Zlatko Dalić i Marko Pjaca

 JOE KLAMAR/AFP/PROFIMEDIA
Dražen Krušelj
TAKTIKA ZA PORTUGAL

Evo što bi se moglo dogoditi ako Pjaca odbije Dalićev prijedlog. Sve upućuje na jednog igrača

Iz Pjacine intonacije dalo se pročitati da zrele godine karijere ne namjerava provesti kao sljedeći Mario Stanić
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 03. rujan 2024. 08:45

Priča podsjeća na filmsku licitaciju: prvi, drugi, treći put - prodano. Marko Pjaca na pravom je putu da iz klasnog lijevog krila preraste u desnog beka iz nužde, jer ga već treći put u deset dana pakiraju u ambalažu desnog beka. Odigrao je ulogu protiv Qarabaga i zabio golčinu, zatim je u nedjelju na zahtjev Sergeja Jakirovića još jednom započeo dvoboj u neobičnoj ulozi, na pogrešnoj strani terena, a sada već Zlatko Dalić crta taktiku kojom bi u 3-5-2 sustavu zaskočio Portugalce na startu Lige nacija s Pjacom na mjestu desnog braniča.

- Mogu odigrati ulogu ako trener to zahtijeva od mene, ali ne vidim se dugoročno na mjestu desnog "wing backa". Ja sam lijevo krilo - kategoričan je bio Pjaca u velikom razgovoru za Nedjeljni. Iz njegove intonacije dalo se pročitati da zrele godine karijere ne namjerava provesti kao timski igrač, sljedeći Mario Stanić, onaj koji je vlastiti napadački talent bio spreman žrtvovati za probitke momčadi.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Legitimna je Pjacina pozicija, ali niti Dalićeva nije bez temelja. Ostao je ljetos uslijed ozljeda bez pola svlačionice, što promatrača dovodi do pitanja - pripremaju li se igrači za sezonu u klupskim kampovima ili ipak na Zrću? Nevjerojatna epidemija ozljeda poharala je, naime, "vatrene" na ulazu u novu kampanju, i izbornik je odjednom prisiljen raskopavati robne rezerve u potrazi za odgovarajućim rješenjima. Nakon Juranovića otpao je Stanišić, a onda i Erlić i Majer, upitan je postao Ćaleta-Car, sada odjednom visi i Luka Sučić, iako je u Realu Sociedadu dosad minute skupljao na kapaljku, a u međuvremenu su se oprostili Domagoj Vida i Marcelo Brozović. Nije najsretnija okolnost u ovoj križaljci što "spreman" na raport dolazi Ivan Perišić, koji je posljednju natjecateljski ozbiljnu utakmicu odigrao prije loma križnih ligamenata, a niti Luka Modrić nije u top izdanju otkako mu Carlo Ancelotti rezervira dvadesetak minuta po utakmici.

- Naravno da sam komunicirao s Perišićem cijelo ovo vrijeme. On je jedan od najvećih nogometaša u povijesti hrvatske reprezentacije, i moja je dužnost pomoći mu da prebrodi teško razdoblje i pronađe novi klub. Siguran sam da će vrlo brzo postati nositelj naše igre, kao i prije, a isto se odnosi i na Modrića. Jasno nam je svima da jedna velika generacija polako silazi s pozornice, ali u tom procesu želimo pronaći odgovarajuće zamjene za igrače na odlasku - objašnjava Dalić.

Otkad se hrvatski nogomet tako dramatično muči s desnim bekovima i zar ne može "izmisliti" takvog igrača u HNL-u?

Ovdje se opet vraćamo priči o desnom beku kao egzemplaru muke koju proživljava Dalić. Desni bek je pozicija koju u nogometu, prema legendarnom tumačenju Gianluce Viallija, igra najslabiji nogometaš u momčadi. Zašto? Zato što trener svoje klasne obrambene igrače želi koristiti na stoperskim pozicijama, znalci mu trebaju na sredini terena da povežu redove, golgetere nema pravo žrtvovati, jer tko će drugi zabijati golove, a ljevaci su rijetka dragocjenost. Pjacina nesreća ogleda se u tome što on zapravo i nije ljevak, nego krilni igrač koji se s lijeve strane izvlači na šutersku desnu nogu. Ako a priori odbije Dalićevu sugestiju, sve govori da će dres zadužiti Kristijan Jakić, vezni nogometaš koji je za Eintracht odigrao neke utakmice i kao desni branič.

image

Kristijan Jakić i Zlatko Dalić

ODD ANDERSEN Afp

Uslijed cijelog ovog mudrovanja, logično je postaviti pitanje: otkad se hrvatski nogomet tako dramatično muči s desnim bekovima i zar ne može "izmisliti" takvog igrača u HNL-u? Rezultati hrvatskih klubova u eurokupovima sugeriraju da zasad nema lijeka, pogotovo otkako je Niko Sigur odigrao na sigurno i iznenada se vratio u krug kandidata za dres Kanade. Dalić ne žali što je Hajdukov mladi nogometaš pokleknuo pred naletom kanadske nogometne diplomacije.

- Znate moto, u reprezentaciju se ne ulazi lako, niti se iz nje lako ispada. Za ovaj dres treba vam preporuka u vidu kontinuiteta od 2-3 godine dobrog klupskog nogometa, ali ja sada prvi put moram priznati da pravilo više ne vrijedi. Okolnosti su se promijenile, kroz medije ili na neke druge načine igrači rade pritisak i lakše dolaze do prilika, a u trenutku dok smo izmučeni ozljedama, to se pogotovo dobro vidi...

Linker
05. rujan 2024 10:37