RANKO SUVAR Cropix
IZBORNIK UOČI POLJSKE

Dalić: ‘Moja reakcija nakon Škotske je bila takva kakva je. To što mi radimo je ravno svjetskom čudu‘

Hrvatski izbornik najavio je okršaj s Poljskom u Varšavi
Piše: SN, Dražen AntolićObjavljeno: 14. listopad 2024. 17:41

Utakmica protiv Poljske je naša prva meč lopta, kazao je izbornik hrvatske nogometne reprezetacije Zlatko Dalić na novinarskoj konferenciji u Varšavi uoči sutrašnjeg ogleda protiv Poljske u Ligi nacija.

Hrvatska bi naime, sutrašnjom pobjedom u Varšavi osigurala plasman u četvrtfinale Lige nacija.

- Sutra je za nas i Poljsku to je najvažnija utakmica. Za nas je to prva meč lopta, za Poljsku prilika da se vrti nakon dva poraza. Očekujem tešku utakmicu. Poljska će nas napasti, tražiti šansu. Naš cilj mora biti odmaknuti poljski napad, posebno Lewandowskog, imati veći posjed lopte i biti bolji nego protiv Škotske. Neće biti lako, moramo biti spremni na atmosferu, ali vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat - istaknuo je Dalić.

Izbornik je potvrdio kako je Mateo Kovačić definitivno otpao, najavivši promjene u sastavu.

- Kovačić je definitivno otpao, to je velika šteta. Vidjet ćemo s ostalima. Nećemo puno mijenjati, ali ćemo osvježiti ekipu. Vidjet ćemo kako je situacija s Perišićem i u veznom redu, imamo dovoljno kvalitetnih igrača - kazao je.

Premda bi "Vatrenima" u nekim kombinacijama bio dovoljan i bod, Dalić je istaknuo kako Hrvatska neće igrati na remi.

- Nama bi možda bio dovoljan i bod, ali ako igraš na bod, onda izgubiš utakmicu. Nećemo se braniti, pokušat ćemo pobijediti, naš stil nije da se branimo. Pokušat ćemo igrati naš stil, pa što bude - poručio je.

Istaknuo je kako su dobro analizirali našeg idućeg suparnika.

- Nismo nikoga koristili sa strane, imali smo naš skauting. Igrali smo protiv njih u Osijeku, gledali nedavnu utakmicu protiv Portugala. Neće skauting biti važan ako mi nismo pravi. Imaju kvalitetu, dobar vezni red, možda zadnji rezultati to ne govore, ali ovo je elitna skupina, nisu ovdje slučajno.

Dalić je nakon pobjede protiv Škotske bio nezadovoljan hrvatskom igrom, nakon prospavane noći, malo je ublažio stavove.

- S odmakom, tri boda su najvažnija. Moja reakcija je bila takva kakava je bila. Pobijedili smo, ali nismo izgledali dobro, ali ne treba biti kritičan, treba biti svjestan da moramo bolje. Dečkima sam skrenu pažnju. Kada sam prespavao i posložio sve u glavi, najvažnije je da smo osvojili tri boda.

Poljska kolege je zanimalo kako Dalić tumači "fenomen Vatrenih".

"Hrvatska zaista u svojoj povijesti radi velike rezultate, imamo tri svjetske medalje što je fenomen u svijetu da tako mala zemlja ima takve rezultate. Dobri smo, kvalitetni smo, imamo prkos, inat i ponos. Ovo što radimo zadnjih godina je ravno svjetskom čudu. Puno veće sile i reprezentacije to nisu ostvarile - poručio je Dalić.

Kramarić: ‘Spremni smo na vatrenu atmosferu‘

Andrej Kramarić igra 100. utakmicu za Vatrene, ulazi u Klub 100 u kojem će biti 12. ime. Za razliku od Marcela Brozovića kojem se više nije dalo igrati za Vatrene on nema taj problem, pun je motiva i sigurno ćemo ga u državnom dresu gledati još nekoliko godina, iako ima 33.

Da mu je netko rekao 4. rujna 2014. kad je debitirao da će sve napraviti što je napravio, što bi rekao?

- Potpisao bih odmah takvu karijeru. Nikad nisam razmišljao niti sanjao takve brojke. Svaka utakmica za reprezentaciju pa tako i prva bila je nešto posebno. Igrati za Hrvatsku je san svakog našeg djeteta, ali takvi ciljevi nisu mi bili u glavi. Ovo je neopisivo, kao i rezultati s dečkima, s Dalićem, jednog dana će biti lijepo ne pričati ribičke priče klincima u unucima,nego istinite priče, imat ću lijepe uspomene. To će činiti lijepim moj život nakon karijere - kazao je Kramarić.

Davor Šuker je rekorder sa 45 golova, on je na 30,. baca li rukavicu izazova?

- Nkad nisam razmišljao o tome. Niti mi je bio cilj. Šuker je bio poseban igrač, ne razmišljam o tome ni sekunde. Želim samo zdravlja da igram dalje, motivran sam kao na prvoj utakmici. Moji ciljevu u nogometu možda su već ispunjeni, ali ljubav prema reprezetnaciju je velika i zato s velikim entuzijazmom namjeravam nastaviti kao i dosad.

Novi sustav igre u kojem su dvojica napadača, a on je drugi, idealan je za njega. Zato bi pogodaka moglo biti u većem tempu nego dosad.

- Dobro to funkcionira, možda je moglo biti bolje protiv Škotske. Izbornik je odabrao novi sustav, mi smo tu da se prilagodimo, da probamo odigrati što treba. Meni ništa nije problem, najbitnije je stajati na terenu i odrađivati posao koji se od mene očekuje.

O dvoboju s Poljskom je kazao:

- Očekujemo intenzivnu utakmicu, koja neće biti lagana. Znamo da domaćin može biti veoma neugodan, naš je cilj jasan - ne izgubiti, a idemo s tri boda riješiti skupinu. Poljska ima svjetske kvalitete, pogotovo kad pričamo o Lewandowskom, koji iz polušanse može zapapriti. Moramo biti maksimalno foksurani i spremni, nadam se da će sve ići u dobrom smjeru i da ćemo uzeti tri boda.

U Bundesligi mu je Robert Lewandowski godinama bio suparnik. Umalo su postali i suigrači u Bayernu, ali to se ipak nije dogodilo.

- On je za mene jedan od najboljih napadača zadnjih 20-30 godina, imam veliki respekt, i dalje je jedan od najboljih napadača svijeta. Žao mi je što 2020.nije dobio Zlatnu loptu jer ju je zaslužio. Znamo se dobro iz Bundeslige, odigrali smo puno utakmica jedan protiv drugoga.

Poljski novinar spomenuo je da ga mnogi koji prate Bundesligu uspoređuju s Thomasom Müllerom.

- Svi prepoznaju moju igru čitave karijere, znala se provlačiti da tema sličnost s njim. To je pozicija za koju je on sam rekao - tumač prostora. Prošao sam svakakve pozicije tijekom karijere, pronalaženje prostora uvijek mi je bila opsesija, kako inteligentnije doći do gola. Za mene je Müller jedan od najboljih igrača Bundeslige svih vremena, dakako i Bayerna. Jedan od mojih idola, osoba za kakvu ne znam hoće li se ponovno roditi. Veseli me da me nekad usporede s njim,

Na kraju se osvrnuo na ozračje i naglasio da je Hrvatska odigrala brojne utakmice u vrućoj atmosferi.

- Spremni smo na to da će biti vatrena atmosfera. Poljaci će morati iči na pobjedu. Bit ćemo spremni na to, neće biti jednostavna utakmica, očekujem pritisak s njihove strane, ali odigrali smo jako puno utakmica i imamo iskustva. Možemo ignorirati 12. igrača. Cilj je fokusirano ući u susret, a na kraju svakoga možemo pobijediti.

Linker
14. listopad 2024 18:01