FRANCK FIFE Afp
LE CLASSIQUE

Tudor će sanjati Neymara: Brazilac zabio i iznudio crveni, golman spasio Marseille od katastrofe...

PSG je dobio veliki derbi, u prvom poluvremenu trebao je zabiti 5-6 golova, ali je briljirao Lopez
Piše: Marko Crnjak/SNObjavljeno: 16. listopad 2022. 23:01

PARIZ Stadion Park Prinčeva. Gledatelja 46.000 Sudac: Clement Turpin.

STRIJELCI: 1:0 - Neymar (45+2)

PARIS SG (4-3-2-1): Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, Danilo (od 25. Mukiele), Bernat - Ruiz, Verratti, Vitinha - Messi (od 79. Sarabia), Neymar (od 88. Soler) - Mbappe

TRENER: Christophe Galtier

MARSEILLE (3-4-2-1): Lopez, Mbemba, Bailly (od 45. Gigot), Balerdi - Clauss, Rongier, Veretout (od 79. Gueye), Tavares (od 71. Kabore). Guendouzi, Harit (od 71. Under) - Sanchez (od 79. Dieng)

TRENER: Igor Tudor

CRVENI KARTON: Samuel Gigot (72 - oštar start)


Veliki derbi Le Classique stigao je kao zaključak 11. kola francuske Ligue 1. U spektaklu na Parku Prinčeva Paris Saint-Germain s 1:0 slavio je nad Marseilleom Igora Tudora i učvrstio vodeću poziciju na ligaškoj ljestvici.

Pitali su Tudora hoće li se povući pred Parižanima ili ostati dosljedan svom agresivnijem stilu igre. Obećao je ovo drugo, zatim i održao riječ. Naravno, udarni trojac pariškog napada dinamičnim ulaskom u susret natjerao je "Olimpijce" na uvećani angažman u obrani, ali sredinom prvog dijela Marseille je uspio pronaći stabilnost. U jednom periodu čak i preuzeti inicijativu s nekoliko naredanih šansi, domaći braniči u nekoliko su navrata morali panično "čistiti" oštre lopte iz svojih 16.

image

Mbappe i Donnarumma slave nakon utakmice

FRANCK FIFE Afp

No, svakom kvalitetnom reakcijom domaće obrane sijevale bi munjevite kontre Galtierove ofenzive. Tada je PSG pronalazio svoje najizglednije šanse, a jednu takvu propustio je iskoristiti Mbappé. S lijeva je po zemlji gađao bliži kut, karakteristična je to njegova varka, ali čini se da ga je vratar Lopez dobro proučio.

Kada je ljevica Lionela Messija u pitanju, često ni nauka ne bi pomogla, ali zato prečka jest. U 35. minuti Argentinac je opucao iz slobodnog udarca s nešto manje od 20 metara udaljenosti. Na oko savršena putanja podigla je Park Prinčeva na noge, ali lopta je odsjela na gredi.

image

Slavlje s navijačima

BERTRAND GUAY Afp

Udar treće zvijezde Marseilleu je bio poguban. Još jednom je opasnost započela kontrom, isprva gotovo upropaštenom, ali u nastavku dovoljno dobro izgrađenom da bi Mbappé u kaznenom prostoru poslužio Neymara (45+2). Deveti put u sezoni Brazilac je ostao nepogrešiv.

Tudorova postrojba žustro je tražila egal od samog početka drugog dijela, prilikom čega je Clauss imao najbolju šansu nakon utrčavanja na zračni pas Sancheza. Veznjak je vješto primirio dodavanje i zapucao iz blizine, ali Donnarumma je bedrom okrznuo loptu i spriječio izjednačenje. Tempo je postepeno padao, a isključenje (71) je ugasilo Tudorove nade. Gigot je s obje noge pokosio Neymara bez namjere da pokupi loptu, glavni sudac nije dvojio izvaditi crveni karton.

Dosad je Marseille ganjao Parižane od starta sezone i držao minus koji se može dostići u jednoj utakmici, ali PSG (29) sada broji 6 bodova prednosti. Na mjestu doprvaka sada je Lorient (26) kao iznenađenje sezone, dok je i Lens (24) izbio ispred Tudora. Lovro Majer sa svojim Rennesom (21) "za petama" je Marseilleu (23) na račun 3:2 pobjede nad Lyonom.

-----------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

DRUGO POLUVRIJEME

Puno je bolje Tudorova momčad krenula u drugome dijelu i preko Jonathana Claussa u 52. minuti stigla je do svoje najbolje prilike u susretu. Sanchez je podigao loptu za beka Marseillea kojega je čak možda malo Bernat vukao za dres dok je jurio prema golu Donnarumme, a talijanski je golman na kraju obranio njegov pokušaj.

image

Crveni karton za Samuela Gigota

BERTRAND GUAY Afp

Nedugo nakon tog perioda, u kojem su gosti bili čak dominantnija momčad, ponovno je Lopez morao intervenirati. Ovoga je puta skinuo čisti zicer Marcu Verrattiju, zabilježivši svoju sedmu obranu danas. Bilo je samo pitanje vremena kad će zaiskriti između ove dvije momčadi. Samuel Gigot divljački je startao na Neymara, iako ga je čak i promašio, ali ga to svejedno nije spasilo od toga da dobije drugi žuti karton i tako ostavi svoju ekipu na cjedilu u zadnjih 15 minuta.

Prije nego li je napustio igru u 79. minuti, Messi je nakon kontre dobio jednu ne baš najprecizniju loptu Mbappéa kojom je pokušao lobati Lopeza.

image

Navijači PSG-a

FRANCK FIFE Afp

Iz slobodnog udarca na samom kraju susreta iz kojega je Marseille tražio remi u ovom susretu, Mukiele i Bamba Dieng sudarili su se i obojica ostali ležati na travi nakon tog neugodnog udarca.

PRVO POLUVRIJEME

Messi je imao dvije dobre prilike, Mbappé još dvije, a Messi je iz slobodnog udarca s nekih 20-metara pogodio i gredu. Marseillea u prvom dijelu nije bilo nigdje. Inače, golman gostiju Lopez imao je pet odličnih intervencija i daleko je najbolji igrač utakmice. U završnici poluvremena nakon još jedne promašene šanse Mbappea, Lopez je izgubio živce i počeo vikati na obrambene igrače...

U nadoknadi prvog dijela više niti Lopez nije mogao pomoći! Na asist Mbappea Neymar je iz blizine pogodio ‘malu mrežicu‘ za 1:0 vodstvo Parižana.

Gosti igraju dosta otvoreno, Tudor se došao nadigravati, što nije lako kad protiv sebe imaš takvog supatnika. Dobar dio prvog poluvremena Marseille je bio veliki miljenik sreće, vidjet ćemo što će donijeti nastavak utakmice...

image

Igor Tudor na Parku prinčeva

FRANCK FIFE Afp

Linker
04. svibanj 2024 19:38