Nogometaši Lyona

 Icon Sport/ddp Usa/profimedia
STRMOGLAVI PAD

Kako je velikan zapeo u ‘živom blatu‘: Sjajnu ekipu prodali za ‘siću‘, sada grcaju u dugovima pri dnu tablice

U domu hrvatskog dvojca čula su se velika obećanja, a na kraju - borba za opstanak
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 29. listopad 2023. 17:25

Što je to pošlo po zlu u redovima nekoć sedmerostrukog (2002.-2008.) osvajača francuske krune i postoji li naznaka da će procvasti u domu naših braniča Dejana Lovrena i Duje Ćaleta-Cara? Ne tako davno, u kolovozu 2020. godine, Lyon je očitao lekciju Manchester Cityju i 3:1 pobjedom izborio polufinale Lige prvaka. Radi se o godini pandemije u punom jeku, nokaut LP igrao se na jednu umjesto dvije utakmice, što je sigurno bila "olakotna okolnost" za jedan od najvećih klubova Francuske. Kako bilo, povijest piše impresivni podvig.

Raspad sistema

Tri godine kasnije, svjedočimo potpunom raspadu sistema, a kao rezultat niza katastrofalnih odluka, Lyon poslije devet odigranih kola boravi na sramotnom začelju Ligue 1. Strmoglavi pad velikim dijelom odvijao se pod kumstvom iznimno poražavajućih akcija na tržištu. Vratimo se, stoga, na trijumf protiv Građana, tek da bismo utvrdili da taj Lyon više ne postoji. Od 14 igrača koji su istrčali u borbu protiv Josepa Guardiole, samo je Maxence Caqueret još uvijek dio momčadi. Slika i prilika preloših poslovnih poteza dolazi uz činjenicu da je ostalih 13 igrača napustilo klub za mizernih 71 milijun eura, a postaje još tužnija kada ustanovimo da više od polovice (43 milijuna) otpada na jednu jedinu prodaju - Brune Guimaraesa u Newcastle.

image

Nogometaši Lyona

ARNAUD FINISTRE Afp

Morate biti poprilično neoprezni vođa i pregovarač da stožerne adute poput Houssema Aouara (ljetos otišao u Romu), Mousse Dembelea (Al-Ettifaq) i ranije Memphisa Depaya (Barcelona, pa Atletico Madrid) izgubite u transferima bez odštete, pogotovo ako je za prvi dvojac u jednom trenutku vladao interes od 50 milijuna eura. Promatramo li, pak, ulazne transfere, primijetit ćemo da je od kolovoza 2020. u Lyon ušlo na desetke igrača, a pritom kao istinska pojačanja, a ne tek novitete, vrijedi istaknuti samo trojicu - Lucasa Paquetu, koji je sada u West Hamu, svjetskog prvaka iz Katara Nicolasa Tagliafica i Alexandrea Lacazettea, koji je u ljeto 2022. otvorio drugi mandat na Groupami. Nitko drugi još nije u potpunosti zadovoljio očekivanja. Tako se, polako ali sigurno, momčad koja dokazano može parirati Cityju pretvorila u sastav kojem je potpuno normalno izgubiti 1:2 od Clermonta. Bio im je to šesti poraz u ligaškoj sezoni, broje još tri remija te gol-razliku 7:18 i premda im mnogi predviđaju borbu za preživljavanje, vlasnik kluba John Textor ima drukčiji pogled na situaciju...

image

Alexandre Lacazette

ARNAUD FINISTRE Afp

- Puno je negative oko ovog kluba. Dolazi iz smjera lokalnih političara, bivše uprave i birokrata, a ne od naših navijača. Jako smo razočarani. Ostanak u ligi? Znam da morate postaviti to pitanje, ali nadam se da se šalite. Ne, mi nismo opasnosti od ispadanja, gledamo samo prema gore. Priče o ispadanju služe za raspirivanje straha, ne shvaćam ih ozbiljno i smatram da se radi o besmislicama. Timovi koji igraju poput Lyona ne propadaju - nadahnuto je govorio Textor nakon poraza od Clermonta.

Kriza je sukreator neuspjeha

Američki biznismen Textor sa svojom tvrtkom Eagle Football Holdings preuzeo je klub u prosincu prošle godine, otkupivši ga za 900 milijuna eura, rekordnih u francuskom nogometu. Isto tako nadahnuto govorio je po svom dolasku, najavom da će "od Lyona napraviti Paris Saint-Germain". Možda u tom trenutku nije bio svjestan da će krajem 2022. neto dug kluba iznositi 321 milijun eura, povodom čega je Financijsko nadzorno tijelo francuskog nogometa (DNCG) Lyonu propisalo nemile limite potrošnje. Kriza je, jasno, sukreator aktualnih neuspjeha, a natjerala je Lyon na prodaju dragulja iz vlastite proizvodnje - Bradley Barcola (21) ljetos je preselio u PSG za 45 milijuna eura, Castello Lukeba (20) u RB Leipzig za 30, a zimus je Malo Gusto otišao u Chelsea, također za 30.

image

John Textor

/bestimage/profimedia

Lyon se, dakle, morao odreći snaga budućnosti, a kako ni to nije dovoljno za nadomjestiti dugove, Textor je prije dva tjedna prigrlio logiku Joana Laporte. Poput predsjednika Barcelone, krenuo je u rasprodaju klupske imovine, a Financial Times piše da je situacija toliko gusta da Textor razmišlja i o prodaji Reign FC-a, američkog kluba čiji je vlasnik, a igra u Nacionalnoj ženskoj nogometnoj ligi. Inače, njegov Eagle Football Holdings drži i Botafogo, Molenbeek te 40 posto Crystal Palacea. Botafogo je trenutno lider brazilske lige, dok je Molenbeek pod Textorovim vlasništvom napredovao iz drugog u prvi razred Belgije, stoga mnogi vjeruju da će Amerikanac izvući Lyon iz živog blata.

Prvi veliki potez njegove uprave bio je smjena Laurenta Blanca i postavljanje Fabija Grossa na mjesto trenera. Talijanu nakon šest tjedana opasno gori pod nogama (remi i tri poraza), a navijači Lyona, koji su u više navrata očitavali lekciju nogometašima nakon poraza, pitaju se koliko će ova noćna mora još trajati...

Linker
03. svibanj 2024 03:48