VLADO KOS Cropix
IZBORNIK SLAŽE KOCKICE

Dalić danas objavljuje popis. Jedan Vatreni doživio je kritike, hoće li se to odraziti na njegov status?

Očekujemo vrlo sličan kadar kao u protekloj akciji
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. rujan 2024. 06:30

Vatreni u listopadu igraju vrlo bitne utakmice za rasplet skupine u Ligi nacija. Na Maksimir 12. listopada dolazi Škotska, a tri dana kasnije Hrvatsku gostuje u Varšavi kod Poljske. Ako bi osvojili svih šest bodova praktično bi osigurali drugo mjesto i četvrtfinale. Možda i teoretski poklope li se drugi rezultati, dobije li Portugal Poljake i Škote.

No, nije to jednostavna zadaća, za početak treba svladati Škote, koji su nam praktično smijenili dvojicu izbornika. Prvo je 11. listopada 2000. u kvalifikacijama za SP bilo 1:1 u Zagrebu, nakon čega je tadašnji izbornik Miroslav Blažević, pod političkim pritiscima zbog potpisa potpore smijenjenim i umirovljenim generalima Hrvatske vojske, podnio ostavku. Je li remi sa Škotima imao ikakvu ulogu pitanje je, ali u svakom slučaju bila mu je to zadnja utakmica na klupi Vatrenih.

image

Dražen Ladić, Vedran Ćorluka, Marjan Mrmić i Zlatko Dalić

DAMIR SENCAR Afp

Drugi put 2013. Igor Štimac je imao odličnu situaciju, također u kvalifikacijama za SP, osvojenih 16 od mogućih 18 bodova, pritom remi s glavnim konkurentom Belgijom u Bruxellesu, do gostovanja Škotske u Maksimiru 7. lipnja. Međutim, poraz 1:0 sve je okrenuo i bio početak njegova kraja, koji se dogodio upravo sa Škotskom u Glasgowu 15. listopada 2013. Još jedna izgubljena utakmica 2:0 nagnala je Štimca da ponudi mandat za raspolaganje, a HNS je odgovorio - otkazom!

Škoti su bili zla kob Ćiri i Štimcu, ne i Zlatku Daliću, pod čijim vodstvom je Hrvatska slavila na Hampden Parku 3:1 na Euru 2021. i prošla skupinu. On je kasnije rekao kako bi podnio ostavku da nije dobio tu utakmicu. Dakle, vrlo često je bila frka i vatra kad se s njima igralo, što je itekako upozorenje izborniku i igračima da ih krajnje ozbiljno shvate. Škoti u listopadu - dvaput je to bila fatalna kombinacija.

image

Nikola Vlašić i Nikola Moro

RONALD GORSIC Cropix

Dalić danas (ponedjeljak) objavljuje popis igrača na koje računa za te dvije utakmice. U odnosu na izostanke u rujnu vratio se Martin Erlić, a i dalje su ozlijeđeni Josip Stanišić i Josip Juranović. Upitno je hoće li na neki od popisa staviti Nikolu Vlašića i Lovru Majera. Vlašić je ovaj tjedan počeo trenirati s momčadi nakon tri mjeseca od lipanjskog stradanja mišića u Njemačkoj na Euru. Nije bio u konkurenciji za utakmicu njegova Torina s Veronom, ali možda zaigra do okupljanja Vatrenih koje je 7. listopada. Lovro Majer trebao bi početi trenirati za desetak dana do dva tjedna i njegove su šanse manje da se nađe na popisu ili barem dobije pretpoziv. Opet, to će Dalić odlučiti...

Očekujemo vrlo sličan kadar kao u protekloj akciji. Dalić je tada kazao kako će do sljedećeg okupljanja dobro analizirati koji se desni bočni nude, te je moguće da se za tu poziciju pojavi novo ime ili dva, jer Stanišić i Juranović su i dalje u procesu oporavka od operacije. Stanišić koljena, a Juranović gležnja. U Portugalu, te u Osijeku s Poljskom, to su igrali Jakić i Pjaca. Cijeli sustav igre, tako i njihove uloge, bili su tada iznenađenje za protivnike, ali sad će se dobro pripremiti, te bi s time još bitnije bilo naći specijalista. Je li to Fran Tudor ili netko drugi?

image

Ivan Perišić

DAMIR KRAJAC Cropix

Vratari su prošli put bili Livaković, Kotarski i Labrović, mogli bi i sada, stoperi Šutalo, Gvardiol, Ćaleta-Car, Erlić i Pongračić, koji je zbog problema s mišićem propustio nedjeljnu utakmicu Fiorentine. Potonji je doživio kritike izbornika, hoće li se to odraziti? Je li moguće da angažira nekoga novoga?

Za desni bok nema igrača, osim spomenutih Jakića i Pjacu, za lijevi su Sosa i Perišić. U veznom redu Modrić, Kovačić, Mario Pašalić, Ivanušec, Luka Sučić, Petar Sučić i Baturina. Pod upitnikom su Vlašić i Majer. U konkurenciji je i Moro, koji je bio naknadno pozvan prošli put. Napadači su Kramarić, Petković, Budimir i Matanović. U rujnu su pretpozive dobili i Ivušić, Fruk, Barišić, Marco Pašalić i R. Ljubičić.

Lu​ka Stojković je u prvim povratničkim minutama nakon ozljede pokazao klasu, ali ne očekujemo ga već na popisu A reprezentacije, prije da će izbornik pratiti kako će se njegova priča razvijati. Dinamo je u krizi, međutim, vrijednost i potencijal njegovih najtalentiranijih pojedinaca nisu dvojbeni.

Linker
23. rujan 2024 06:30