Nasser Al-Khelaifi

 Hollandse Hoogte/Shutterstock Editorial/Profimedia
KRIŽALJKA NA PARKU PRINČEVA

Parižani se pripremaju na ‘treći zamah‘, skkicira se plan za život nakon Mbappéa

PSG ulazi u "treći čin", stvara se nova zvjezdana družina, a cilj ostaje isti
Piše: Andro PolićObjavljeno: 19. veljača 2024. 09:46

Treća sreća! Pomalo sumnjičavo uskliknut će to vlastodršci PSG-a, koordinirajući polaganje trećeg kamena temeljca u svlačionicu na Parku prinčeva. Bejzbolskim rječnikom, Katarci koji vuku konce francuskog prvaka, u prva dva pokušaja isporučili su promašaje, a oproštajno pismo Kyliana Mbappéa natjerat će buržoaziju na treći zamah, prema kojemu će pristupiti s dozom skepse.

U prvom činu, koji je okvirno trajao od 2011. do 2016., na pariške adrese stizali su Zlatan Ibrahimović, Thiago Silva, Edinson Cavani, Ángel Di María i brojne druge "face", pa i David Beckham, koji je u "gradu svjetla" prvenstveno uskočio u ruho marketinškog mamca. Četiri titule nacionalnog prvaka, začinjene s tri Kupa, nisu odvele Parižane niti blizu "obećane zemlje", niti blizu osvajanja Lige prvaka. U ljeto 2017., drugi čin projekta svečano je otvoren pomicanjem granica nogometne tržnice, kada je sklopljen posao vrijedan 222 milijuna eura, čije je zaštitno lice bio Neymar. U potrazi za reinkarnacijom famoznih "Galacticosa", ali ovaj put u okvirima Francuske, iz Kneževine je tada na posudbu stigao i 18-godišnji Mbappé, kojega je PSG, idućeg ljeta, otkupio za 180 milijuna eura.

image

Kylian Mbappé

Franck Fife/Afp

Gustoća zvjezdane koncentracije dodatno je pojačana s Danijem Alvesom i Gigijem Buffonom, a dvije godine kasnije Maurom Icardijem i Achrafom Hakimijem. Dok su trofejnu salu okitili s pet osvojenih prvenstava i tri Kupa, iz izleta na međunarodnoj sceni nerado će se sjećati lisabonske epizode iz kolovoza 2020., kada su pred jezivo pustim tribinama Estádio da Luza poraženi od Bayerna (0-1) na korak od "klempavog" komada Uefine srebrnine.

No, više od 12 godina nakon početka projekta, u kojemu je "sprženo" više od dvije milijarde eura, Nasser Al-Khelaifi skicira novi "rebuilding", treću zvjezdanu družinu, s kojom će ponovno maštati o epitetu najbolje momčadi na kontinentu. S obzirom na to da je Mbappéov odlazak u Real Madrid, praktički, već duže vrijeme "javna tajna", PSG se prošlog ljeta okrenuo strategiji za budućnost, potrošivši u prijelaznom roku 350 milijuna eura, gdje su najblještaviji reflektori bili usmjereni na Randala Kolo Muanija (95 milijuna eura).

image

Randal Kolo Muani

Alain Jocard/Afp

Nadodaju li se u jednadžbu i Manuel Ugarte (60 milijuna), Ousmane Dembélé (50), Bradley Barcola (45) i Lucas Hernández (45), kristalno je jasno kako su se u vrhuški francuskog prvaka odavno počeli pripremati na život nakon Mbappéa. Međutim, ono najbolje - ako je suditi po izjavama - tek slijedi. Prema šuškanjima stranih medija, pojačanih objavom Fabrizija Romana, PSG će potpisati još minimalno tri vrhunska imena, tri igrača svjetskog glasa. Iako je kod najvećih optimista tinjala sitna nada u ostanak francuske zvijezde, Parižani će morati aktivirati "plan B" i potražiti nadopunu za Mbappéa.

Jedna od inicijalnih ideja je i produženje ugovora s Warrenom Zaïreom-Emeryjem, 17-godišnjim čudom od djeteta, koji je već upisao debi za francusku izabranu vrstu, a u ljeto 2025., kako sada stvari stoje, postat će slobodan igrač. S druge strane papira, na šoping listi za ofenzivnu liniju mogla bi se naći imena poput Victora Osimhena, Rafaela Leãa, Gabriela Martinellija, Marcusa Rashforda, dok će oni hrabriji na taj popis uvrstiti i Mohameda Salaha. Uz predsjednika, konačnu riječ diktirat će trener Luis Enrique, koji je na korak do četvrtfinala elitnog natjecanja, a u prvenstvu je već stavio jednu ruku na novi pehar...

Linker
14. travanj 2024 03:45