DPPI via AFP
OD SIGETA DO ISTANBULA

Brozović brani hrvatske boje u LP: ‘On prima loptu u situacijama u kojima se većina igrača plaši to napraviti‘

Interov veznjak može nastaviti veliki niz svojih sunarodnjaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. lipanj 2023. 20:23

Marcelo Brozović danas s Interom kreće po svoj prvi trofej Lige prvaka. Želi se hrvatski reprezentativni veznjak priključiti Luki Modriću, Mateu Kovačiću, Alenu Bokšiću, Zvonimiru Bobanu, Davoru Šukeru, Dariju Šimiću, Igor Bišćanu, Mariju Mandžukiću, Ivanu Rakitiću, Ivanu Perišiću i Dejanu Lovrenu, velikim hrvatskim nogometašima koji su osvajali taj trofej nakon osamostaljenja Hrvatske.

Ako Brozović uzme trofej u večerašnjem velikom istanbulskom finalu Intera i Manchester Cityja, bit će to 11. put zaredom da Hrvatska ima osvajača najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu, taj sjajan niz započeo je još 2013. godine kada je trofej bio u rukama Marija Mandžukića, koji ga je tada osvojio s Bayernom. U predvečerje Lige prvaka porazgovarali smo s ljudima koji su u jednom dijelu njegovoj nogometnog razvoja bili s njime, gledali kako postaje veliki igrač kakav je danas...

- Još imam njegovu prvu registraciju, s otprilike 9 godina došao je u Hrvatski dragovoljac - kaže nam u uvodu Ivica Perković, bivši predsjednik kluba iz Sigeta, kojem je u međuvremenu krenulo loše i koji se ove sezone stropoštao u treći razred našeg nogometa.

Strašno uporan

Priča nam Perković da ga pamti kao mršavog, žgoljavog dječaka...

- Ali bio je strašno uporan, odmah se na njemu vidjelo da želi raditi, napredovati. Nikada nije preskočio niti jedan trening, nikada s njim nije bilo nikakvih problema. Treneri koji su s njim radili odmah su ukazali na njega. Imao je iznimne tjelesne predispozicije. Poznavao sam mu oca, imao je nadimak ‘bomba’. Igrao je u nižim ligama, a mogao je trčati do besvijesti, bio je pravi borac. Pretpostavljao sam, s obzirom na predispozicije koje mu je imao stari, da će i on niti takav. Dobri su treneri radili s njim, pokojni Pigac, zatim Brgles, Bogomolec...

Sjetio se također i jedne anegdote...

- Išli smo na pripreme u Antalyju. Za Brozovića nije bilo mjesta, za put je bilo predviđeno 24 igrača, jer je imao 16 godina. Tada sam kazao da mora i on na put, a odmah je zabio i svoj prvi gol u prvoj seniorskoj utakmici za Hrvatski dragovoljac. On je bio o ostao ponos Hrvatskog dragovoljaca - zaključio je Perković

image
CROPIX

Nakon godina u Sigetu, Brozović je 2011. godine preselio u Lokomotivu.

- Ja sam ga doveo u Lokomotivu - kaže nam današnji glavni čovjek Lokosa Božidar Šikić.

- Bio mi je zanimljiv igrač, iako tada nije prošao selekcije za hrvatske reprezentacije mlađih uzrasta. Međutim, igrao je za prvu momčad Hrvatskog dragovoljca. U našim nogometnim krugovima se znalo da u Sigetu ima jedan jako dobar klinac. Igrali smo neku utakmicu s HD-om, vidio sam da je Marcelo igrač kakvog mi u Lokomotivi nismo imali. Stupio sam u kontakt s njegovim ocem, pa smo ga doveli na ljeto te 2011. godine. Mislim da smo ga platili negdje oko 200 tisuća eura. A igrao je kod nas za plaću nešto veću od 2 tisuće eura mjesečno.

Ovo nije normalno

Priča nam Šikić da se već na prvom treningu moglo vidjeti kakav je tip.

- Nikoga nije ‘šljivio niti pol posto’, uvijek je igrao svoj nogomet. Nije kod njega bilo uspona i padova, uvijek je igrao isto. Rekli smo svi “pa, kaj je ovo”? Nakon godinu dana koje je proveo kod nas, otišao sam do Zdravka Mamića i kazao mu “Zdravko, ovo je igrač za Dinamo, nije on više za nas”. Sjećam se da ga netko u Dinamu tada nije htio, a ja sam rekao “dajte ljudi, nemojte se zafrkavati, Brozović je ozbiljan igrač”. Već je onda naš tadašnji kondicijski trener Ivan Štefanić vidio kakve fenomenalne tjelesne kapacitete ima. Njegov oporavak nakon treninga i utakmica bio je čudesan.

image
CROPIX

I on se sjetio jedne anegdote iz tih dana...

- Imali smo testiranja... Došao mi je Štefanić nakon njih i kazao mi “šefe, pokvarili su mi se instrumenti, treba kupiti nove, ovo s Brozovićem nije normalno, ne može se nitko tako brzo oporavljati’. Tako je to bilo, nakon godinu dana kod nas, prodali smo ga Dinamu za nešto više od 2 milijuna eura. Moram dodati da nikad s njim nismo imali baš nikakvih problema, super je dečko. Zaslužio je da osvoji Ligu prvaka - zaključio je Šikić

U Dinamu je Marcelo Brozović debitirao kod trenera Ante Čačića, a nakon što je on otišao, preuzeo ga je Krunoslav Jurčić.

Velika doza humora

- Brozovića sam već zapazio dok je igrao za Hrvatski dragovoljac, već tada sam svim ljudima koji su nešto značili u hrvatskom nogometu sugerirao da je zanimljiv igrač. Imao je ono igračko u sebi, ono nešto što ti pokloni dragi Bog - priča nam Jurčić.

Kaže nam da je su talent i tjelesne predispozicije kod Brozovića bile itekako vidljive. Ali Jurčić kaže da je također bio i veliki radnik...

- Bio je specifičan, sa specifičnim radnim navikama. Imao je na startu u Dinamu nekih privatnih problema koji su ga možda usporili u razvoju, ali poslije je sve nadoknadio, napravio sjajnu karijeru. Prilagodio se zahtjevima vrhunskog nogometa. Bio je omiljen u Dinamu, svi su ga voljeli jer je bio opušten, imao je u sebi veliku dozu humora. S njim nisam imao nikakvih problema. Baš je bio poseban profil zadnjeg veznog igrača, koji daje drugu dimenziju svakoj momčadi. Bio je kao katalizator, uvijek je pospješio i ubrzao izvedbu svih svojih suigrača. Broz daje protočnost igri, ima jednu urođenu ‘hladnoću’, koja graniči sa sportskom drskošću. Prima loptu u situacijama u kojima se većina igrača plaši primiti. Preuzima odgovornost na sebe. To se itekako vidi u Interu, gdje su mu jako dali na važnosti. Tu je stekao veliku sigurnost i Interu sve vratio kroz svoju nogometnu izvedbu koja je fenomenalna.

image
AFP

Veli da je idealan za današnji moderni nogomet.

- U današnje doba momčadi pokušavaju visokim presingom pokušavaju onemogućiti suparnika razvijati inicijalno stvaranje igre. Brozović je za to idealan, može u gustoći primiti loptu, okrenuti stranu, razbija momčadi koje rade visoki pritisak. A posebna je priča u reprezentaciji, gdje se briljantno ukomponirao s Lukom Modrićem i Mateom Kovačićem, taj trojac je svakoj reprezentaciji na svijetu nametnuti svoj ritam. To je jako bitno u strateškom planiranju utakmica. Volio bih da Marcelo Brozović ode u neki još veći klub od Intera, to bi mu bila kruna igračke karijere. Isto tako bih bio sretan da i on, poput Modrića i Kovačića, osvoji Ligu prvaka - zaključio je Krunoslav Jurčić.

Linker
28. rujan 2024 17:29