Bagu Blanco/pressinphoto/shutterstock Editorial/profimedia
DRAMA NA PARKENU

Sedam ‘smrtnih grijeha‘ iz Kopenhagena koji traže iskupljenje: Rebićeve vezice, Petkov znoj, Gvardiolova voda...

Posljednji duel između Hrvatske i Španjolske na rasporedu je bio prije dvije godine
Piše: DRAŽEN ANTOLIĆ IZ ROTTERDAMAObjavljeno: 18. lipanj 2023. 15:25

Hrvatska je dobivala i gubila od Španjolske, kao maljem po glavi osjetili smo poraz u Elcheu 0:6 u Ligi nacija, što je i dalje najuvjerljivije izgubljena utakmica i mogla bi takvom dugo ostati, čudesan je bio zagrebački trijumf iste 2018. godine s dva gola Tina Jedvaja, no sasvim posebna bila je osmina finala Eura odigranog 2021. godine. U pandemijskim uvjetima, ali pred punim stadionom 28. lipnja te godine u Kopenhagenu. To je jedini dvoboj koji je Hrvatska izgubila igrajući produžetak otkako je Zlatko Dalić izbornik, uz šest pobjeda, a kao opomenu da se ne ponovi ništa slično, izdvajamo sedam grijehova koji traže iskupljenja u Rotterdamu. Vape za popravnim ispitom. Parken je bio odlična škola za De Kuip. Ako je onakva Hrvatska, sa svim slabostima i budalaštinama koje je priredila, pala tek u produžetku onda je današnja spremna za pobjedu!

Rebićeve vezice

Španjolska je bila u napadu, a Ante Rebić je izvan terena vezao kopačku, baš je dobio novu. Kako vrag nikad ne spava, La Roja je točno tada zabila gol za 1:1 i to je postala velika priča. Rebićev izostanak iz igre označen je bitnim za taj pogodak, a Zlatko Dalić javno ga je kritizirao. Bilo je to i zadnje što je igrao za reprezentaciju jer oglasio se oštro na društvenoj mreži protiv izbornika, nije se ispričao i nikad više nije pozvan. Od jedne zamjene kopačke do kraja karijere među Vatrenima, Rebić je doživio “zločin” i kaznu u ekspresnoj izvedbi.

Gvardiolova voda

Joško o tome ne voli pričati, kao da mu je neugodno, no mediji su tutnjali kako je pio vodu što je iskoristila Španjolska da bi izvela brzu akciju, u kojoj je kasnio i nije mogao spriječiti pogodak za 3:1. Bio je to klasični danak neiskustvu jer Španjolci su premazani svim mastima i uhvatili su ga na krivoj nozi. Iako taj događaj na kraju nije presudio susret ostao je jedna od priča koje su obilježili osminu finala u Kopenhagen, a Gvardiol je zapamtio za cijelu karijeru kad će po osvježenje, ma koliko bio žedan. Poput Rebića niti njega nema u Rotterdamu, no razlog je ozljeda.

Hodomet

Iako se radilo o osmini finala Europskog prvenstva Hrvatska dobar dio utakmice nije igrala nogomet nego hodomet. Vatreni nisu trčali nego šetkali se po Parkenu i taj je dvoboj na kraju ostao kao primjer nečega što se nikako ne smije ponoviti. Računajući i produžetak, La Roja je imala 15 kilometara više istrčanih, kao da je igrala s čovjekom više. I to maratoncem. Ideja je bila oteti Španjolcima loptu, međutim kako bez trke? Nije bilo šanse. Dominirali su kao da oni imaju najbolji vezni red.

Petkov znoj

Bruno Petković na Euru 2021. godine nije bio pravi, a Zlatko Dalić stavio ga je u početnu postavu osmine finala. Iako je to grubo reći, ali djelovalo je kao da imamo čovjeka manje. Nije mogao ništa, bio je fizički nespreman, nije bio u stanju ni smetati obrani niti sačuvati loptu, kamoli nekoga proći ili ugroziti vrata. Viđeno s Nizozemskom govori da je danas daleko bolji i moćniji i to bi mogla biti jedna od bitnih razlika na našu stranu. Koliko god on igrao, bio džoker ili starter. U Danskoj se znojio samo od nemoći.

Branič Brekalo

Nakon 1:3 zaostatka hrvatski izbornik je sve karte bacio na napad, stavio Brekala ne desnog braniča, uveo Pašalića, Budimira i Oršića, dečki su sjajno reagirali i okrenuli rezultat na 3:3. No, prije produžetka Dalić nije napravio što je morao, iako je imao Šimu Vrsaljka nije ga uveo u igru nego su Vatreni nastavili s Brekalom kao bekom, a, jasno, kad se utakmica ustabilila, kad to više nije bio hrvatski va banque pritisak, Španjolska je iskoristila tu činjenicu i preko njega riješila susret u svoju korist 5:3. Dalić je sam priznao kako su mu suradnici govorili da uvede Vrsaljka, ali je čekao s time. Kad je ipak to htio napraviti, lopta kao za inat pola minute nije izašla s terena i u tome je - pao gol.

Kramarićeva noćna mora

Andrej Kramarić zabio je velike i bitne golove za hrvatsku reprezentaciju, ali na Euru 2021. godine ispalo je da nije bio njegov turnir. Najupečatljivija scena zbog koje se i danas hvatamo za glavu je šansa početkom produžetka kad je imao zicer za vodstvo 4:3, no umjesto sigurne realizacije praktično pogađa golmana Unaija Simona koji sretno brani i spašava La Roju. Mnogi su tvrdili da bismo s tim golom dobili utakmicu, iako se to ne zna jer imalo bi se itekako još igrati, no da je bolan promašaj to je sigurno.

Nedostatak samopouzdanja

Iako je Hrvatska na “ludilo” okrenula rezultat, cijeli taj Euro odigrala je bez prave atmosfere, pobjedničkog ozračja i što je posebno bitno samopouzdanja. To je čak natjeralo Luku Modrića da kasnije igračima održi govor kako moraju više vjerovati u sebe. Vedran Ćorluka rekao je da bi Kramarić inače iz deset prigoda kakvu je imao zabio jedanaest golova. To je bilo doba kad nakon odlaska nekih asova dečki nisu bili svjesni koliko mogu. Tako Španjolsku nikad neće svladati. No, u međuvremenu se sve promijenilo...

Dalić ima osmoricu iz udarnih 11, De la Fuente zadržao samo trojicu

HRVATSKA

Livaković (u kadru) - Juranović (u kadru), Vida (u kadru), Ćaleta-Car (širi popis), Gvardiol (ozlijeđen) - Modrić (u kadru), Brozović (u kadru), Kovačić (u kadru) - Vlašić (u kadru), Petković (u kadru), Rebić (nije pozvan)

Ušli s klupe

Kramarić (u kadru), Oršić (širi popis), Brekalo (širi popis), Pašalić (u kadru), Budimir (nije pozvan), Ivanušec (u kadru)

ŠPANJOLSKA

Simon (u kadru) - Azpilicueta (nije pozvan), E. Garcia (nije pozvan), Laporte (u kadru), Gaya (nije pozvan) - Koke (nije pozvan), Busquets (oprostio se), Pedri (ozlijeđen) - F. Torres (nije pozvan), Morata (u kadru), Sarabia (nije pozvan)

Ušli s klupe

Olmo (u kadru), P. Torres (nije pozvan), Alba (u kadru), Ruiz (u kadru), Oyarzabal (nije pozvan), Rodri (u kadru)

Linker
15. lipanj 2024 13:04