Igor Tudor

 Thierry Breton/Panoramic/Profimedia
SPEKTAKL U NEDJELJU

Tudor uoči utakmice karijere: Neću mijenjati svoje metode do kraja. Naš nogomet je pošten, nije prljav

"Mbappé je opasan igrač, ali nije jedini kojeg ima PSG. Morat ćemo zaustaviti njihove snage"
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. veljača 2023. 08:52

Marseille - PSG, nedjelja, 20.45. Jedna od najvećih utakmica u trenerskoj karijeri Igora Tudora. Marseille je nedavno u Kupu izbacio Parižane, a s obzirom na ono što pokazuje, Tudorova je momčad po mnogima čak i favorit u okršaju s najskupljom momčadi na svijetu. Tudor je naravno oprezan.

- U našem načinu igre malo se kalkulira: gubimo ili pobjeđujemo na isti način, bez obzira na protivnika. Iskren, pošten, pozitivan nogomet, koji igramo, koji nije "prljav", ako mi dopustite da se tako izrazim. Ako uspijete biti na razini jačih momčadi, to vam daje još veću hrabrost, uvjerenje, želju da budete još bolji. Bit će teško uzeti bodove ako je protivnik u dobroj formi, ako ima dobar dan, a na papiru je realno jači od nas. Moramo biti svoji cijelu utakmicu, do maksimuma naših mogućnosti.

Kako ocjenjujete razvoj svog tima i njegove odgovore na vaše zahtjeve?

- Rad je osnova svega, svaki dan pričam s njima o tome, svaki trening treba shvatiti kao bitku, temeljito. Naš put je u početku bio težak, išao je uzbrdo. Mogu biti ponosni na ono što smo zajedno postigli, moramo im čestitati. Prije svega, oni su akteri koji su prihvatili i shvatili da nam ovakav način rada donosi puno, čini nas timom. Neću mijenjati svoju metodu do posljednjeg zvižduka posljednje L1 utakmice u lipnju. Na pravom smo putu.

Pozicija Valentina Rongiera bila je iznenađenje tijekom Classica u Coupe de France. Možete li ga ponovno staviti kao stup obrane protiv PSG-a?

- Previše ste značaja dali tom detalju, mi ne gubimo niti pobjeđujemo samo zbog toga. Dobro je što Valentin ima priliku igrati na različitim pozicijama. Ovisi o protivniku, svi naši igrači su na raspolaganju. Ali je li deset metara više ili deset metara niže, to nije presudno.

Nedavna pobjeda protiv PSG-a u Coupe de France možda vam daje prednost? Imate li više samopouzdanja?

- Nitko protiv njih nije favorit. Bit će to važna, ali ne i presudna prvenstvena utakmica, nakon koje treba uzeti još puno bodova. Za mene, sav pritisak mora biti na njima, s momčadi koju imaju, Messi, Neymar, Ramos, Hakimi... Oni moraju pobijediti u svakoj utakmici, svakog vikenda. Kod kuće se osjećamo dobro, imamo samopouzdanja, vjerujemo u sebe, borit ćemo se svojim sredstvima, griješiti što manje. Nadamo se da ćemo ponoviti prošli klasik, ali sve utakmice su različite.

Bojite li se prisutnosti Kyliana Mbappéa?

- Mi ćemo se organizirati na najbolji mogući način, Mbappé je opasan igrač, ali nije jedini u njihovoj momčadi. Morat ćemo zaustaviti njihove snage, Mbappé je jedan od onih koji napada prostor. Moramo biti spremni.

Linker
01. lipanj 2024 09:24