Ante Cizmic / CROPIX
ZORAN VULIĆ OTVORENO

LAŽE ONAJ TKO KAŽE DA MOŽE NEŠTO NAPRAVITI U 20 DANA Vulić otvoreno: Nitko za mene nije bolji od mojih igrača. Ma i da nisu, ja ću ih uvjeriti da jesu

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. rujan 2018. 23:27

Zoran Vulić odradio je dva tjedna u povratničkom mandatu na klupi Hajduka. Iza sebe ima jednu pobjedu i to je bio isključivi imperativ otkad se vratio na Poljud. Srušiti Rudeš, pa se dalje mirnije ide u promjene i reforme, kako političari vole reći.

- Ako vladi treba 100 dana, pošto sam ja Dalmatinac, onda meni treba 101 dan - u startu je duhovito poručio.

Što će napraviti Vulić za 101 dan?

- Imamo mi ciljeve i prioritete, treba podići momčad koja je, kada sam došao u Hajduk, bila “u crveno”. Zato bi svaka prva utakmica bila teška bez obzira je li to Rudeš ili neki drugi suparnik.

Split, 100918.
Nogometn trener Zoran Vulic predstavljen je kao novi trener Hajduka na press konferenciji  na stadionu Poljud.
Na fotografiji: trener Zoran Vulic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Što znači sintagma “momčad u crveno”? Što je bio problem igrača? Jer gotovo iste igrače koristili kao i Kopić, jedino je Rumunj Filip bio bez kontinuiteta ove kalendarske godine.

- Prvenstveno su “u crveno” bili po bodovima. Četiri iz šest utakmica. Uz to, psihologija je uvijek na prvom mjestu. Splitska publika je specifična. Daje ti srce, ali ti i uzima srce. Tko nije spreman na takav pristup, teško će igrati ovdje. Nosit će te publika na krilima, ali će te i gaziti, jer takav je mentalitet Splita. Navijači uvijek zahtijevaju maksimum i to je draž života i rada u Hajduku.

Svaka sljedeća - finale

Svaka utakmica doživljava se na emotivan način?

- Mi smo emotivno vezani za Hajduk. Ide se iz krajnost u krajnost, svjestan sam ja toga. Ali ne treba sada od pobjede nad Rudešom raditi priču. Nisam ja riješio sve probleme u pet dana. Nama je potrebna mirnoća, rad i strpljenje. Svaka sljedeća utakmica nam je finale.

Euforija stop, kao da je uzviknuo Vulić nakon prošlosubotnje pobjede.

- Ma kakva euforija. Ne smije biti euforije. Mi smo treći od dna, kakva euforija kada smo sedmi na tablici. O čemu pričate… Treba momcima dati strpljenje, a kvalitetu imaju i trebaju je pokazati.

Split, 100918.
Novi trener Hajduka Zoran Vulic, odrzao je prvi trening s igracima na pomocnom igralistu. 
Na fotografiji: Zoran Vulic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

Kvalitetu sigurno imaju?

- Nitko za mene nije bolji od mojih igrača. Otkad sam preuzeo Hajduk oni su za mene najbolji. I da nisu, ja ću ih uvjeriti da jesu - jasno je poručio Vulić.

Dakle, koji su prioriteti, da ih posložimo redom?

- Prvi je skupiti bodove. Treba izaći iz donjeg dijela tablice, treba se približiti gornjem dijelu. Ni raspored nije bio saveznik, nije nas ljubio. Nikada nije isto kada na početku igraš pet doma ili pet vani.

Drugi je cilj standardizacija momčadi, jer jedno od obilježja Vulićeve trenerske karijere bila je prepoznatljiva početna postava.

- Dvije-tri dvojbe još imam - kratko je odgovorio Vulić.

Prema temama o kojim smo razgovarali riječ je o lijevom beku, špicu i zadnjem veznom.

- Tu smo negdje.

Posavec, Lopez, Hamza, Caktaš i Ivanovski. To je evidentna kičma momčadi. Barem dok nema Saida koji se za Dinamo vraća u konkurenciju. Znakovito je da je prošle subote Mijo Caktaš bio u početnoj postavi jedini igrač koji je ponikao u Hajduku.

- Ima mladih, mogao sam riskirati s nekim mladima, ali nije bio trenutak za “utapat” mladog igrača. Trebaju to stari, iskusniji iznijeti na svojim leđima, i onda će mladi dobiti minutažu. Ne sumnjam u mlade koje sam ionako već priključio.

Split, 090818.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Hajduk - FC Steaua Bukurest
Na fotografiji: Mijo Caktas
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX / CROPIX

Koji su mladi?

- Teklić, Šego, Nejašmić, Bradarić, Palaversa, Kovačević, Delić, a priključuju se i Martinović te Kreković. Šego je prva špica ili napadač u tandemu, Palaversa može igrati na više pozicija u veznom redu, Nejašmić je “šestica”, Bradarić je lijevi bek, a Delić je klasični centarfor.

Bode me mali Bajić

Teklića ste već prošli tjedan spomenuli kao zanimljivu “desetku”.

- Ima koš jedan mali što me “bode”, a to je Jurica Bajić. “Desetka”. Volim igrače poput Leke, Asanovića, Jerkovića, po njima je Hajduk uvijek bio prepoznatljiv. Ofenzivni vezni koji znaju sve s loptom.

Kako uklopiti mlade s ambicijom rezultata?

- Klub živi od rezultata, ali jednom i rezultat treba staviti u drugi plan. Treba napraviti prave igrače.

Gdje su u kombinacijama za momčad ovoljetne prinove, Libanonac Jradi i Brazilac Jairo?

- Igra Jradi veznog, a očito je navikao na ulogu polušpica. Zna nogomet, ali trebamo vidjeti što može donijeti momčadi. Jairo se vraća, odrađuje fazu obrane što je atipično za Brazilca. Što se tog segmenta tiče, jako mi se svidio.

Split, 150918.
Nogometna utakmica 7 kola prve HNL Hajduk Rudes koja se odigrala  na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Da Silva Jairo
Foto: Duje Klaric / CROPIX
CROPIX

U nedjelju slijedi Istra, suparnik kojeg je prije sedam godina i Vulić trenirao.

- Istra je momčad u usponu i nema veze s ekipom Istre koju sam nekoć vodio. Danas je to Istra sa španjolskim pečatom, a znam da nije ni njihovu treneru lako kada svaki dan dobiješ pet novih igrača. Istri želim sve najbolje, ali poslije utakmice s Hajdukom.

Istra je u nedjelju, ali navijači već puno pričaju o Dinamu koji ubrzo dolazi na Poljud. Dinamo je uvijek poseban, a ovoga će puta pokazati i koliko je zaista napredovao Vulićev Hajduk.

- Onaj tko kaže da nešto može napraviti u 20 dana, taj laže. Momčadi idu po tri mjeseca na pripreme, ali mi uvijek gajimo optimizam... Što znači optimizam? I ja želim svakog pobijediti, ali nakon jedne pobjede protiv Rudeša nešto očekivati, to nema smisla. Moj je cilj da momčad pruži maksimum, da ostavi srce na terenu i natopi dresove znojem.

Treba nam presretač

Poslužimo li se usporedbom iz prošlosti, posegnut ćemo za poljudskim derbijem iz jeseni 2006. kada je Hajduk odigrao 2:2 s Dinamom u jednoj pravoj muškoj, ratničkoj utakmici. Razvidno je da je Bijelima prošle subote nedostajalo agresije.

- Podići razinu agresije, to je moj najveći zadatak. Mlaki su bili protiv Rudeša, a ne možeš na gostovanja s takvim pristupom. Nama fali jedan Dario Damjanović, fali Radošević. Igrač tipa Brezovca. Sa znanjem, ali i drskošću i bezobrazlukom u defenzivi. Treba nam presretač. Odigrao je Hamza odično protiv Rudeša, ali on ide na “čitanje”, na čiste dvoboje. Meni treba jedan veći pas. Dinamo tu poziciju ima fantastično pokrivenu s Ademijem, to je, naprimjer, Kante u Chelseaju, Casemiro u Realu. Ali, opet ponavljam, najviše od svega treba nam mirnoća i strpljenje, da doguramo do zimske stanke pa ćemo se onda preslagati.

Ali na zimu opet slijede prodaje. Neminovnost egzistencijalne bitke Hajduka.

- Ako Hajduk prodaje, znači da ima materijal. Daj Bože da nama od prodaje ostane za dva igrača i za život. Međutim, Hajduk je veliki brend i ne smije jeftino prodavati.

Je li vam predsjednik Huljaj zadao neki rezultatski cilj pri povratku u Hajduk?

- Da sam sastavio momčad ovog ljeta, moj cilj bi bio da napadnem Europu. Da uđem u Europsku ligu, to mislim. Ali, sada sam došao kao predzadnji.

Hajduk se na kraju sezone mora plasirati u Europu bez obzira na trenutni položaj na ljestvici?

- Mora se jedino umrit, a sve ostalo se ne mora.

Kako funkcionira suradnja s B momčadi?

- Nema problema, sve je u službi A momčadi i svaka diskusija tu prestaje.

Jeste li pronašli osobu koja će biti koordinator između prve ekipe i ostalog stručnog pogona unutar kluba?

- Moramo naći adekvatnu osobu. Nenad Pralija? Volio bih, ima tu još imena. Računica? Je, to su moje želje, ali nije sve do mene.

Veseo i raspoložen je Zoran Vulić na početku petog mandata. Profesionalno surađujemo gotovo četvrt stoljeća. Puno je to godina, još od njegovih igračkih dana, iz doba kada je Hajduk igrao Ligu prvaka.

- Jesam, jesam vesel sam... sve dok vas ne vidim. Zapiši to, zapiši….- uz osmijeh je zaključio Vulić zanimljivo jednosatno druženje puno zajedničkih uspomena iz trofejnih dana Hajduka. Što igračkih, što trenerskih iz duge karijere Zorana Vulića koju je potpisnik teksta marljivo godinama bilježio.

U nedjelju je Istra, idemo dalje...

Linker
28. travanj 2024 05:16