MIGUEL A. LOPES
POHVALE PLJUŠTE

Dani Olmo je slavnom treneru pokazao da je pogriješio i Europi poručio: ‘Nije nas briga tko je favorit!‘

Sinoć je bivši Dinamov nogometaš bio izuzetno raspoložen na utakmici protiv Atletico Madrida.
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 14. kolovoz 2020. 17:21

- Odličnu utakmicu odigrala su oba Leipzigova Španjolca, ali Dani Olmo je bio posebno dobar - hvali dan nakon prolaska u polufinale Lige prvaka španjolski AS bivšeg dinamovca, koji je u Lisabonu postigao prvi pogodak za njemačku momčad u okviru elitnog klupskog natjecanja.

No, izuzev pogotka, Dani je bio silno raspoložen, hitar, vrckava nogometnog uma te fenomenalnog osjećaja za prostor, što je pokazao u času kada je poentirao na Sabitzerovu asistenciju. Zapravo, Olmo je pred očima Diega Simeonea pokazao koliko je argentinski stručnjak pogriješio što je toliko dvojio i na kraju nije doveo 22-godišnjeg Katalonca u crveno-bijeli dio Madrida.

- Njegova borbenost, kvaliteta i strašan osjećaj za prostor bili su velika zagonetka za Atlético koji ga je želio dovesti, ali se nije uspio dogovoriti s Dinamom. Ponovno je pokazao da igra na najvišem nivou i on je svijetla i vrlo bliska budućnost španjolskog nogometa”, zaključuje poemu o Olmu AS, tvrdeći da Olmo lagano korača prema visokoj vrijednosti europskog i svjetskog nogometa.

image
MIGUEL A. LOPES

I, doista, teško je tome proturječiti.

Iako mu je prijelaz iz Dinama u RB Leipzig donio sitnijih problema s prilagodbom, te time i sporiji ulazak u udarnu momčad, Julian Nagelsmann očito je vrlo dobro znao što radi. Jer, od svibnja, odnosno restarta naovamo, Olmo je odigrao devet od deset utakmica, pritom zabivši četiri pogotka, i pokazavši ogromni napredak u igri.

- Jako sam zadovoljan kako je reagirao. Svidjelo mi se kada je zatražio razgovor i izrazio nezadovoljstvo minutažom. Ako se žališ da igraš premalo, znači da ti je stalo. Napravio je dobar posao - otkrio je u svibnju trener RB-a anegdotu iz svlačionice, koja je Olma gurnula u prvu momčad. Na mjesto koje otada nije ispustio...

- Nakon vodećeg gola, Atléticu smo dopustili da se slobodnije kreće, ali uspjeli smo zabiti drugi gol kojim je sve definitivno riješeno. Čitavo vrijeme smo igrali onako kako inače igramo, kako znamo igrati, i zasluženo smo pobijedili - poručio je nakon eliminacije Madriđana Olmo.

image
LLUIS GENE

- Bila je to teška utakmica, upravo onakva kakvu smo i očekivali. Svi smo morali dati sto posto. Ključno je to što svi zajedno idemo u istom pravcu, što niti jedan igrač u našoj momčadi nije važniji od ostalih. Svi igrači vjeruju u ideju ovog kluba. Nije nas briga tko je favorit. Mi samo gledamo našu igru i tako će biti i protiv njih. Igramo jako pametno, samo moramo paziti da ne prepustimo suparniku igru kao što smo učinili protiv Atlética nakon što smo poveli. U našoj momčadi nema pojedinaca, igra samo momčad. Svi radimo jedni za druge i samo tako možemo naprijed. Sad ćemo se malo odmoriti, a onda idemo po finale - istaknuo je, pak, uoči velikog sraza s PSG-om sljedećega tjedna.

image
JULIAN FINNEY - UEFA

Osim gola i još jedne sjajne utakmice, valja istaknuti kako je Dani postao tek drugi nogometaš u povijesti koji je uspio postići pogodak za dva različita kluba u istoj sezoni. Ranije je to za nogom pošlo Erlingu Hålandu kada je u grupnoj fazi zabio za RB Salzburg, da bi potom na zimu prešao u redove Borussije Dortmund i zabio PSG-u u osmini finala. Olmo je u dresu Dinama zabio Šahtaru i Manchester Cityju. Ukupno je, dakle, ove sezone u sedam nastupa u Ligi prvaka upisao tri pogotka i jednu asistenciju.

Vidjelo se već i u Dinamu od kakvog je materijala satkan Dani Olmo. Njegova snaga, talent i kvaliteta bili su zapakirani u sjajnu glavu, koja je oduvijek znala što hoće. Upravo je stoga bilo nemoguće uopće zamisliti da bi se njegov razvoj mogao zaustaviti u Leipzigu. Dapače, sam je birao kanticu Red Bulla da si dodatno ojača ionako već prilično jaka i stabilna krila. Poslije Dinama trebala mu je nova stuba, odnosno trampolin kojim će u periodu od dvije godine dodatno narasti, usavršiti se i pripremiti za reflektore onih posebnih scena na kojima igraju elitni igrači.

Uostalom, Dinamo nakon Danija, nije onaj Dinamo kakav je bio. Ali je zato RB Leipzig s Danijem dobio dodatnu lepezu mogućnosti koja, recimo, krije i činjenicu da u momčadi više nema donedavno prve violine i najboljeg strijelca Tima Wernera. No, negdje iz prikrajka, jedan je momak čekao priliku da iskorači iz usklađenog ansambla i zasja na svoj način. Lijepo je pratiti njegov napredak, kojem se ne nazire kraj. Jer, Dani Olmo je zaslužio baš sve što mu se događa...

Linker
16. travanj 2024 17:33