Kevin de Bruyne i Kylian Mbappe

 OZAN KOSE Afp
PRESJEK LIGE NACIJA

Mbappé pod pritiskom, nestala je i magija ‘kuma Gegenpressinga‘. Evo tko je razočarao, a tko nastavio bajku

Talijani djeluju kao najveći dobitnici rujanskog ciklusa, Nijemci lijepo započeli smjenu generacije
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. rujan 2024. 23:14

Završen je prvi ciklus četvrte po redu Lige nacija. Oni koji su nastupili na Europskom prvenstvu uglavnom se uspoređuju u odnosu na tu smotru, oni koji nisu pokušavaju procijeniti gdje se nalaze na europskoj karti. Maksimalni učinak ostvarile su reprezentacije Portugala, Italije, Danske, Gruzije, Grčke, Švedske, Rumunjske, San Marina i Moldavije, s tim da je potonji dvojac odigrao jednu, a ostatak dvije utakmice.

Spalletti više ne luta

Najveći dobitnici među pripadnicima A skupina su Talijani. Pobjeda u Francuskoj (3:1), prva im takva u ovom stoljeću, a zatim i potvrda dobre igre protiv Izraela (2:1), izvrsni su signali Azzura nakon bezidejnih i mučnih prezentacija u Njemačkoj. Tamo je izbornik Spalletti lutao malo igrajući s tri, malo s četiri braniča, no sada je dobio potvrdu da 3-5-2 odlično pristaje pomlađenoj generaciji, posebice jer prikriva nedostatak kvalitetnih krilnih opcija. Povratak Sandra Tonalija ogroman je plus, Frattesi je sve značajniji reprezentaciji, a među predloženim opcijama za budućnost ponajviše se istaknuo treći veznjak Samuel Ricci.

image

Luciano Spalletti

FRANCK FIFE Afp

Unatoč četiri od šest, zadovoljna može biti i Njemačka. Otišli su Neuer, Kroos, Gündoğan i Müller, niz prvotimaca zato se tek treba ustaliti, no vidljivo je da izbornik Nagelsmann ima širok bazen za "pecanje" novih nositelja Elfa. Nijemci su, uz Nizozemce, zabili najviše pogodaka (7), odnosno odigrali 2:2 s Oranjem i prethodno uništili Mađare (5:0), koji očito gube onu tvrdoću viđenu u recentnom razdoblju.

Upitnici nad Francuskom i Belgijom

Nad Francuskom i dalje vise mnogi upitnici jer "anti-nogomet" s Eura još se nije preobrazio u vrhunski nogomet. Francuzi priznaju samo savršenstvo, zato su Deschamps i ovaj put skromni Mbappé pod pritiscima, dok Belgijce u istoj skupini nisu unakazili rezultati (3:1 s Izraelom, 0:2 s Francuzima) koliko teške kritike kapetana De Bruynea upućene momčadi. Najveće razočaranje u elitnom ogranku LN je Švicarska, koja završava rujan s nula bodova. Protiv Danske se nisu mogli snaći s dva igrača manje (0:2), a onda su im Španjolci ekspresno uvalili dva pogotka, da bi s desetoricom postigli još dva. Sjetimo li se kako su izgledali na EP-u, početak LN za Švicarce prolazi ispod svih očekivanja.

image

Kylian Mbappe

FRANCK FIFE Afp

Energičnu dimenziju napokon su pokazali Englezi. S obzirom na konkurenciju B2 skupine, ništa manje od 2:0 s Ircima i Fincima se ni ne očekuje, a lijepa vijest za izbornika Leeja Carsleyja je da su reprezentativci Tri lava zapucali skoro 40 puta prema vratima. Takvo što na Euru nisu mogli ni zamisliti. Carsley je primijetio da je B ogranak savršen za isprobavanje novih opcija, pa je šansu dao Lewisu, Colwillu, Angelu Gomesu, povratniku Grealishu... I svi su manje-više opravdali poziv.

Najveća priča rujna

Ipak, najveća priča B skupina je Gruzija. Uništili su Čehe (4:1), zatim slavili i na gostovanju u Albaniji (1:0). Gruzijci rastu u svakom smislu, unatoč slabijoj kvaliteti igrača (izuzev pojedinaca) savršeno su se prilagodili brzom modernom nogometu i nakon lijepih rezultata na Euru nastavljaju živjeti bajku. Sve što su najavljivali dobri poznavatelji tamošnjeg nogometa, među kojima je i naš trener Ivo Šušak, potvrđuje se svakom novom izvedbom - pred Gruzijom je velika budućnost. Ispravni smjer potvrdio je i Matjaž Kek prigrabivši četiri boda sa Slovencima, dok je Austrija razočaranje B skupina nakon remija upravo sa Slovenijom (1:1) i poraza u Norveškoj (4:1). Magija Ralfa Rangnicka, "kuma gegenpressinga", nakratko je nestala.

image

Matjaž Kek

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Ibra ima nasljednike

Što tek reći za Rebrova i Ukrajince, koji nisu uzeli ni boda Albaniji i Češkoj? Ukrajina enormno opada, a nazirao se to još od onih muka s BiH i Islandom u play-offu za EP. Izostanak ponajboljeg igrača Dovbika samo je djelomično opravdanje za viđeno u LN, vrijeme je da se Mudrik, Zinčenko i ostale zvijezde reprezentacije probude. U C skupinama posebno vrijedi obratiti pozornost na Šveđane, koji grade napad na Isaku i Gyokeresu. Prvi je prošle sezone zabio 25 golova za Newcastle, drugi čak 43 u Sportingu! Prvi put nakon Ibrahimovića, Šveđani imaju "ubojice" u napadu. Sve to, jasno, treba potvrditi u novom ciklusu Lige nacija, a stiže već sredinom listopada.

image

Viktor Gyokeres

JONATHAN NACKSTRAND Afp

Linker
11. rujan 2024 23:15