Dragan Stojković i Zlatko Dalić

 Profimedia
ANKETA

Srbi prizivaju okršaj s Hrvatskom, tvrde: ‘Sve se crta za tu utakmicu‘. Sprema li se ‘balkanski klasik‘?

Vaterni će večeras saznati tko ih čeka u skupini novog izdanja Lige nacija
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 08. veljača 2024. 09:23

"Fifti-fifti" izgledi su da se Hrvatska u novom izdanju Lige nacija u skupini sučeli s jednom državom iz bivše Jugoslavije. U četvrtom šeširu, naime, izuzev Izraela i Škotske, nalaze se reprezentacije BiH i Srbije. I dok se u Sarajevu bore primarno s vlastitim demonima, u Srbiji, pak, ako je suditi prema ehu javnog mnijenja, priželjkuju, kako ga pompozno nazivaju - "balkanski klasik".

Na jednom, naime, portalu gotovo 60% ispitanika želi sraz s "vatrenima", dok na drugom u naslovu stoji "Srbija protiv Hrvatske! Sve se crta za tu utakmicu". Ipak, neki komentari tvrde: "Derbi? Gledajmo ljudi sebe, gdje smo mi od njih...".

U nedavno završenom izdanju Lige nacije, "vatreni" su, inače, na početku osvojili prvo mjesto u jakoj skupini s Francuskom, Danskom i Austrijom, da bi na Final Fouru igranom u Nizozemskoj preko domaćina došli do finala, gdje su nakon izvođenja jedanaesteraca bolji ipak bili Španjolci.

U dosadašnjim, pak, međusobnim susretima, Hrvatska i Srbija, odnosno SR Jugoslavija, igrale su četiri puta - u kvalifikacijama za odlazak na Euro 2000., te za put na SP 2014. godine. Hrvatska ima jednu pobjedu, tri su ogleda završila remijem - ali SR Jugoslavija izborila je Euro 2000., dok je Hrvatska preko baraža došla do SP-a 2014. godine.

Linker
26. travanj 2024 12:15