PAUL ELLIS Afp
DRUGA VEČER ELITNOG NATJECANJA

Dinamov suparnik utrpao ‘petardu‘, slavlje Borussije na gostovanju, remi Cityja i Intera

Utakmice Lige prvaka pratimo i komentiramo iz minute u minutu na portalu Sportskih novosti
Piše: Ante Šakić, SNObjavljeno: 18. rujan 2024. 22:52

Celtic - Slovan Bratislava 5:1 (Scales 17., Furuhashi 47., Engels 56. (11 m), Maeda 70., Idah 87./Wimmer 60.)

GOL ZA 1:0

GOL ZA 2:0

GOL ZA 3:0

GOL ZA 3:1

GOL ZA 4:1

GOL ZA 5:1


Club Brugge - Borussia Dortmund 0:3 (Gittens 76., 86., Guirassy 90+5. (11 m))

GOL ZA 0:1

GOL ZA 0:2

GOL ZA 0:3


Manchester City - Inter 0:0


PSG - Girona 1:0 (Mendes 90.)

GOL ZA 1:0


Manchester City i Inter odigrali su u prvom kolu Lige prvaka reprizu finala iz sezone 2022./2023. Tada su Englezi osvojili svoj prvi elitni kontinentalni turnir, dok su sinoć Talijani na stadionu Etihad uspjeli doći do boda početnim rezultatom 0:0. Nominalno najjači par prvog kola nije pružio ono što je 50 tisuća okupljenih očekivalo, odnosno domaći su to probali, dok ih je u istome sprečavao čvrsti blok gostiju.

Momčad Pepa Guardiole imala je inicijativu na svojoj strani i postavljala je ritam igre gotovo svih 90 minuta, ali osim prilike Phila Fodena u 69. minuti, koju je dobro postavljeni Yann Sommer obranio, nisu bili blizu konkretizacije svojih napada. Talijani su došli dobro defenzivno pripremljeni, a prema naprijed su čekali šanse iz protunapada, kojih nije bilo puno.

image
OLI SCARFF Afp

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i bio je jedan od najaktivnijih igrača branitelja naslova Premier lige. Većina napada išla je sa strane reprezentativca Hrvatske, ali Simone Inzaghi postavio je odličan defenzivni blok, a o raspoloženosti Sommera na vratima Intera govori dovoljno podatak da je najbolje ocijenjen igrač susreta. Gündogan je u zadnjim sekundama dvoboja glavom promašio čistu priliku za pobjedu Cityja, a Mateo Kovačić odgledao je cijeli susret s klupe za pričuve.

Celtic i Slovan iz Bratislave odigrali su najzanimljiviji susret navijačima zagrebačkog Dinama. Susret dva protivnika Modrih ove sezone u Ligi prvaka otišao je uvjerljivo na stranu Celtica, koji je u Glasgowu slavio 5:1.

Liam Scales glavom je doveo domaćine do vodstva u 17. minuti. Momčad Brendana Rodgersa tek je u nastavku konkretnije iskoristila puno superiorniju igru. Već na početku drugog poluvremena Kyogo Furuhashi iz blizine je zabio za 2:0. Alistair Johnston je u 55. minuti izborio kazneni udarac, koji je Arne Engels realizirao za 3:0.

image
ANDY BUCHANAN Afp

Marko Tolić odigrao je svih 90 minuta za Slovan, a u 61. minuti je asistirao Kevinu Wimmeru za jedini pogodak svoje momčadi. Daizen Maeda bio je precizan za četvrti pogodak Škota, a tri minute prije posljednjeg sučeva zvižduka, za konačnih 5:1 zabio je Adam Idah.

Prva i povijesna utakmica Lige prvaka za talijansku Bolognu završila je neriješeni ogledom bez pogodaka kod kuće protiv Šahtara iz Donjecka. Nakon samo četiri minute u svom debiju na elitnom kontinentalnom turniru, Bologna je imala trenutak za zaborav, a zatim i trenutak za pamćenje. Nakon što je kažnjen, potom je Lukasz Skorupski bio heroj obranivši jedanaesterac Georgija Sudakova. Nakon tako živahnog početka, utakmica se smirila bez velikih prilika o nije čudo da je završilo bez pobjednika.

image
ANDREAS SOLARO Afp

Nikola Moro počeo je susret na stadionu Renato Dall‘Ara i na travnjaku je proveo 65 minuta, kada ga je zamijenio Tommaso Pobega. Deset minuta prije izlaska Moro je odlično proigrao Giovannija Fabbiana, čiju dobru priliku je obranio vratar Ukrajinaca. Martin Erlić za domaće nije ulazio u igru.

Hrvatski dvojac na klupi Šahtara, Marino Pušić i Mario Stanić, tako su ostali bez tri boda ili bolje rečeno, spasili su bod na svome kontu. Sve to bez pomoći Bartola Franjića, koji je ostao na klupi za pričuve gostiju.

Sparta iz Praga sjajno je započela svoju kampanju u Ligi prvaka dominantnom pobjedom 3:0 protiv Red Bull Salzburga. Sparta je povela nakon samo dvije minute, kada je Kaan Kairinen pogodio mrežu udarcem unutar šesnaesterca.

image
MICHAL CIZEK Afp

Češki prvak udvostručio je prednost tri minute prije odlaska na odmor golom Victora Olatunjija. Sparta je zapečatila pobjedu u 58. minuti. Qazim Laci je prošao pored nekoliko braniča gostiju da bi pogodio na kraju protunapada.

Paris Saint Germain imao je sve aspekte utakmice protiv Girone na svojoj strani. Posjed, broj udaraca, slobodni udarci korneri i sve ostalo presudno za sva tri boda bilo je na strani domaćina na Parku prinčeva. Ipak, domaći navijači morali su čekati do završnice kako bi njihovi nogometaši slomili prošlogodišnju senzaciju La Lige.

image
JULIEN DE ROSA Afp

Tek u 90. minuti za sva tri boda momčadi Luisa Enriquea loptu je preko linije ubacio Nuno Mendes, nakon nespretne reakcije vratara gostiju Paula Gazzaniga, kojemu se upisao pogodak u vlastitu mrežu.

Borussia iz Dortmund opravdala je epitet favorita protiv Cluba Bruggea. Prošlogodišnji finalist slavio je u gostima protiv Belgijaca rezultatom 3:0. Junak Nijemaca bio je Jamie Bynoe-Gittensa, koji je priliku dobio u nastavku susreta, a u strijelce se upisao u 76. i 86. minuti. Za konačnih 0:3 precizan s bijele točke bio je u trećoj minuti nadoknade Serhou Guirassy.

image
NICOLAS TUCAT Afp

KRAJ UTAKMICE NA ETIHADU

PSG je (napokon) zabio!

Za pariški delirij pogodio je Nuno Mendes!

89. Velika šansa za City!

Gvardiol je ubacio s ruba šesnaesterca i u trepavicu pogodio Gündogana, ali on puca ravno u Sommera.

Petarda u mreži Slovana!

Celtic još jednom pogađa, strijelac je Idah.

Borussia je povećala prednost na 2:0, opet Gittens pogađa!

79. Ovo je bilo blizu!

Gvardiol se našao na vrhu kaznenog prostora i pucao u desni kut, ali Sommer je spreman na to.

Evo promjene rezultata u Belgiji!

Još jedan Dinamov protivnik, Borussia Dortmund vodi protiv Club Bruggea, zabio je Gittens!

image
NICOLAS TUCAT Afp

Celtic je zabio i četvrti - strijelac - Maeda!

69. Što je sad Foden promašio...

Pucao je s 11 metara, uistinu sjajnu poziciju je imao, ali Sommer mu je uhvatio živu loptu...

66. Na Etihadu mreže i dalje miruju.

image
PAUL ELLIS Afp

Smanjio je Slovan na 3:1!

Postigli su prvi pogodak u svojoj povijesti u ovom natjecanju, asistent je naš Marko Tolić, a strijelac Wimmer.

3:0 za Celtic!

Škoti nemilosrdno melju Slovan, siguran je s bijele točke bio Engels.

50. Što se tiče Manchester Cityja, treba istaknuti da je na poluvremenu izašao De Bruyne, koji je imao određenih problema s ozljedom.

Nakon utakmice ćemo saznati koliko je ozbiljno...

image
PAUL ELLIS Afp

Celtic je pogodio još jednom!

Strijelac - Furuhashi! Sjajan početak drugog dijela za domaćine.

46. ?

Počela su druga poluvremena.

Osim Celtica, više nitko nije zatresao mrežu u prvih 45 minuta. U najzanimljivijem dvoboju večeri Manchester City pokušava doći do pogotka protiv Intera, koji je jako opasan iz kontri i polukontri, ali i jednim i drugima fali konkretna završnica.

KRAJ PRVOG DIJELA

44. De Bruyne ima problema s ozljedom, ali moći će nastaviti susret.

43. Sjajna obrana Sommera!

De Bruyne se sjurio prema petercu i pucao, ali vratar Intera je siguran.

image
PAUL ELLIS Afp

41. Sada je i Inter u napadačkom izletu. Nakon prizemne povratne lopte s lijevog krila pucao je Thuram, ali pored lijeve vratnice.

37. Fantastično je De Bruyne uposlio Bernarda Silvu u petercu, ali Portugalac nije dobro zahvatio loptu! Propala je najbolja prilika za City...

35. Savinho je oštro ubacio u peterac Intera s desnog krila, ali je obrana očistila.

Nedugo zatim Haaland je pucao s vrha kaznenog prostora, ali lopta je otišla malo pored desne vratnice.

33. ?

Ruben Dias spriječio je kontru Intera i zbog toga zaradio žuti karton.

25. City je počeo sve češće ići prema naprijed, no još uvijek ne mogu naći put do mreže Sommera.

image
PAUL ELLIS Afp

Evo i prvog pogotka u večernjem terminu!

Celtic je poveo protiv Slovana iz Bratislave, Scales je zabio.

Vrijedi napomenuti da je ovo dvoboj dva buduća Dinamova suparnika, tako da Modri pomno prate ovaj susret.

16. Inter je imao još jednu priliku.

Često Talijani prijete prema naprijed iz brzih tranzicija, tako je bilo i sada, lopta je na kraju došla do Thurama, ali udarac je bio slabašan te nije bilo opasnosti za Edersona.

Duel je ovo dva sjajna trenera, Pepa Guardiole i Simonea Inzaghija.

image
OLI SCARFF Afp

8. Prošao je Savinho po desnoj strani i ubacio u peterac, no nema opasnosti po vrata Intera.

6. Evo prvog pokušaja Intera!

Thuram je dobio loptu na desnom krilu, ušao je u kazneni prostor i pucao, ali samo u Edersona.

4. Dobru loptu poslao je De Bruyne prema Grealishu, koji se dobro snašao i pokušao proslijediti Haalandu u srcu kaznenog prostora, ali bez uspjeha.

1. ?

Počela je utakmica u Manchesteru!

20.50 U ranijem terminu odigrane su dvije utakmice. Bologna i Šahtar remizirali su bez pogodaka, Nikola Moro odigrao je 65 minuta za talijanski sastav, dok je Martin Erlić bio na klupi.

Sparta iz Praga deklasirala je jednog od Dinamovih protivnika, RB Salzburg rezultatom 3:0.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

20.25 Najatraktivnija utakmica drugog dana prvog kola Lige prvaka zasigurno je ona između Manchester Cityja i Intera.

Joško Gvardiol igra u prvih 11 Građana, dok Mateo Kovačić svoju priliku čeka s klupe.

Novopatentirani model Lige prvaka od ovoga tjedna ušao je - u primjenu. Nema sumnje da je novi format natjecanja svojevrsni ustupak najbogatijim klubovima, odnosno alternativa famoznoj Superligi. Konačno, među 36 klubova, koji participiraju u "prvenstvu Europe" samo je 16 državnih prvaka (preostalih 20 sudionika plasman je "izborilo" po UEFA-inom ključu).

Kada propozicije predviđaju svega osam utakmica (po dva suparnika iz svake od četiriju jakosnih skupina), sraz najjačih uvjetovan je ždrijebom natjecanja. A isti nam je omogućio da već u 1. kolu nadmetanja imamo – derbi, dvoboj dvaju prvaka iz "liga petice": Manchester City - Inter! No, uvertira okršaju na Etihadu, pravna je zavrzlama između Manchester Cityja i engleske Premierlige. Vlasnik kluba iz Manchestera, Abu Dhabi United Group iz UAE, suočen je sa 115 točaka optužnice, vezanih uz nesavjesno poslovanje.

Mediji konstatiraju da je City veći favorit u Ligi prvaka nego u pravnom srazu s Premierligom. Ovoga je trenutka neizvjesno – koliko će "proces stoljeća", kako britanski mediji nazivaju pravni postupak u kojemu je izložen njegov klub, izravno utjecati na Guardiolu i momčad Cityja? Možda je gostovanje Intera na Etihadu (unatoč dva posrtaja talijanskog prvaka u Serie A, protiv Genoe i Monze) dobra prilika da dobijemo odgovor na to pitanje...

U isto vrijeme, Parižani dočekuju Gironu, kojoj će ovo biti debitantski nastup u elitnom natjecanju, a snage će u Škotskoj odmjeriti Celtic i Slovan Bratislava, dva kluba s kojima će Dinamo igrati u prvoj fazi.

Linker
19. rujan 2024 01:51