JOLY VICTOR/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Joly Victor/abaca/abaca Press/profimedia
ZATEGNUTI ODNOSI

Projekt PSG-a s velikim zvijezdama nije uspio, a evo zašto bi Parižanima bilo bolje da sada proda Mbappéa

Sjajni francuski napadač ne želi produžiti ugovor s klubom s Parka prinčeva do 2025.
Piše: Goran Čičin-MašenskerObjavljeno: 13. srpanj 2023. 23:26

Kylian Mbappé odigrao je do sada za Paris Saint-Germain 260 utakmica, u kojima je postigao čak 212 pogodaka, uz 98 asistencija. Stigao je iz Monaca 2017. godine u transferu teškom čak 180 milijuna eura, no katarski vlasnici pariškoga kluba nisu s njim uspjeli ostvariti svoj glavni cilj. Liga prvaka i dalje im je ostala nedostižna, iako su u momčad ulupali silne milijune, a nije im pomogao ni Lionel Messi.

Ovog se ljeta opet počelo pričati o mogućem Mbappeovu odlasku, a prvi i zapravo jedini kandidat za dovođenje 24-godišnjeg Francuza je Real Madrid.

- Očito je da taj projekt PSG-a s najvećim zvijezdama ipak nije uspio. Osim tog uobičajenog naslova prvaka u skoro svim godinama u Francuskoj, na kraju nisu uspjeli napraviti ono što je pošlo za rukom Manchester Cityju, da se etabliraju kao top momčad Europe i da osvoje Ligu prvaka. Kod njih dolazi do promjena, dolaskom novog trenera Luisa Enriquea čini mi se da PSG nastoji napraviti jednu natjecateljsku momčad, možda ne toliko glamuroznu kao nekada - rekao nam je Nikola Jurčević.

Moć igrača

Smatra kako im je za ostvarenje ciljeva i odlazak do kraja u Ligi prvaka Mbappe strahovito važan, s obzirom na to da se radi o jednom od najboljih napadača na svijetu.

- To je jedna strana priče, a druga je da je u igri prevelik novac da bi PSG mogao dozvoliti da on sljedećeg ljeta napusti klub bez odštete. Čini mi se da je dosta izgledna njegova prodaja u Real Madrid, koji nakon odlaska Karima Benzeme nema top centarfora, a ni na tržištu ih nema baš previše. Stoga je Mbappé po meni igrač koji će na kraju završiti u Realu.

image
FRANCOIS NASCIMBENI Afp

Što mislite, koliko je istine u tome da su se katarski vlasnici PSG-a ozbiljno naljutili nakon što su doznali da Mbappé nema namjeru produljiti ugovor?

- Mislim da tu ima puno istine, i to samo pokazuje kolika je moć igrača, pogotovo ovih najvećih zvijezda koji su često i skoro jači od klubova. Naime, oni imaju mehanizme i na određeni način čak i ucjenjuju klubove. To je još jedan od tih primjera, realno je PSG iz svog gledišta potpuno u pravu, jer su mu dali ogroman ugovor, sve što je tražio, da bi na kraju počeo koketirati s mogućnošću odlaska bez odštete sljedećeg ljeta. Naravno da je PSG u tom slučaju morao štititi svoj interes, te da su oni zbog takve situacije nezadovoljni.

Što bi Modrićeva momčad dobila s francuskim napadačem?

- Mbappéov dolazak značio bi da je Real Madrid ponovno među top 3 kluba Europe koji bi bili glavni kandidati za osvajanje Lige prvaka, ako ne i najveći favorit. Kad pogledamo Real Madrid, na svim pozicijama momčad im je popunjena vrhunskim igračima, od obrane, preko vezne linije, pa do krilnih napadača. Međutim, nedostaje im takva klasa kao što je bio Benzema. Ako bi došao Mbappé, koji je još mlađi, i još veći golgeter, mislim da bi Real automatski bio ponovno na sceni kao najveći kandidat za osvajanje naslova europskog prvaka - naglasio je Nikola Jurčević.

Ne mogu zajedno

S njegovim se razmišljanjem slaže još jedan bivši napadač, Marijo Dodik.

- I moje je mišljenje da bi PSG trebao prodati Mbappéa. Projekt s Messijem, Neymarom i Mbappéom pokazao se neuspješnim, ništa nisu uspjeli napraviti u Ligi prvaka, a bilo je čak i dosta svađa među njima. Jednostavno, takva tri igrača ne mogu igrati u istoj momčadi. U PSG-u su prema Mbappéu bili više nego korektni, on je to i zaslužio s obzirom na to da je svjetska klasa, no vjerujem da im njegovo ponašanje nije baš najbolje sjelo. Mislim da je sad pravi trenutak da ga prodaju i da vrate uložen novac. On je rekao da želi ostati još godinu dana, iako mi nije jasno zbog čega bi ostajao, kad će u Real Madridu vjerojatno zarađivati i više. PSG-u je u interesu da vrati uloženo i vjerujem da će ga prodati u Real.

image
FRANCK FIFE Afp

I Dodik ističe kako će Francuz na Bernabeuu predstavljati ogromno pojačanje.

- Naravno da će s njim Real postati veliki favorit za osvajanje europskog naslova. U posljednjoj sezoni pod vodstvom iskusnog trenera Carla Ancelottija već su se pojačali dovođenjem zanimljivih mladih igrača poput Bellinghama i Gülera, dok je stara garda već pomalo na odlasku. S njim će dobiti još veću ubojitost u napadu nakon što je Benzema otišao u Saudijsku Arabiju. Real ima odličnu, pomlađenu momčad koja bi s Mbappeom bila među glavnim kandidatima za Ligu prvaka i osvajanje španjolskog prvenstva.

Real Madrid ima novca kojim može realizirati ovaj veliki posao. Bivši Slavenov strijelac smatra da bi Mbappe profitirao i na osobnom planu.

Možda i ranije

- Očekivao sam da će se njegov transfer u Real dogoditi i ranije. Da je stigao prije dvije godine, vjerojatno bi već dobio i Zlatnu loptu, koju je puno teže osvojiti dok su u Parizu i igraš u francuskom prvenstvu, nego kao član Reala, koji nastupa u španjolskom prvenstvu. U Real Madridu su svjetla reflektora još jača, klub je medijski još bolje popraćen, a vjerujem da bi u društvu kvalitetnijih suigrača igrao još bolje - zaključio je Marijo Dodik.

Linker
05. srpanj 2024 16:50