GABRIEL BOUYS Afp
ODLUKA UOČI UTAKMICE

Hoće li se Dalić smilovati Ancelottiju? Real neće biti oduševljen, ali kukaju već 12 godina

Kapetan je odigrao tri utakmice za Vatrene uz prosjek 86 minuta. Bitno više igra i u Realu u odnosu na lani
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. listopad 2024. 06:38

U Madridu nisu sretni. On jest. Jer u pobjedi nad Škotskom opet je bio, bez konkurencije, igrač utakmice. Učinak kompletan po svakoj stavci, lider, dojmovi 29.a ne 39.godišnjaka. Luka Modrić će u subotu, 19.listopada, bude li nastupio u Vigu protiv Celte, postati najstariji igrač Reala u povijesti koji je odigrao Primeru! Premija karijeri, jer doživjeti to u klubu takve dimenzije, nema iznad. To je to.

Kapetan Vatrenih je u "naletu". Djeluje bizarno to kazati obzirom na okolnosti, ali brojke nam to ukazuju još jednom, uz okvir paradoksalnosti. Lani kad je bio pred 38.rođendanom, u Realu je bio u "izlaznoj varijanti". Klupa, alternative mladim lavovima, a slike tužnog mu izraza dok gleda sa drugim rezervama utakmicu, bile su hit. Modrić u seniorskoj karijeri, od Zrinjskog, preko Dinama i Tottenhama, pa do Reala i Hrvatske, praktično nikad do ljeta 2023. nije bio u statusu alternative.

Nije mu bilo lako to pregrmjeti, ali je uspio. Ostvario je naposljetku 46 nastupa uz prosjek igre od 48,7 minuta. I da, osvojio je Primeru i Ligu prvaka, te sa par "kupova" postao najtrofejniji u Realu. Činio se okvir oproštaja, ali Real je shvatio da pored Kroosa ne može izgubiti još jednog od ključnih aktera najtrofejnije ere slavnog kluba. Tim prije što je Modrić na terenu pokazivao da može još.

image
OSCAR DEL POZO Afp

U ovu sezonu je ušao, opet, sa statusom alternative, ali kako je dinamika rotacija u Realu, Modrić igra više nego lani. I to bitno više. U prvih 15 utakmica sezone odigrao je 819, prosječno 55 minuta. I ne samo to, jer u odnosu na prošlu jesen u istom razdoblju, kada je imao nula utakmica od 90 minuta, sada ih je već skupio 6! Uz opasku da je lanjska simbolika, a to su "inkriminirani" nastupi sa Atleticom (izgubljeni, a on mijenjan), sada takva da ga je Ancelotti proglasio najboljim igračem madriskog derbija (1:1, vodili do 90‘+5).

Očito je da će u Madridu imati više prostora iako je stariji godinu dana. U reprezentaciji pak to nije dvojbeno i Zlatko Dalić ga doslovno nikad ne bi stavio ili držao sa strane. I ove jeseni Modrić igra na oba fronta, klupskom i reprezentativnom. Odradio je oba rujanska i prvi listopadski dvoboj, ukupno 257 odnosno 87 minuta u prosjeku. Sve na visokoj razini. Kako je u rujnu odradio Portugal (77‘) i tri dana kasnije Poljsku (90‘) bez problema, moglo bi se kazati da bi i sada Modrić u tri dana mogao "pokriti" obveze sa Škotima i Poljacima. No, ima jedna moguće otežavajuća okolnost.

Prije rujanska dva susreta Modrić je odigrao tek 132 minute za Real, i to nakon dužeg odmora i priprema, dakle svježiji je bio. Između Poljske u Osijeku i sada u Varšavi kapetan je prikupio 430 minuta i kudikamo složeniji dril igre u Realu (4 pune utakmice). Je li onda uputno dozirati njegov nastup protiv Poljaka? Da je po Modriću, on bi igrao ama baš svaku utakmicu i minutu. Za izbornika je to ipak izazov odluka. Ići sa Modrićem od početka do "željenog rezultata" pa ga mijenjati, ili čuvati ga za nastavak? Dojam je da će presuditi Modrićeva volja, da igra od početka "pa će se vidjeti".

image
RONALD GORSIC Cropix

Real sigurno neće biti oduševljen, ali to je već izlizana ploča. Više od 12 godina oni "kukaju", a Modrić igra paralelno za Real i Hrvatsku. Istini za volju, idući će tjedan biti jako težak i za Real i za Modrića. Uz dvoboj u Vigu, slijedi im u tjednu Borussia Dortmund u Ligi prvaka te potom El Clasico na Bernabeu.

Linker
15. listopad 2024 06:38