AFP
APSOLUTNI KRALJ

Mladi napadač obara rekorde, tko zna gdje mu je kraj! Zabio je 100. gol i kreće u lov na Zlatana...

Došao je do već stotog pogotka u dresu Paris SG-a, a za taj mu je doseg trebalo samo 137 nastupa
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. prosinac 2020. 22:22

Prvo je bio čudo od djeteta, strašan talent pred kojim nema granica. Vrlo brzo postao je jedan od najboljih nogometaša na svijetu. Iako još vrlo mlad, već ima niz trofeja i individualnih dosega kakvima se samo rijetki mogu pohvaliti.

Iako mu je tek 21 godina, već je skoro u potpunosti sazrio u igračkom smislu, i mnogi ga jednog dana vide kao glavnu zvijezdu madridskog Reala, kojem od odlaska Cristiana Ronalda za najveće domete nedostaje jedan poseban napadač. Kylian Mbappe to svakako jest.

Rođen je u Parizu 20. prosinca 1998. godine, nekoliko mjeseci nakon što će Tricolori postati svjetski prvaci. Otac mu je Kamerunac, majka Alžirka. Mbappe je nogometno odrastanje prošao u Monacu, koji ga je u ljeto 2018. prodao Paris Saint-Germainu za 145 milijuna eura. U međuvremenu je 2017. osvojio nagradu ‘Golden Boy’, godinu kasnije proglašen je najboljim mladim igračem Svjetskog prvenstva u Rusiji, te francuskim igračem godine, a od 2017. do 2019. dobivao je i nagradu za najboljeg mladog igrača francuskog prvenstva.

PSG u njemu ima izuzetnu vrijednost. Dovoljno je samo pogledati brojke, koje su doista sjajne. Mbappe je u subotu u 90. minuti utakmice postigao treći pogodak za potvrdu pobjede u Montpellieru (3:1), bio je to njegov stoti gol za klub s Parka prinčeva. Rekorde ovaj mladić obara kao od šale, do stotke je stigao za samo tri i pol godine, a za to mu je trebalo tek 137 utakmica.

Klupske legende

Time je Mbappe postao četvrti najbolji strijelac u klupskoj povijesti, ispred njega su sad samo trojica velikana; Pedro Pauleta sa 109, Zlatan Ibrahimović sa 156, te Edinson Cavani s 200 pogodaka.

- Sve su to sjajni igrači, klupske legende koje su obilježile svoje doba u PSG-u. Biti dijelom ovoga kluba doista je velika čast - rekao je Mbappe.

image
AFP

A nama koji živimo u ovo vrijeme privilegij je što možemo gledati takve klase na djelu. U Mbappeovom nogometu se uživa, on igra drugačije, naoko jednostavno, a opet tako posebno. Kako je samo utrpao ona četiri gola Lyonu u samo 13 minuta, to doista ne može bilo tko... I uopće ne izgleda kao da mu je tek 21 godina, odnosno 22 za koji dan. Niti mu je bitna pozicija ili sustav igre. Ne, njemu ne treba podređivati formaciju, on će se snaći gdje god da ga trener stavi. Može na krilu, može u špici sam ili u paru. No, i sam je svjestan da može još bolje.

- Mislim da moram napredovati, uviđam to svakog dana. Nije to savršeno, ja nisam savršen. Postoje i utakmice u kojima nisam bio dobar, moram se nastaviti poboljšavati - izjavio je nedavno.

Uz 100 golova, ima i 58 asistencija za Parižane. U ovoj sezoni zabio je 10 prvenstvenih golova u devet nastupa, suparničku mrežu trese svakih 60 minuta.

- Razmišljao sam o tom rekordu nekoliko utakmica, možda zato nisam prije stigao do stotog pogotka, možda sam previše razmišljao o tome. No, pokušao sam se koncentrirati na momčad, nastojao sam pomoći svojim suigračima koliko god sam mogao i oni su mi to vratili. Oni su mi dali taj stoti gol. Jako sam sretan - zaključio je Mbappe.

PSG-u sutra slijedi Liga prvaka i utakmica odluke s Basaksehirom. Vjerovali ili ne, mladi Francuz ove sezone još nije zabio u elitnom društvu...

Linker
23. travanj 2024 06:53