ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
TKO JE U ČIJEM KLANU

Messi i Neymar protiv Mbappea, i ne samo njega: ‘Krš i lom‘ u slavnoj svlačionici, Ramos izabrao stranu!?

Kada se u sportu priča o klanovima u klubu, onda tu velike sreće nema na duži rok
Piše: SNObjavljeno: 10. listopad 2022. 09:12

U posljednjih 10 godina, katarski vlasnici PSG odvojili su 1.3 milijarde dolara u svoju nogometnu igračku iz Pariza. Toliko su novca naime potrošili za kupnju, dovođenje igrača. Ne bilo kojih, već odreda najvećih zvijezda. ne pitajući za cijenu, ne mareći za novac jer ako nečeg imaju u izobilju (baš kao i nafte), to su dolari. Samo što gomilanje najboljih i najskupljih sportaša, sve na okup, u jedan klub, nikako nije jamstvo uspjeha. Poznat je pojam u sportu, u građenju neke momčadi, sastava - kemija. Ne misli se pritom na znanost, već na međuljudske odnose. E, to je ono čega u PSG-u nema.

Na Parku prinčeva imaju senzacionalan trio Messi - Neymar - Mbappe, ali kemije između njih nema nikakve. Postoji razdor, tvrde upućeni. U biti, dva klana. Mogli bi ih nazvati južnoamerički i europski. Na jednoj strani su Messi i Neymar, na drugoj Mbappe sam iako i on dobiva poklonike.

image
FRANCK FIFE Afp

Messija i Neymara osim što ih veže poznanstvo i prijateljstvo iz Barcelone, spaja ih još jedna spoznaja. Obojica su svjesni da su pred posljednjom velikom prilikom za osvojiti nešto što im je dosad bilo uskraćeno, poput podizanja pokala pobjednika Svjetskog prvenstva. Ovo se posebno odnosni na Lionela Messija kojem je ipak 35 na leđima, dok je Neymar pet godina mlađi, iako vjerojatno i Brazilac razmišlja u smjeru "tko zna gdje ću i kakav biti za 4 godine". I zato im je Katar dodatni motivator.

Kylian Mbappe ustraje u svojoj priči i viđenju po kojem je PSG "njegov" klub, te svi i sve oko njega imaju biti podređeni njemu, Mbappeu dakle. Sjajno mu je u tom kontekstu "legla" procjena specijaliziranog financijsko-marketinškog časopisa Forbes.

Amerikanci su objavili popis igrača s najvišim godišnjim zaradama ovog trenutka, a na vrhu popis je Mbappe - 128 milijuna dolara. od toga sa samog travnjaka 110 milijuna. Messi je recimo drugi sa 120 milijuna, od toga od samog nogometa 65 milijuna, a ostalih 55 milijuna od sponzorstva raznih i k tomu slično. U takvom kontekstu, Mbappe drži da je najbolji na svijetu, tako onda i u klubu, te tu nastaje "krš i lom". Navodno ga je i bilo prije tjedan dana u svlačionici, između Neymara i Mbappea.

Južnoamerički klan u PSG ima još i Marquinhosa, ali je brojčano slabiji, manji odlascima Di Marije, Paredesa, Herrere. Sam Kylian Mbappe nije baš posve usamljen. Navodno mu je nešto bliži Sergio Ramos, bivši kapetan Real Madrida, pa i Talijan Marco Verrati.

Sve u svemu, kada se u sportu priča o nekakvim klanovima u klubu, postojanju tako nečeg, onda tu velike sreće nema.

Linker
18. listopad 2024 20:25