LI GA/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA
INTERVJU ZA SN

Dominik Livaković: Te riječi Lea Messija, najboljeg u povijesti, govore da sam ostavio dojam na Mundijalu

Prvi vratar hrvatske reprezentacije, jedan od junaka SP-a u Kataru, pred novim je velikim izazovom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. lipanj 2023. 06:27

Dominik Livaković morao bi biti jedna od glavnih uzdanica Hrvatske da u Nizozemskoj napravi željeni veliki rezultat. Već godinu i pol dana brani u velikoj formi i sjajnoj konstanti, potvrđujući ranije iskazni talent i brojne kvalitete. S Dinamom je osvojio i proslavio naslov prvaka, doživio da mu navijači pjevaju, što je za vratare u Maksimiru rijetka prigoda, kapetan je kluba, a u reprezentaciji već pomalo ulazi u krug senatora.

Sve napetije

Od ponedjeljka je s Vatrenima u Rijeci, u hotelu Hilton, može li na Kvarneru osjetiti koliko velika utakmica ih čeka ili je to potpuno drugačije nego na Svjetskom prvenstvu? Kakva je atmosfera u ekipi?

- Kako ide vrijeme i približava se odlazak u Nizozemsku, sve više se osjeti važnost utakmice i svega onoga što nas čeka na turniru. Atmosfera je dobra, ima poveznica s Dohom jer smo i tamo vrijeme provodili uglavnom na treningu i hotelu, a siguran sam da će biti sve napetije kako će se približavati utakmica. Naravno, u pozitivnom smislu - rekao je Livaković.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Informacije govore da će na tribinama De Kuipa biti najmanje 14 tisuća hrvatskih navijača. Što to za vas znači, osjećate li to kao još veću obvezu da ih obradujete?

- Apsolutno. Mislim da nema boljeg osjećaja nego kada pogledate tribine, a tamo sve u crveno-bijelim tonovima. Doha je bila predaleko i svjesni smo bili kako si navijači i nisu mogli priuštiti odlazak na SP, pa će ovo biti kao neka zamjena za to. Jako se veselimo svi skupa i dat ćemo sve od sebe da razveselimo svakog od tih 14 tisuća navijača na tribinama, ali i one koji će nas gledati na televiziji.

Imate srebro i broncu sa Svjetskog prvenstva, ali diže li vam adrenalin pomisao da biste mogli s dvije pobjede podignuti pobjednički pehar?

- Naravno, ali i ja sam pobornik one da možemo pričati i biti koncentrirani na ono što je ispred nas. O eventualnom finalu, peharu i sličnim stvarima možemo nakon utakmice u srijedu. Do tada, samo nam je Nizozemska u glavama…

Tradicija i reputacija

Kako vidite nizozemsku reprezentaciju?

- Reprezentacija s velikom tradicijom i reputacijom. Dolazi nova generacija, gladni su uspjeha, motivirani da pred svojom publikom naprave dobar rezultat i sigurno neće biti lako s njima. Međutim, mislim da smo pokazali kako smo najbolji u onim najjačim utakmicama, baš poput ove.

Jeste li proučavali nizozemske napadače, koji su najopasniji?

- Malo sam gledao, još ćemo svakako analizirati. Jasno da imaju ozbiljne igrače u ofenzivi. Protiv Francuske su igrali Berghuis, Depay i Simons. U onoj idućoj je umjesto Depaya krenuo Weghorst od prve minute… Svaki od tih igrača ima kvalitetu i težinu jer da nemaju ne bi ni bili dio takve reprezentacije.

Što bi trebali biti glavni aduti Hrvatske?

- Iskustvo igranja velikih utakmica jako je bitno, a mi ga imamo. Osim toga, imamo kvalitetu koja nas je dovela do završnog turnira, dobru atmosferu i podršku s tribina. Ako u datom trenutku damo sve od sebe, onda možemo isprovocirati i faktor sreće, koji nekad zna biti presudan u ovakvim utakmicama.

Padne mi na pamet

Koliko se često sjetite zadnjeg polufinala kojeg ste igrali u Kataru s Argentinom? Što danas kažete na onaj jedanaesterac?

- Pa, zna mi nekada pasti na pamet, najčešće kada me pitaju o tome. Iskreno, ne znam što bih vam rekao. Ta pravila u suđenju su takva da ako je za cijeli svijet jedanaesterac, a sudac ga ne svira - nije se dogodilo. Isto tako je suprotno. Dobro je rekao jedan naš trener: “U nogometu sam 40 godina, a više ne znam što je penal, a što nije”. No, to je ionako iza nas…

Jeste li izvukli kakvu pouku iz te utakmice s Argentinom za polufinale Lige nacija koje dolazi?

- Svakom takvom utakmicom dobijete na iskustvu, koje kasnije možete iskoristiti u onome što je ispred vas. Cijelo prvenstvo u Dohi, ne samo to polufinale, jedno je veliko iskustvo za mene iz kojeg treba uzeti pouke i primijeniti ih kasnije.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Što sad možete reći o odluci FIFA-e da vas ne uvrsti među pet najboljih golmana za 2022. godinu unatoč vašim sjajnim igrama u Kataru? Je li vas to jako pogodilo?

- Više je pogodilo ljude oko mene, ali na takve stvari ionako ne mogu utjecati, pa se ne zamaram. Više mi vrijedi ona sreća navijača na tribinama i u Hrvatskoj, odnosno, zagrljaj suigrača nakon penala protiv Brazila od svih individualnih nagrada koje sam dobio, koje ću dobiti i koje sam propustio dobiti. Nikada mi osobni uspjeh nije bio ispred momčadskog, pa tako niti ovaj izbor.

Lionel Messi je rekao: “Proučavali smo Livakovića, znamo što radi kod jedanaesteraca”. Jeste li kad dobili veći kompliment nego da vas Messi proučava? I što to radite, što je to mogao otkriti?

- Kada to kaže najbolji igrač u povijesti, ili jedan od najboljih, naravno da vam bude drago. To govori o njegovoj profesionalnosti i pripremi za utakmicu, ali i o tome da sam ostavio dojam prije tog polufinala. Živimo u svijetu gdje vam moderna tehnologija može analizirati svaki detalj kod svakog igrača i vratara i logično je da se time svi služe u pripremi utakmica.

Svaki veliki igrač ima i svoje najveće utakmice. Koja je vama dosad utakmica života?

- Bilo je tu nekih utakmica koje bi zadovoljile tu formu. Od Dinamovih u Europi, pa do Brazila u Dohi i Turske u Bursi. Izdvojiti neku i staviti je na prvo mjesto bilo bi mi jako teško.

U ovoj sezoni ste golman s najviše nastupa u svijetu i među deset igrača s najviše nastupa. Ima li umora?

- Ako i postoji, kad stignete u okruženje Vatrenih onda sve nestaje. Bilo je tu puno utakmica, duga je bila sezona sa Svjetskim prvenstvom u sredini i sigurno da nema puno svježine, ali to je najmanji problem. Idemo odraditi još ove dvije koje su ispred nas, pa ćemo onda razmišljati o odmoru.

Usponi i padovi

Od 2018. godine sjajne rezultate imala je reprezentacija, ali izvrsne rezultate imao je i Dinamo. Podignuli ste ga visoko u Europi kao što odavno nije bio. Može li Dinamo ostati tako jak i tako visoko ili mu prijeti pad?

- Mislim da je u nogometu nemoguće biti konstantno na jednoj visokoj razini. Postoje usponi i padovi. Uostalom, mnogi europski klubovi koji su financijski moćniji od Dinama imaju problema s održavanjem na top razini. Puno je tu faktora, ali mislim da se navijači Dinama ne trebaju brinuti u budućnosti.

Dinamov ste rekorder po broju nastupa u Europi, “skinuli” ste Dražena Ladića. Je li možda Ladić ljubomoran na vas?

- Ako i jest, nije mi rekao. Uvijek mi je podrška u svakom trenutku. Ma, vidite, moja prednost je svakako i što se mijenjao sustav natjecanja, pa sam imao više prilika s Dinamom u Europi. Druga su vremena. Meni je veliko zadovoljstvo što sam naslijedio tako velikog vratara poput Ladića u Dinamu. A rekordi ionako postoje da bi se rušili…

Mnogi vas to pitaju, ali ne bi bio pravi intervju da se ne dotaknemo toga jer je aktualno - zanimaju li vas ponude iz Turske ili Saudijske Arabije kao što se piše? Jeste li bliže odlasku ili ostanku u Dinamu?

- Jedino što me zanima je Nizozemska u srijedu u Rotterdamu. Isključio sam se od svega ostalog i ne želim da mi bilo što takvo remeti koncentraciju. Nakon Lige nacija možemo pričati o tim stvarima, ali do tada samo je reprezentacija u mislima - kazao je na kraju Dominik Livaković.

2 medalje osvojio je Livaković s hrvatskom nogometnom reprezentacijom na svjetskim prvenstvima, prvu u Rusiji 2018. kad je bio treći vratar i nije igrao, te drugu u Kataru 2022. godine kad je kao prvi golman vatrene nacionalne momčadi imao svih sedam nastupa.

10 trofeja osvojio je Livaković s Dinamom počevši od sezone 2017./18. kad je bio prvak i osvajač Kupa. Ima šest povezanih titula prvaka, te po dva osvojena Kupa i Superkupa. U četiri navrata dobio je nagradu za najboljeg hrvatskog golmana, a 2021. izabran je u najbolju momčad sezone Europske lige. Posebno se istaknuo protiv Tottenhama.

14 minuta nedostajalo mu je 2020. u skupini Europske lige da završi bez primljenog pogotka svih šest utakmica, po tome je tada bio jedinstven u Europi. Dinamo i Livaković postali su apsolutni rekorderi na europskoj sceni jer nitko nije uspio sačuvati mrežu netaknutom čak 525 minuta igre. Taj gol za 3:1 s CSKA-a zabio mu je Hrvat Kristijan Bistrović.

43 nastupa ima za hrvatsku A reprezentaciju počevši od 11. siječnja 2017. godine u prijateljskoj utakmici s Čileom, kad je uglavnom igrala ekipa ih HNL-a, da bi prvi "pravi" nastup imao na Rujevici s Engleskom u rezultatu 0:0, i s njegovim odličnim obranama, 12. listopada 2018. godine.

285 utakmica odigrao je Livaković za Dinamo, u kojem je doživio dosadašnje vrhunce karijere, od toga je u 133 navrata uspio odigrati bez primljenog gola. U HNL-u je igrao 204 utakmice, od čega točno 100 u kojima nije dobio gol. Skoro 50 posto.

Linker
03. svibanj 2024 06:54