DAMIR KRAJAC Cropix
INFARKTAN NASTUP

VIDEO: Hrvatska odigrala ludu utakmicu i ‘preživjela‘! Preokret sa šest golova završio šokantnim isključenjem

Utakmica Poljske i Hrvatske završila je bez pobjednika, a nakon susreta pričat će se o crvenom kartonu
Piše: Davorin Olivari, Tomislav DragobratovićObjavljeno: 15. listopad 2024. 22:45

Poljska - Hrvatska 3:3 (Zielinski 5., Zalewski 45. Szymanski 68./Sosa 19., P. Sučić 24., Baturina 26.)

POLJSKA: Bulka - Kiwior, Bednarek, Dawidowicz (od 38. Piątkowski) - Kaminski (od 63, Ameyaw), Szymanski, Moder (od 63. Oyedele), Zielinski ⚽🟨 (od 74. Kapustka), Zalewski ⚽- Urbanski, Swiderski (od 62. Lewandowski)

HRVATSKA: Livaković 🟥 - Šutalo, Erlić (od 81. Labrović), Gvardiol 🟨 - Perišić, Modrić, P. Sučić ⚽, Sosa ⚽ - Baturina ⚽ 🟨(od 80. L. Sučić), Kramarić od (69. Pašalić) - Matanović (od 60. Budimir 🟨)

Pogodak Zielinskog → OVDJE

Pogodak Sose → OVDJE

Pogodak Sučića → OVDJE

Pogodak Baturine → OVDJE

Pogodak Zalewskog → OVDJE

Pogodak Syzmanskog → OVDJE


Hrvatska koja je nakon isključenja Dominika Livakovića završnicu utakmice odigrala s igračem manje osvojila je bod Varšavi i maksimalno se približila četvrtfinalu Lige nacija. To i jest bio cilj ovog reprezentativnog okupljanja u listopadu, tako da Dalić s ukupnim rezultatom iz dvije utakmice s Škotskom i Poljskom može biti zadovoljan.

Gledali smo ‘ludu‘ utakmicu punu preokreta, sjajnih akcija, grešaka, velikog broja postignutih pogodaka šansi i udaraca, odličnih intervencija vratara. Nama ostaje žaliti što Dalićeva vrsta nije zadržala prednost od dva pogotka. Izbornik može biti sretan jer je u utorak dobio dva sjajna mlada igrača, Dinamovce Petra Sučića i Martina Baturinu koji u pokazali da mogu biti od velike važnosti na najvećoj sceni.

Počelo je jako loše za Vatrene, još je trajalo ‘zagrijavanje‘ a Dalićevi dečki već su bili u zaostatku, obrana na desnoj strani je procurila, Zielinski je to iskoristio i zabio, baš je taj start utakmice bio šokantan. Vjerojatno nitko u našem taboru nije zamišljao tako nešto. U startnim minutama Hrvatska nije izgledala dobro, Poljaci su djelovali mnogo konkretnije, opasnije, nekako se stekao dojam da im je svaki napad potencijalna prijetnja za Livakovića.

Nisu naši uspjeli reagirati nakon rano primljenog gola, dapače, domaćini su posve nametnuli svoj ritam. Nakon tog pogotka koji je zaledio Hrvatsku, još je jednom nezgodno pucao Kiwior. Stiskali su Poljaci visokim presingom, dobivali su duele... A onda se ukazao - Borna Sosa! Golčinom kakva se rijetko viđa. Kad u momčadi imate iznimno kvalitetne igrače, onda jest logično da oni mogu u svakom trenutku biti prevaga, napraviti neki poseban potez koji će iz ničega napraviti nešto. Upravi se to dogodilo u Varšavi, Hrvatske nije bilo nigdje, a onda se ukazala Sosina ‘zlatna ljevica‘. Pogodak je zaista bilo pravo remek-djelo.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Onda su na scenu stupili Dinamovci! Petar Sučić i Martin Baturina. Kao da smo gledali copy-paste utakmice Dinamo-Monaco. Mladi majstori zg-kluba su briljirali, dodavali jedan drugom kao na futsalu, posve su uneredili Poljake. Prvo su Baturina asistirao Sučiću, onda je Sučić asistirao Baturini. Obojica ogromnim potencijala, ali i sad već dokazanih vrijednosti hrvatskog nogometa postigli su svoje prve pogotke za nacionalnu vrstu.

Majstorijom do majstorije, Dinamov mlađahni dvojac je uništio Poljake, nevjerojatno dobrim kombinacijama. domaćini su se raspali u točno sedam minuta! Hrvati su postigli tri pogotka u kratkom vremenu, loš početak se brzo zaboravio. Mogli su naši dečki zabiti i četvrti pogodak, nakon jednog centaršuta Luke Modrića, lopta se odbila do Erlića, koji je s nekih dvanaest metara snažnim udarcem loptu poslao iznad grede.

Onda su domaćini konačno malo prodisali, Kaminski je ušao u hrvatski šesnaesterac iskosa, pucao, ali je Livaković obranio nogom. No to je bio početak poljskog ‘come-backa‘. Zapravo, na neki način Vatreni su sami vratili Poljake u igru. Posve grogirani domaćini prvo zabijaju preko Zalewskog, a odmah nakon toga Livaković brani ‘zicer‘ Kaminskom, koji je bio posve sam pred njim na nekih jedanaest-dvanaest metara. Gledali smo zaista posve ludo prvo poluvrijeme.

A i drugo je počelo spektakularno. Poljaci su opet mogli poravnati. Zalewski se probio u hrvatski šesnaesterac, pucao, ali je opet Livaković spasio stvar odličnom reakcijom. Kao i poljski vratar Bulka nakon sjajnog udarca Modrića pod gredu. Nešto kasnije u šansi se našao i Kramarić, ali mu je prije udarca zasmetao poljski bek. Odlično je pucao i Perišić iskosa, ali vratar Poljske opet je bio u formi.

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nisu ga uspjeli svladati niti Matanović prije svog izlaska i Budimir po svom ulasku u igru. baš se Bulka razbranio. Da nije, Hrvatska je mogla opet u kratkom vremenu ‘natrpat‘ domaćina. A kad nije, onda su zabili Poljaci, tako to obično biva, hrvatska obrana je opet izvisila. Nakon poravnanja, domaćini su ponovno jurnuli prema Livakoviću, utakmica se opet okrenula. Mogli su Poljaci povesti nakon kornera, Bednarek je nadvisio sve i pucao glavom, ali promašio je za koji centimetar.

A onda se dogodila zaista neobična i dvojbena situacija. Nakon jedne slabo vraćene lopte Perišića, na loptu su krenuli Lewandowski i Livaković koji je prije stigao do nje i daleko je ispucao i nastavku je zahvatio poljsku zvijezdu. I zbog toga je dobio - crveni karton! Hrvatska je ostala s igračem manje, umjesto Livakovića ušao je Labrović. Iako je bilo zanimljivih situacija, rezultat se nije promijenio, ostalo je neodlučeno.

Luda, nevjerojatna večer! S obzirom na sporni karton Dominika Livakovića, Hrvatska u konačnici može biti zadovoljna bodom. Međutim, što se same igre tiče, uz jaku napadačku predstavu treba istaknuti dosta veliku konfuziju u obrani, pogotovo po lijevoj strani gdje je najviše "curilo".

Zalewski je svojim djelovanjem radio velike probleme, Šutalo nije reagirao dobro kod pogotka, no mogla je Hrvatska i do pobjede dok je na terenu bio jednak broj igrača. Promašile su se neke velike prilike, a u konačnici je izjednačen rezultat vjerojatno i najpošteniji rasplet.

KRAJ UTAKMICE

90+5. Čista situacija za Urbanskog, srećom njegov udarac otišao je iznad gola. Hrvatska se ovdje izvukla...

90+2. 🟨

Žuti karton zaradio je Budimir.

90. 🕖

Igrat će se još šest minuta sudačke nadoknade.

90. Grčevita obrana Hrvatske u posljednjih nekoliko minuta.

86. Sada je na terenu logična postavka. Vatreni se brane, a Poljaci kruže oko hrvatskog gola. Eventualni kontra napad sada je jedino oružje za Dalićeve izabranike.

Evo tog kobnog trenutka za Vatrene.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

81. ⇔ Dvostruka promjena za Dalića.

Ulaze Labrović i Sučić izlaze Erlić i Baturina.

Livaković je istrčao ispred Lewandowskog, očistio loptu, ali u konačnici i zakačio Poljaka. Hrvatska ostaje s desetoricom.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

75. 🟥

Crveni karton za Livakovića!

74. Bednarek u skoku nakon kornera! Prohujalo je to pokraj gola, Hrvatska opasno visi...

73. Sada su Poljaci preuzeli kontrolu. Lewandowski radi probleme, sada su ponovno prijetili iz daljine.

"Teniski meč", kao što smo i rekli. Hrvatska je na jednoj strani promašila nekoliko uzastopnih prilika, dok su na drugoj strani Poljaci iskoristili svoju šansu. Duga lopta za lewandowskog koji je sačuvao loptu, Szymanski sam na rubu kaznenog prostora, i domaćini su izjednačili.

68. ⚽GOL!

Szymanski za 3:3...

65. Trenutno gledamo "teniski meč". Izmjene traju s obje strane, puno se trči, visoko energija, puno prostora. Poslastica za neutralnog gledatelja, no sigurno ne i zamisao Zlatka Dalića...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

61. Odmah pokuašj Budimira po ulasku, no razbranio se Bulka...

61.

Prva izmjena za Hrvatsku, izlazi Matanović, ulazi Budimir.

60. Nova sjajna akcija! Modrić je prebacio na Sosu lijevo, u sredini je mogao pucati i Sučić ali je proigrao Matanovića, a njegov udarac odlazi u korner.

57. Nakon Modrića pokušao je i Perišić. Odlično razdoblje Hrvatske, gol je u zraku...

55. Sada i Modrić gađa! Sjajno je pucao kapetan, no Bulka "čupa" to ispod grede.

54. Sučić je visoko osvojio loptu i proigrao Kramarića. On je na lijevoj strani vagao braniča i u konačnici centrirao, no nije Matanović stigao do te lopte.

52. Traje razdoblje hrvatskog posjeda, sada je Baturina kombinirao s Matanovićem, no nisu Vatreni zapucali iz izgledne situacije.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

48. Zalewski probija lijevu stranu, Livaković brani! Puno puca ta lijeva strana...

48. Urbanski se našao na dobroj poziciji na rubu šesnaesterca, no nije dobro zahvatio loptu.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Nevjerojatno prvo poluvrijeme! Kakav izljev svih mogućih emocija su nam pružili Vatreni u ovih 45 minuta... Nakon uvodnih 20 "nikakvih" minuta i pogotka Zielinskog "oživio" nas je Sosa svojim neobranjivim volejem, a onda je krenula rapsodija Hrvatske!

Sučić i Baturina su sjajno kombinirali u dva odvojena slučaja i stekli komotnu prednost, no sam kraj poluvremena skoro je bio u potpunosti koban za Dalića i družinu...

Prvo neshvatljivo gubljenje lopte u svojoj polovici nakon čega je poentirao Zalewski, a onda i Kaminskijev izlazak pred Livakovića samo minuti kasnije. Tako smo od čiste situacije ponovno dobili neizvjesnu utakmicu, no Vatreni su pokazali da kvalitetnija momčadi, a sada te epitete moraju i opravdati u nastavku.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ PRVOG DIJELA

45+1. I odmah nakon pogotka Livaković brani čisti zicer Kaminskog!

45. ⚽GOL!

Zalewski vraća smanjuje hrvatsku prednost.

38.

Rana izmjena u poljskom taboru, izlazi Dawidowicz, ulazi Piątkowski.

35. Kaminski se našao u izglednoj situaciji, ali Livaković brani! Prva prijetnja Poljaka nakon hrvatske dominacije.

29. Kanonada prema golu Poljaka!

Sada je Perišićev ubačaj stigao do Erlića koji tuče nogom preko gola!

Dva brzinska gola Hrvatske u kombinaciji Sučić-Baturina! Prvo je Dinamov najskuplji eksponat uposlio Sučića, a onda mu je klupski kolega vratio istom mjerom!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

26. ⚽GOOOOOOL!

Raspad Poljske, Baturina za 3:1!

24. ⚽ GOOOOOL! Petar Sučić za potpuni preokret!

23. Potpuno drukčije stanje na terenu nakon postignutog pogotka. Vatreni "pletu" oko poljskog gola, stoje visoko...

Neobranjiv, fantastičan volej Borne Sose! Nakon izvedenog prekida lopta je sjela taman na nogu hrvatskog lijevog beka, on ju je savršeno zahvatio i rasparao mrežu poljskog vratar koji nije imao nikakve šanse.

19. ⚽GOOOOOOL!

Strašan pogodak Borne Sose!

19. Prekršaj na Kramariću blizu desne korner zastavice, možda Vatreni mogu konkretnije zaprijetiti iz prekida...

16. Iza nas je mirnih pet minuta, i dalje Hrvatska ne uspjeva ostvariti kontinuirani pritisak.

Izbornik se definitino nije nadao ovakvom početku utakmice...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

11. Kiwior tuče izvana, otišlo je to daleko od gola.

10. Nakon početnog šoka, Hrvatske je preuzela posjed lopte, no za sada nema konkretnijih pokušaja.

Zielinski je dobio loptu u prostor na lijevoj strani nakon prodora po toj strani, opalio je iz dosta teške pozicije, no lopta je malo promjenila smjer i otišla iza Livakovića.

5. ⚽GOL!

Poljska vodi 1:0.

2. Na samom početku utakmice posjed su na kratko uzeli domaćini.

1. Utakmica je počela!

20.41 Vrijeme je za nacionalne himne.

Ponovimo još jednom sve promjene u oba sastava:

Zlatko Dalić napravio je tri izmjene u sastavu u odnosu na utakmicu sa Škotskom, u prvoj postavi šansu su dobili Petar Sučić, Martin Baturina i Martin Erlić, a ispali su Mario Pašalić, Luka Sučić i Duje Ćaleta-Car. Pritom se zamjena Erlić za Ćaleta-Cara dogodila zbog više sile, a ne planirano jer je Ćaleta-Car osjetio zatezanje mišića te je zbog toga ostao na klupi. Izbornik je postavio pitanje može li Ivan Perišić odigrati dvije utakmice u tri dana, na kraju ga je stavio u postavu. Kako reprezentacija ima 24 igrača, jedan je ostao prekobrojan, to je ovaj put Nikola Moro. U Zagrebu je bio Luka Ivanušec.

Poljski izbornik napravio je pet promjena u odnosu na susret s Portugalom, što se i očekivalo, ali nije bilo očekivano da će na klupi ostati Robert Lewandowski. Službeno Poljaci kažu da se radi o lakšoj ozljedi, no Lewa je na treningu djelovao prilično nezainteresirani, a nije ni javno skrivao da je nezadovoljan prosječnošću ekipe za koju igra, isto tako kritizirao je taktiku izbornika Probierz pa se mnogi pitaju jesu li među njima ozbiljno narušeni odnosi. (Dražen Antolić)

20.20 Dalic ima 24 igrača, Nikola Moro je prekobrojan i gleda utakmicu s tribine. (Dražen Antolić)

Neki hrvatski navijači već su se smjestili unutar stadiona.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kako doznajemo, u prvih 11 trebao je startati Ćaleta-Car, ali pouzdani stoper osjetio je zatezanje u mišiću, a Dalić nije htio ništa riskirati. Priliku je dobio Martin Erlić, vidjet ćemo kako će to večeras izgledati. (Dražen Antolić)

19.36 Stigli su sastavi za utakmicu! Za razliku od najava, Dalić se odlučio za promjenu na stoperskoj poziciji, umjesto Ćalete-Cara u sastav je uskočio Martin Erlić.

Perišić je zadržao mjesto na desnom bočnom, dok je u sredini umjesto Pašalića Petar Sučić. Matanović i Kramarić su ponovno u napadu, a društvo im pravi Martin Baturina umjesto Luke Sučića.

19.10 Evo još scena iz Varšave prije početka utakmice.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Poljska policija napravila je svojevrsnu opsadu centra Varšave, marice, automobili, specijalci naoružani za hitne intervencije, na svakih stotinjak metara, gotovo nevjerojatno s obzirom da se ništa nije događalo. Više je u gradu bilo školskih ekskurzija nego hrvatskih navijača.

Reportažu iz Varšave pročitajte OVDJE.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

19.02 Dok čekamo dvoboj "velikih" Vatrenih i njihovu utakmicu protiv Poljske, u tijeku je susret U21 reprezentacije protiv Grčke. Tekstualni prijenos tog susreta pratite OVDJE.

Evo i statističke najave večerašnjeg okršaja.

image

Grafika: Sofascore

SOFASCORE

Najavu piše: Dražen Antolić

Je li Hrvatska sposobna pobijediti samu sebe? Vatreni u Varšavi igraju utakmicu koja bi im mogla donijeti plasman u četvrtfinala Lige nacija dva kola prije kraja natjecanja u skupini, a to nikad nije bio njihov modus operandi. Kad god je Hrvatska trebala elegantno i suvereno riješiti neku skupinu, bilo to u kvalifikacijama za SP ili EP, ili u Ligi nacija, zakomplicirala si je toliko da je u više navrata omča bila oko vrata. Morala se vaditi u zadnjem kolu ili u doigravanju, i to na različite načine. Vatreni su poput studenta koji se spašava na dekanskom roku, nisu nas navikli da ispite polažu na vrijeme. Zamislite koliko bi nas šokova poštedjeli, ali i apsolutnih adrenalinskih senzacija uskratili, da nisu bili tako “lijeni” i komotni.

Svježe sjećanje vraća nas samo godinu dana unatrag, tada je s Turskom i Walesom trebalo riješiti Njemačku, a dečki u “kockastom” toliko su zabrljali da su na kraju “palili svijeće na Kamenitim vratima” i molili se za posrtaj Velšana. Iz gotovog su napravili traumu.

Pa, može li Hrvatska na poljskom Nacionalnom stadionu matirati domaćina i na sebi krajnje nesvojstven način obaviti jedan posao brzo, lišeno stresa, bez mitski i povijesnih utakmica, onako autoritativno i pomalo rutinski, kako bi moralo dolikovati reprezentaciji koja osvaja medalje na svjetskim prvenstvima? Ili će to ostaviti za Portugal u Splitu?

Bilo je rijetkih situacija kad su kvalifikacije riješene kolo prije kraja, ali radilo se o spletu rasporeda i okolnosti, više nego što su Hrvati savjesno davali ispit za ispitom. Pobjedom sad imamo formalno četvrtfinale ne svlada li Škotska Portugalce...

Hrvatska je finalist iz prošlog ciklusa Lige nacija, za reprezentaciju takvog rejtinga očekivalo bi se da prođe skupinu u novom formatu kad dva idu dalje, ali nakon katastrofičnih priča s Eura mnogi su Vatrenima već pisali nekrologe, pa ovaj rezultat ne bi bio samo plasman među osam u trećem po ugledu natjecanju, nego mnogo više od toga. Pokazatelj da je naša reprezentacija i dalje dio elite, još jednom pred vratima Final Foura, a imala bi ujedno i zajamčenu poziciju nositelja u ždrijebu izlučnog ciklusa za SP. Premda je to i tako vrlo blizu. Dobili bi potvrdu da su na pravom putu, a mlađi igrači dodatan vjetar u leđa za još bitniju ulogu. Što se kuje u hrvatskoj kovačnici, pitaju se mnogi u Europi...

Utakmica sa Škotskom na Maksimiru ostavila je tragove. Iako je Hrvatska kontrolirala većinu dvoboja, na kraju je izvukla pobjedu, a recenzije su govorile o nedorečenostima u igri. No, čvrsti Škoti moraju biti zaboravljeni. Poljska se nakon dva uzastopna poraza želi iskupiti, a iskustvo ući sljedeče: tko se na Vatrenima vadi, u pravilu potone! Dojam je da će baš zapeti kako bi razveselili publiku i pokazali da nisu gubitnici.

Doći u Varšavu na Nacionalni stadion i tuči Poljsku, to velike reprezentacije rade, slične stvari i Hrvatska je činila u bitno delikatnijim situacijama, no opet, što će se dogoditi prije - svijet bez ratova ili hrvatska nogometna reprezentacija bez drame?

Ni Zlatko Dalić, ni poljski kolega Michal Probierz, neće imati kompletne sastave i radit će promjene u startnoj postavi u odnosu na prethodnu utakmicu. Luka Modrić riješio je dvoboj u Osijeku, domaćini zazivaju Roberta Lewandowskog da mu odgovori. Kad može Real, zašto ne bi Barcelona? Ako je u prvom susretu junak bio jedan nekadašnji najbolji igrač svijeta, zbog čega mu drugi ne bi uzvratio? Međutim, čudesni strijelac Lewa žali se da mu u reprezentaciji lopte dolaze kao zgodici na lutriji.

U dva prethodna međusobna susreta bilo je 1:0 za nas. Danas se najavljuje više golova. Misle to kladionice, a misli to i struka. Puno će reći ova utakmica i o Hrvatskoj, i o Poljskoj, gdje su i kako dalje. Znat ćemo još više nego sada na što se Zlatko Dalić može osloniti, a gdje mora raditi dogradnju...

Linker
15. listopad 2024 23:15