Hari Vukas i Igor Tudor opet zajedno

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
PONOVNO ZAJEDNO

Napustio Hrvatsku, stigao kod Tudora i sve objasnio za SN: U pola godine od Solina do Mbappea i Messija!

Vukas je prije dva tjedna imenovan izbornikom Hrvatske, a sada se priključio Igoru Tudoru u Marseilleu.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. srpanj 2022. 23:17

Hari Vukas još jednom se pridružio Igoru Tudoru nakon što je brzinski napustio izborničku klupu reprezentacije Hrvatske U17. Od ponedjeljka poslijepodne u kampu Marseilla na treningu je slavnog kluba. Tudor je glavni trener, a Vukas njegov prvi pomoćnik, po peti put u trenerskoj karijeri zajedno je splitski dvojac.

"Marseille je četvrti klub u petom zajedničkom angažmanu. Počeli smo s Hajdukom 2013., nastavili u Karabuksporu, pa Galatasarayu, vratili se potom 2020. u Hajduk i evo nas opet zajedno na Velodromeu", izdiktirao nam je u trenu Hari Vukas nakon što je završio s jutarnjim treningom u kampu Olympiquea.

image

Vukas će sada razmišljati o Messiju i Mbappeu

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Filmskom brzinom zavrtjela s ovog ljeta karijera Harija Vukasa. Još krajem lipnja bio je bez angažmana i vrijeme je kratio na splitskoj plaži Žnjan.

"Bit će nešto, uvijek se nešto dogodi", govorio nam je s puno samopouzdanja.

Prije dva tjedna se zaista i dogodilo. Hari Vukas imenovan je za izbornika hrvatske reprezentacije U17.

"I tada sam mislio, evo jedno ugodno ljeto. Kažem sam sebi, imaš vremena, odmori se dok ne počnu selekcije. Baš sam planirao dobro se iskupati kada je prošle subote zazvonio telefon."

S druge strane prijatelj Igor Tudor.

"Kada je postao trener u Marseilleu poslao sam mu poruku, ali nije se danima javljao. Nakon pet dana sam primio njegov poziv i prva misao mi je bila, "evo javlja se da mi uzvrati na čestitke". I tako smo pričali 10-ak minuta da bi mi u jednom trenu rekao "mogao bi doći kod mene za pomoćnika"."

Koliko god se Vukas i Tudor poznaju, ostao je Hari iznenađen.

"Pričamo 10 minuta i odjednom mi kaže "ajde dođi". Kako neću biti iznenađen. Rekao sam mu "što odmah ne kažeš"."

Dogovor je brzo pao, ostalo je samo da Vukas riješi odnos s HNS-om.

"Moram priznati, neugodna situacija, Ne možeš odbiti Marseille, veliki klub, igra se Liga prvaka najesen. S druge strane, ljudi u HNS-u su mi pružili priliku, dobio sam angažman i gotovo preko noći moram im javiti da odustajem. Razgovarao sam s predsjednikom Marijanom Kustićem, veliko mu hvala na razumijevanju. Jednostavno nisam mogao odbiti priliku koja se ponudila."

Kako odbiti prigodu kada se ukaže Velodrom nakon stadiona Hrvatskih vitezova. Vukas je u siječnju otišao iz Dugopolja, ali osam mjeseci kasnije s Tudorom će pripremati momčad za Ligu prvaka.

"U nešto više od pola godine od taktike za utakmicu kontra Solina do razmišljanja kako zaustaviti Mbappea, Messija i Neymara. Tako se posložio moj trenerski put."

image

Tudor je imenovan novim trenerom Marseillea

CHRISTOPHE SIMON Afp

Treba u životu imati znanja, ali ponekad i sreće. Hari Vukas je nakon samostalnog vođenja Hajduka, poslije odlaska Tudora za pomoćnika u Juventus, vodio još samo Dugopolje., Čekao je svoju šansu i dočekao novi poziv upravo Tudora. Već danas (srijeda) splitski dvojac ima premijeru u test susretu s niželigašem Marignanom koji se igra u kampu Marseillea.

"Ubrzo selimo na pripreme u Englesku gdje ćemo igrati protiv Norwicha, Middlesborougha i Betisa. Generlana proba prioje početka sezone igra se 31. srpnja s talijanskim prvakom AC Milanom na Veledromeu."

Atmosfera stadiona u Marseilleu poseban je doživljaj, ali ujedno i obveza za svakog igrača i trenera na klupi Olympiquea.

"Marseille je grad temperamenta sličnog Splitu. I nogometni putevi klubova su slični u nacionalnom okviru, s tim da je Marseille znatno uspješniji na Starom kontinentu s naslovom prvaka Europe. Moram priznati da sam ponosan što ću raditi u klubu tako velike povijesti, ali i velikih ambicija u sljedećoj sezoni."

Bez obzira na to što je PSG uvijek najveći favorit u Ligue 1, Olympique će se boriti za naslov. Uz to, čeka i ždrijeb grupne faze Lige prvaka, jer kao drugoplasirana momčad iz prošle sezone, već je ušao u skupine Champions league.

image

Dimitri Payet

NICOLAS TUCAT Afp

"Izazovno je ljeto pred nama, tim više što je jesen skraćena uslijed igranja Svjetskog prvenstva. Očekivanja navijača su golema, a raspored težak i zahtjevan. U rujnu igramo svaki tjedan po dvije utakmice, stoga treba momčad pripremiti, ali pritom i odvesti novih igrača. Proširiti, pojačati roster."

Dmitrij Payet glavni je igrač Olympiquea, čovjek koji u 35. godini i dalje drži konce igre svoje momčadi.

"U svakom njegovom dodiru se osjeti klasa. Ali, tek sam došao, ispred mene je tek upoznavanje kompletne momčadi."

Hari Vukas i Igor Tudor, nerazdvojni tandem s kojim je često radio i Jurica Vučko. Ali, za sada nema naznaka da će Vučko priključiti stožeru, mada su kod Tudora iznenađenja uvijek moguća.

"U stožeru su Francuzi i Talijani, ali svi se sporazumijevamo engleskim. Izazov je ogroman, jedva čekam uhvatiti se posla. Dvije godine nismo radili zajedno, a užitak je biti s Tudorom."

Hajduk vs Dinamo

Prije nego li se otisnuo prema Marseilleu, gledao je Vukas i Superkup dvoboj Dinama i Hajduka.

"Kvalitetan Hajduk u prvom dijelu, ali u nastavku kao da se ugasila momčad Bijelih. Ili je možda Dinamo pojačao ritam kojeg hajdukovci nisu mogli ispratiti. Vjerujem da će Hajduk biti znatno bolji kako sezona bude odmicala, sjest će sve na svoje mjesto protokom vremena, jer previše je kvalitetnih igrača na dispoziciji strategu Bijelih. Međutim, Dinamo je pokazao koliko je kvalitetan i mora se priznati da je drugo poluvrijeme iznimno dominirao terenom."

Linker
26. travanj 2024 21:15