj Kevina de Bruynea, puno je radio s njim kako bi ga približio vrhu.
- Pep mu je dao novi način gledanja nogometa, kontroliranja igre - rekao je Mikel Arteta, bivši Guardiolon pomoćnik, u knjizi “Pepov grad”. - Sada Kevin savršeno analizira teren i sve što se događa na njemu.
Belgijski izbornik Martinez dao je završno skeniranje KDB-a:
- On kontrolira prostor kao nitko drugi, ima fantastične prodore i brzinu, te savršenu loptu za suigrače. Apsolutno je revolucionirao ulogu playmakera. Ono što Kevina čini jedinstvenim jest to što on kad traži rješenje trči još brže, jer unaprijed vidi prolaz ili akciju. Nameće tempo kakav nismo navikli vidjeti. Može igrati broj 10, lažni 9, može s desne strane, može s lijeve, isto tako i kao broj 6... On se izvrsno snalazi u svim tim ulogama, jer ne živi u ovom ili onom sustavu.
Ne živi zato što KDB nije dio sustav. On je sustav. Igrač s kojim Manchester City i Guardiola napokon mogu na krov Europe.

Francuzi vjeruju da nakon Juvea mogu srušiti i City

Nogometaše Lyona očekuje novi veliki izazov u Ligi prvaka. Nakon što su u osmini finala eliminirali favorizirani Juventus, izabranici Rudija Garcije danas će u Lisabonu tražiti prolaz u polufinale preko Manchester Cityja.

Iz redova francuske momčadi ističu kako se mogu nametnuti moćnim Englezima.

- Očito je da je ovo za nas najvažnija utakmica ove sezone. Igramo protiv snažne i kvalitetne momčadi, ali i nas će se nešto pitati. Iako Manchester City igra sjajan nogomet, siguran sam da se Lyon može nametnuti na visokom nivou kojeg i zahtijeva ovakva utakmica - izjavio je veznjak francuske momčadi Bruno Guimaraes.

- Iako Manchester City ima ulogu velikog favorita, Lyon je pun samopouzdanja nakon rušenja Juventusa. City je momčad čiju je statistiku bolje ne gledati! Kada igrate protiv njih opasnost vreba sa svih strana, ali moramo vjerovati u sebe i biti hrabri. Znamo protiv koga igramo, ali Lyon mora vjerovati u svoje šanse - izjavio je trener francuske momčadi Rudi Garcija.

Linker
26. travanj 2024 19:13