Christophe Galtier

 BERTRAND GUAY Afp
NOVI ŠEF JE STIGAO

Evo što se sprema Messiju, Neymaru i Mbappeu: ‘Hijerarhija se mora znati! Tko misli iskakati, neka odma ode!‘

Predsjednik Al Khelaifi odgovorio je i na pitanje o Zinedineu Zidaneu.
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 05. srpanj 2022. 17:24

Dva najmoćnija francuska kluba predstavila su trenere za dolazeću sezonu. Dan nakon što je Olympique de Marseille službeno predstavio bivšeg hrvatskog reprezentativca Igora Tudora (44) kao novog stratega, došao je red na Paris Saint-Germain. Klupu francuskog prvaka preuzeo je Christophe Galtier (55).

Zamijenit će Mauricija Pochettina (50), a s Les Parisiensima je potpisao ugovor na dvije sezone. Predsjednik kluba Nasser Al Khelaifi zadovoljan je francuskim stručnjakom kao novim trenerom PSG-a.

- Sretni smo što će Christophe preuzeti klupu našeg kluba. Veselimo se suradnji i nadamo se da ćemo skupa ostvariti velike stvari. Znamo da će donijeti puno novoga, Očekujemo atraktivan nogomet i pozitivnu atmosferu među svjetskom klasom i talentima u svlačionici - predstavio je Galtiera Al Khelaifi

Kao branič igrao je za Marseille, Lille, Toulouse, Angers i Nimes i skupio nešto više od 200 nastupa u domicilnim natjecanjima. Cijelu trenersku karijeru je u Francuskoj, a započeo je 2009. godine kada je preuzeo Saint Etienne. Ta epizoda bila je uspješna, klub je osvojio prvi trofej nakon 32 godine, Liga kup 2013. Rođen je u Marseilleu i prošao je puno toga u francuskom nogometu. Preuzimanje PSG-a smatra ispunjenjem želje.

- Naravno, svatko uživa u vođenju onih kojih žele pobijediti svaku utakmicu. To su odlični igrači i privilegij je voditi ih. Imaju jaku jezgru i ambicije su jasne. Znam da imam podršku svlačionice. Ja sam rođen gdje jesam, ali sam prije svega strastveni natjecatelj, a boljeg mjesta za pobjeđivanje od PSG-a - nema.

Najveći uspjeh Christophea Galtiera i razlog zašto je u PSG-u jest ono što je postigao s Lilleom tijekom svojeg trogodišnjeg staža u klubu. Francuz je potpuno preokrenuo momčad koja je izbjegla ispadanje za jedan bod 2018., dignuvši ga do trona Ligue 1 u sezoni 2020./21. s bodom više od svojeg novog kluba. Međutim, PSG funkcionira drugačije od ostalih klubova u Ligue 1.

- Hijerarhija se u klubu mora znati, ali sve odluke vezane za momčad se moraju donositi zajedno. Nitko nije veći od kluba. Bit će drugačiji pristup nego do sada, nikada nisam imao ovakve igrače na raspolaganju. Zahtijevat ću mnogo, svi će morati puno raditi kako bi klub ostvario zacrtane ambicije.

Posljednja momčad koju je vodio je Nice. Završili su prošlu sezonu peti na tablici francuskog prvenstva, što je skok od četiri mjesta nakon što je preuzeo ulogu trenera od Patricka Vieire. Do sada je od uprave imao zahtjeve za pojačanjima, sada ga čeka obrnuta situacija. PSG je prepun kvalitete, a igrači bi se trebali pojaviti 11. srpnja na prozivci na Parku prinčeva. Mbappe je produžio ugovor, a za Neymara Galtier tvrdi da ne ide nigdje. Posljednje vijesti francuskih medija prenose kako bi dosta igrača trebali potražiti angažman drugdje.

image

Christophe Galtier i Nasser Al Khelaifi

BERTRAND GUAY Afp

- Jako je bitno da je Mbappe ostao, kako za PSG tako i francuski nogomet. Imamo veliku ekipu, prepunu kvalitete i ako netko ne igra, naravno da nije sretan. Ti igrači i igrači koji će izlaziti iz dogovorenih okvira što se tiče odnosa prema klubu, morat će si naći drugu destinaciju - zaključio je Galtier.

Na pitanje zašto Galtier mijenja Pochettina, predsjednik je odgovorio da ima poštovanje prema obojici, ali da je bitno da se poštovanje uzvrati.

- Igrači i treneri moraju biti sretni što su u Parizu. Klub je najviša svjetska klasa i treba biti zahvalan na ovakvoj upravi. Prema Luisu Camposu (stručnom savjetniku kluba op.a.) poštovanja mora biti, PSG je prioritet - rekao je o mogućem razlogu razlaza s Pochettinom predsjednik Al Khelaifi.

Glavni protukandidat Galtieru bio je njegov sunarodnjak Zinedine Zidane (50). Većina sportskih medija smatrala ga je željom PSG-a. Legendarni Zizou ipak je, kako prenose francuski sportski portali, odlučio pričekati šansu za "napad" na mjesto Didiera Deschampsa (53) na mjestu francuskog izbornika.

- Pitate me o Zidaneu? Nisam bio u kontaktu s njim. Cijenim ga kao velikog igrača, ali za trenera PSG-a upravi je Christophe Galtier bio prva opcija cijelo vrijeme - komentirao je špekulacije Nasser Al-Khelaifi.

Linker
26. travanj 2024 17:31