Joško Gvardiol

 DAMIR KRAJAC Cropix
Robert Matteoni
ŠTO SE DOGAĐA?

Sudac nema veze sa sve većom manom Hrvatske. Jedna stvar zasjenila je sve dobro što su Vatreni napravili

Uz sve to, Modrić energetski nije bio na razini, prilično je mekano propustio loptu i suparnika
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. listopad 2024. 11:22

U Varšavi je Hrvatska osvojila jedan bod koji joj i dalje daje najizglednije prilike za drugo mjesto u grupi. To smo očekivali kao minimalni ulov u Poljskoj, a nakon 90 odigranih minuta ipak ostaje prilično snažan žal što se nije pobijedilo. Objektivno gledano, Poljska je zaslužila "iskupljenje", jer su u dvoboju s Hrvatskom bili praktično "dotučeni" blitzkriegom Vatrenih od 20. do 26. minute. Tri pogotka od kojih se svaki može tretirati golom za udžbenike.

Fantastično je pogodio Sosa volejčinom s lijeve strane iskosa u suprotan kut za 1:1. Izvanredna je bila akcija - dupli pas - Baturine i Petra Sučića, koju je potonji majstorski finiširao, kao da je rutiner od 28-30 godina. Kao što je bila top izvedba istog tandema po oduzetoj lopti, kada je Sučić lucidno poslao Baturinu ispred Bulke, koji je onda loptu desnom vanjskom poslao između nogu vratara u mrežu.

Tog trenutka, a bila je tek 26. minuta, na semaforu je bilo 3:1 za Hrvatsku i, iskreno rečeno, djelovalo je kao da će Poljaci doživjeti katastrofu. Raspali su se odmah nakon izjednačujućeg pogotka Sose i onda radili kardinalne greške potvrđujući time da imaju nižu kvalitativnu razinu od suparnika, ali i da su silno opterećeni lošim situacijama u svojem taboru.

Predaleko se stoji od suparnika

Doduše, utakmica je krenula s agresivnom domaćom škvadrom koja je već u petoj minuti kaznila loš ulazak Vatrenih u utakmicu. Odveć nonšalantni u pokrivanju suparnika, meki u duelu, naši su dozvolili Zielinskom da uđe u kazneni prostor i nesmetano gađa suprotni kut.

image

Dalić i dalje ima pune ruke posla

DAMIR KRAJAC Cropix

Pritom treba reći da je u začetku akcije domaći branič žešće povlačio Matanovića koji je čuvao loptu, te mu je istu oteo... Sudac je imao neki svoj kriterij, dopuštajući poneka naguravanja i povlačenja za dres, da bi na kraju pokazao posve drugačiji tretman kod Livakovićeva prilično nejasnog isključenja...

No, nema veze sudac sa slabostima koje su naši pokazivali u defenzivnom segmentu. Stajali su predaleko od suparnika, dopuštali im da primaju loptu i onda ulazili u probleme jedan na jedan.

"Mala loša tradicija"

Pritom je važno kazati da u ovoj formaciji, kada igraju dvije polušpice iza devetke, imamo praktično tri igrača koji manje pomažu obrani kad suparnik iziđe iz pritiska. Zbog toga su srednji vezni, P. Sučić i Modrić, često bili usamljeni u "pokrivanju" i lakše su Poljaci stvarali prilike. Uz to, Modrić nije bio energetski na potrebnoj razini, uslijed čega je kod dva pogotka prilično mekano propustio loptu odnosno suparnika.

image

Luka Modrić

DAMIR KRAJAC Cropix

Propusnost u defenzivnom bloku, primijećenu protiv Škota, potvrdila se i u Varšavi. Ukupno je Hrvatska primila četiri pogotka od dva nižerangirana suparnika, a onaj peti (Škota) je tek "crtama VAR-a" poništen. No, to ne umanjuje realnost problematične defenzive. Jedan od važnih uzroka čini se dekoncentracija. Jer dobivati golove pred odmor, ili u finišu utakmice, sada postaje "mala loša tradicija". Zbog toga je u Varšavi u konačnici zasjenjeno sve ono dobro što se učinilo u ovoj utakmici.

Linker
16. listopad 2024 11:23