Niko Kovač ”napada” u Francuskoj
 LOIC VENANCE Afp
VELIKA UTRKA

Niko Kovač radi čudo nad čudima? Hrvatska šestorka i jedan trener bore se za naslove u ligama petice!

Može li Niko Kovač postati prvi hrvatski trener koji je osvajao naslove prvaka u dvije Lige petice?
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. travanj 2021. 18:16

U Engleskoj je sve riješio Manchester City, u Italiji Inter, a u Njemačkoj Bayern. Nisu u tim državama utrke za naslov još matematički okončane, no jasno je da će tri nabrojana kluba uskoro slaviti. U preostale dvije lige Petice, La Ligi i Ligue 1, ogromna je gužva na vrhu. Posebnost prvenstava Španjolske i Francuske ove sezone je što u njima u više klubova važnu ulogu imaju Hrvati.

Atletico Madrid 73, Real Madrid i Barcelona 71, s time da Katalonci imaju utakmicu manje, pa Sevilla 70 bodova, tako pet kola prije kraja izgleda vrh Primere. Tri kluba su, primjerice, u ozbiljnoj igri za titulu prvaka Španjolske bili 2014. kad je Atletico prvi prošao ciljem ispred Barcelone i Reala, ali da četvrtoplasirani za prvim u ovoj fazi sezone zaostaje tek tri boda? Za takav zaplet moramo se vratiti u sezonu 1983./84. kad je u elitnom rangu bilo 18 klubova, a za pobjedu su se dodjeljivala dva boda. Nakon 29 kola Athletic Bilbao i Real Madrid imali su 41, Barcelona i Atletico Madrid 38 bodova.

U rijetko viđenom finišu Baski su zadržali vrh i osvojili svoj osmi, posljednji naslov prvaka države. Nije to tada bila senzacija, jer Athletic je obranio titulu. Ni približno današnjem autsajderu Sevilli, klubu koji je jedini put prvak bio u sezoni 1945./46.
- Znamo da nam neće biti lako jer su u vrhu velike momčadi, ali jasno je da sanjamo o naslovu prvaka. Pred nama je pet finala u kojima ćemo pokušati ostvariti maksimum - poručio je argentinski ofenzivac Lucas Ocampos, strijelac u posljednjoj od pet uzastopnih ligaških pobjeda Andalužana.

U anketi Marce u kojoj je do ponedjeljka sudjelovalo oko 40.000 glasača, njih 12 % svoj je glas dalo Sevilli. Vodeći Atletico je, zanimljivo, dobio tek 5 %, ništa puno bolje ne stoji ni Real s 15 %, dok je čak 68 % anketiranih uvjereno da će naslov osvojiti Barcelona. Jedini klub iz vodeće četvorke koji u svojim redovima nema nijednog hrvatskog igrača. Ivan Rakitić s Barcom je slavio 2015., 2016., 2018. i 2019. ali sada je opet važan član Seville. Luka Modrić i dalje predvodi Real Madrid s kojim brani naslov, a prvenstvo je osvojio i 2017. kad je u Kraljevskom klubu bio i Mateo Kovačić. Atletico je 2014. bio posljednji prvak Španjolske bez ijednog hrvatskog nogometaša, no ako ga osvoji ove sezone, proslavit će ga i Šime Vrsaljko te Ivo Grbić.

U susjednoj Francuskoj situacija u vrhu nije puno drugačija. Lille ima bod više od PSG-a, dva od Monaca i šest od Lyona, kojeg je lider svladao u nedjelju navečer u gostima nakon što je gubio 0:2. Do kraja su još četiri kola, tako da i četvrtoplasirani Les Gones imaju još šanse, no one su uistinu minimalne. Tanku nadu možda mogu vratiti sljedećeg vikenda pobjedom u Kneževini te bi na taj način i Monacu upropastili planove. Vjerojatno bi Lyon tako upropastio i ispisivanje novih stranica hrvatske nogometne povijesti, jer teško bi u takvom raspletu Niko Kovač postao prvi hrvatski trener koji je osvajao naslove prvaka u dvije države liga Petice nakon što je s Bayernom 2019. osvojio Bundesligu.

- Pričam sa svojim igračima svakog dana i imam osjećaj da uvijek žele više. Zašto bih ih spriječavao da to i ostvare? Kad sam rekao da želimo biti četvrti, oni su željeli više. Ako danas žele biti treći ili čak drugi, ne želim ograničavati njihovu ambiciju. Moraju iskoristiti prednost ove situacije jer imaju fantastičnu sezonu. Ponavljam, nitko nije očekivao da će Monaco biti na ovoj razini, što znači da su igrači napravili ono što je potrebno za ostvarenje snova. A snovi su prvi korak da bi se nešto napravilo - poručio je 49-godišnji hrvatski trener Monaca, koji je još jednom izbjegao priču o borbi za naslov.

Ne uspije li moćnim Parižanima posao pokvariti Kovač, to može učiniti njegov 28 godina mlađi sunarodnjak. Domagoj Bradarić ove je sezone upisao 23 ligaška nastupa za Lille i može postati prvi hrvatski nogometaš s francuskom titulom nakon Danijela Subašića, koji je s Monacom bio prvak 2017. Ne računajući vratare, posljednji hrvatski igrač s naslovom prvaka Francuske je Goran Rubil, koji je u sezoni 2000./01. bio član Nantesa u čijem je dresu ostvario jedan prvoligaški nastup, odradivši te sezone 45 minuta u Ligue 1....

Linker
29. rujan 2024 09:31