Mateo Kovačić

 PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
KAKO SU IGRALI

Kovačić je bio izvanredan, Baturina gubio lopte, a jedan Vatreni nastavlja s lošim izdanjima s Eura

Dalićeva Hrvatska je igrala s pravim gardom i nekoliko igračkih osvježenja za dalje
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. rujan 2024. 23:21

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je od Portugala (1:2) u Lisabonu na otvaranju Lige nacija. Evo kako smo ocijenili učinak izbornika Dalića i njegovih igrača.

Najbolji: Kovačić 7 - izvanredna partija na "šestici". Miran, samopouzdan, precizan u pasu, diktirao geometriju igre. Vidljivo koliko je iskoračio kod Guardiole.

Livaković 7 - možda je mogao istrčati kod drugog pogotka, možda... Ali OK, kod golova nemoćan, ali u svim drugim situacijama odličan i pouzdan. Obranio više teških udaraca.

Šutalo 6 - krenuo je nesigurno, u nekoliko je navrata izlazio iz linije i ispadao. Kako je utakmica odmicala, djelovao je uvjerljivije. Očito se treba naviknuti na "tri" u liniji.

Pongračić 5,5 - vidljivo u problemu u novoj formaciji, što je pomalo čudno jer u Italiji igra u takvom sustavu. Kasnio u bloku, ispadao, i opet kao na Euru loše reakcije na centaršuteve za pogodak suparnika.

Gvardiol 6,5 - u prvoj fazi utakmice nekoliko kašnjenja u korekciju (kod gola), ali protokom igre sve uvjerljiviji, s periodima kada je pokazao dominantne učinke. I u nastavku defenzivno fokusiraniji.

Jakić 6 - s obzirom na to da po vokaciji nije desni bočni, njegov nastup je pozitivan. Jako se trudio pokrivati svoju stranu, Leao se nije baš naigrao. Trudio se i pomoći u igri prema naprijed.

Modrić 6,5 - vrlo dobra partija kapetana, pogotovo kada se malo spustio bliže Kovačiću, s više sudjelovanju u konstrukciji igre. Trkački dobro, tehnički uredno kao i uvijek.

Sosa 6 - igrao je na svojoj "dobroj" poziciji, lijevog bočnog. U prvom dijelu dosta problema u defenzivnoj tranziciji i bloku, ali je sudjelovao kod pogotka. Još čekamo njegove centaršuteve iz Stuttgarta...

Mario Pašalić 6 - u početku djelovao težak, iako je igrao na poziciji gdje ga Atalanta često koristi. Tamo je naviknut na automatizme, što nedostaje u reprezentaciji, pa djeluje i okomitije. U nastavku bolje.

Baturina 5,5 - djelovao je kao da je pod dojmom dimenzije utakmice. U početku gubitak lopte u opasnoj zoni, više izgubljenih posjeda. No, svaki je start težak, pogotovo jer je razlika HNL ritma i ove razine.

image

Martin Baturina

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Kramarić 6,5 - u prvom poluvremenu odličan, rastrčan, razigran, akter našeg gola. U nastavku je možda ponestalo svježine, ali je potvrdio odličnu formu u klubu.

Ćaleta-Car 6 - ušao je u nastavku i doprinio čvršćoj obrani Vatrenih. Solidan nastup, poneka suvišna dijagonala, ali opravdao je povjerenje izbornika u drugom poluvremenu.

Matanović 6,5 - vrlo dobre naznake pokazao je ovaj visoki novak. Nekoliko odličnih reakcija kao "mantinela", i opasan u 3-4 skok šuta. Zanimljiv, dobar personality za debitanta.

L. Sučić - malo je igrao za ocjenu, ali je u nekoliko suptilnih dodavanja - centaršuta, pokazao zavidnu viziju igre. Treba mu više ritma, što će dobiti kad zaigra u klubu.

Perišić - malo je igrao za ocjenu, ali je kao kapetan odradio dobru finiš rolu na desnom boku. Dojam je da mu je ritam bio bolji nego na Euru, što sugerira napredak.

P. Sučić - malo je igrao za ocjenu, ali kao i rođak mu Luka, dobro je ušao u utakmicu. Vidi se da ima samopouzdanja jer nije djelovao nimalo impresioniran.

Izbornik Zlatko Dalić 6,5 - bodovi za tablicu su izgubljeni, ali mu je momčad uzela dosta pozitivnih bodova u kontekstu igre. Protiv jakog domaćina, osim lošeg početka, Hrvatska je igrala, s pravim gardom i nekoliko igračkih osvježenja za dalje.

Linker
05. rujan 2024 23:21