GLYN KIRK Afp
OŠTAR ODGOVOR

‘Ja nisam Talijan, ja sam Hrvat!‘: Tudorova lekcija novinarima nakon pitanja koliko slobode daje igračima

Momčad našeg trenera ima protiv Majera & Co. šansu domoći se prvog mjesta, treba im i pomoć Lyona
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. rujan 2022. 11:26

Počeli su Francuzi 8. kolo u petak kada je Lorient trijumfirao kod Auxerrea te se na vrhu bodovno izjednačio s Paris SG-om i Marseilleom, nastavili ga u subotu s dvije utakmice, ali glavna pozornica rezervirana je za nedjelju kad će u akciju dvije vodeće momčadi prvenstva. Igor Tudor sa svojim Marseilleom dočekuje Rennes, dok je pred PSG-om derbi u Lyonu.

Nikad Marseille nije ovako dobro otvorio Ligue 1 kao sada pod vodstvom hrvatskog trenera, no u Ligi prvaka OM ne briljira, a i sam Tudor se otvoreno požalio na težak ritam igranja dvije utakmice tjedno. Ni njegov nedjeljni suparnik nije u drugačijoj situaciji, budući da Rennes nastupa u skupinama Europske lige. Za sudar na Velodromeu gosti su imali i dva dana odmora manje, budući da su Europu igrali u četvrtak, a njihov domaćin u utorak.

- Porazi su dio igre, pogotovo u Ligi prvaka. Momčad je u dobrom psihološkom stanju, a u elitnom europskom natjecanju za uspjehe su potrebna savršena izdanja uz dozu sreće. Moji igrači su motivirani, Rennes je naša posljednja utakmica u ovom ciklusu koji želimo završiti u stilu. Želimo pobjedu pred našim navijačima i ostati tamo gdje jesmo, na prvom mjestu - naglasio je Tudor.

Pitali su francuski novinari Tudora “dolazite iz talijanske nogometne kulture, poznate po strogoj taktičkoj disciplini, koliki je dio slobode koji pružate svojim igračima?”. Tudor je bio jasan:

- Ja nisam Talijan, ja sam Hrvat! Stavljanje talijanskog, španjolskog, francuskog nogometa u ladice - to ne postoji. Godina je 2022. i možemo pričati samo o posebnostima pojedinih trenera, ne o kulturnim stilovima država. Kvaliteta trenera je da shvati što iz svojeg nogometa može prebaciti igračima koje ima na raspolaganju.

Lovro Majer jedan je od ključnih igrača Rennesa, odigrao je u četvrtak sjajno protiv Fenerbahčea, ali nije potpuno spreman. Francuski mediji podvlače da hrvatski reprezentativac neće startati, da će svoje mjesto u veznom redu najvjerojatnije prepustiti Flavienu Taitu. Rennes je bez poraza u posljednjih pet utakmica u svim natjecanjima, ali u Marseilleu za pobjedu ne zna od 2017. godine.

Lyonov niz na kušnji

- Volim igrati na Velodromeu, tamo je posebna atmosfera. No stižemo po bodove, ne kao turisti! Imali smo dva dana manje za rekuperaciju, a ovi ljudi koji rade raspored imali su vrhunsku ideju kad su utakmicu stavili u 15 sati. Vidi se da puno razmišljaju... - ironičan je trener Rennesa Bruno Genesio, koji za Tudorov OM kazao:

- Imaju jako dobar sustav igre i momčad koja može igrati na više frontova. Stalno pritišću, imaju i dosta ofenzivnih opcija, a na svom stadionu su zasad nepobjedivi. No mi imamo svoj plan.

Dobije li Marseille, na stanku može otići s prvog mjesta. No,Mom za to mu treba pomoć Lyona, koji dočekuje PSG. Parižanima fale Kimpembe i Sanches, no sve je lakše kad je tu čudesni trojac Mbappé, Neymar, Messi. Lyon ima dva uzastopna ligaška poraza, oba u gostima, ali i osam uzastopnih domaćih pobjeda u Ligue 1 ostvarenih gol-razlikom 30:10. Niz je večeras na velikoj kušnji...

Linker
10. travanj 2024 15:44