JOSE BRETON Nurphoto Via Afp
SVE VIŠE IH NERVIRA

Portugal se ujedinio protiv Cristiana Ronalda? ‘Navijači mu to neće oprostiti‘

Novinar Paulo Pinto kritizirao je jednog od najvećih svih vremena, ali i izbornika Martineza
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 03. rujan 2024. 06:52

Dobrim poznavateljima nogometa vjerojatno nema potrebe objašnjavati što je sve Cristiano Ronaldo napravio s reprezentacijom Portugala. Najveći uspjeh bilo je osvajanje Eura 2016. godine, a portugalski je kapetan u svojoj dugogodišnjoj karijeri postao i najbolji reprezentativni strijelac svih vremena sa 130 pogodaka u 212 nastupa.

Rekordi su i dalje opsesija napadača koji će 5. veljače 2025. napuniti četiri desetljeća života. Posljednjih godinu i pol Ronaldo igra nogomet u Saudijskoj Arabiji, ali njegova već veteranska dob pomalo dolazi do izražaja. I ovakav Cristiano je dobar za Al Nassr, u prošloj sezoni ukupno je postigao 44 pogotka u 45 utakmica, no je li i dalje dovoljno dobar za reprezentaciju Portugala? Oko toga se “lome koplja”, a sve je više nezadovoljnih činjenicom da Ronaldo uživa status božanstva i da je nedodirljiv u reprezentaciji.

Tom se temom pozabavio Paulo Pinto, novinar sportskog dnevnika A Bola, koji izborniku Robertu Martinezu zamjera što je Ronaldo na ovoljetnom Euru u Njemačkoj imao status neupitnog startera, kao da je “vlasnik reprezentacije”.

image
RONNY HARTMANN Afp

’’Mislim da je gotovo jednoglasno mišljenje da Ronaldov nastup od prve minute u svakoj utakmici ni na koji način nije pomogao reprezentaciji. Na klupi je bilo igrača koji su mogli zaigrati umjesto Ronalda, koji je stalno pokušavao postići pogodak i srušiti još jedan rekord. Pa čak i iz slobodnog udarca pokraj korner zastavice...’’, piše Pinto.

Autor članka Ronaldu, dakako, ne osporava velike zasluge za puno dobrih stvari u prošlosti, no smatra kako je njegovo zlatno doba – prošlo.

’’Ego kapetana reprezentacije ne uklapa se u reprezentaciju. On ide iznad svega. Ronaldo ne može shvatiti da više nema kvalitete iz razdoblja u kojima je igrao za Man. United, Real, pa čak i Juventus’’, tvrdi novinar A Bole. Dodaje kako ni izbornik Martinez nije konzistentan u svojim odlukama.

image
BSR AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

’’Posljednji popis je primjer toga. Napokon je iz redova prvaka Sportinga pozvao Pedra Goncalvesa, Trincaoa i Quendu. Izbornik govori o novom ciklusu i drži Ronalda u ekipi, kao da ima status iznad samog izbornika. Ne znam je li takva situacija zbog komercijalnih stvari, ali ako Ronaldo i dalje bude na terenu u Ligi nacija, Portugalci mu, koliko god ga idolizirali, to neće oprostiti. Njemu i izborniku Martinezu...’’, zaključuje Pinto.

Linker
05. rujan 2024 10:37