ALBERTO PIZZOLI Afp
POVRATAK AZZURRA

Mancini želi vratiti osmijeh na lica navijača, zašto je za Italiju naslov u Ligi nacija od velike važnosti?

Azzurri su Mundijal gledali od kuće nakon što se nisu uspjeli kvalificirati za prvenstvo
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 15. lipanj 2023. 07:32

Što se tiče važnosti Lige nacija bilo bi pošteno reći da je važnija Italiji nego bilo kojoj drugoj zemlji koja je ostala u natjecanju. Dok su naši Vatreni osvojili brončanu medalju, a Nizozemska i Španjolska igrale osminu odnosno četvrtfinu finala, Azzurri su Mundijal gledali od kuće nakon što se nisu uspjeli kvalificirati za prvenstvo. Bez sumnje ponižavajuće iskustvo za aktualnog europskog prvaka i jednog od istinskih velikana svjetskog nogometa.

Imajući to čvrsto na umu, Roberto Mancini i njegova ekipa će bez sumnje nastojati vratiti osmijehe na lica Talijana osvajanjem trofeja Lige nacija. Kako bi si dali priliku za to, morat će učiniti točno ono što su učinili prošli put kad su došli do ove faze natjecanja i pobijediti u svom polufinalnom meču.

- Zadovoljstvo mi je pustiti ove mlade momke da igraju tako bitne utakmice - rekao je Mancini za UEFA-u po dolasku u Rotterdam.

- Niti jedna momčad koja je došla do ove razine nije slaba. Naš protivnik, Španjolska je uvijek neugodna, Hrvatska dominira u posljednjih osam godina dok se Nizozemska ponovno vratila na veliku scenu. Bit će ovo uzbudljiv Final Four - podvukao je.

U skupini A3, vjerojatno ‘skupini smrti‘ s Njemačkom, Engleskom i Mađarskom, Mancinijevi ljudi su došli s 11 bodova, a jedini poraz dogodili su se u Monchengladbachu. Pobjede u posljednja dva susreta grupne faze protiv Engleske i Mađarske pokazali su se ključnima jer su dovela do toga da prestignu Mađarsku u posljednjem kolu.

I Domenico Berardi i Matteo Pessina bili su dio talijanske preliminarne momčadi za finale Lige nacija, ali su se od tada povukli zbog ozljeda. Napadač Mateo Retegui mogao bi opet početi za Azzurre nakon što je u ožujku zabio protiv Malte, odnosno Engleske, dok će brojni igrači kao što su Francesco Acerbi, Alessandro Bastoni, Matteo Darmian i Nicola Barella bez sumnje biti procijenjeni kada su u pitanju fizička spremnost nakon pridruživanja momčad kasno nakon sudjelovanja u finalu Lige prvaka prošlog vikenda.

Linker
13. svibanj 2024 07:52