fc barcelona
BIVŠI IZBORNIK

Kranjčar: 'Rakitić je morao igrati naprijed, nije ga Barca kupila da bude zadnji vezni'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. srpanj 2014. 09:27

Bivši izbornik Zlatko Kranjčar opet je u Iranu, već slaže kockice svoj Sepahan za slijedeću sezonu. Pozorno je pratio igre Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Kazat će nam kako zna da nije popularno biti general nakon bitke, te raščlanjivati sve detalje prezentacije nakon što je priča završila. On je vodio Vatrene na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj, također se sudarao s kritikama nakon što je ispao u skupini.

- Znam da se svaka analiza bivših izbornika može protumačiti na različite načine, netko će kazati 'pa što se sad on javlja, ni on nije prošao skupinu'. Međutim, ne treba niti bježati od analiza, jer su uvijek u njima može naći nešto dobro, što može koristiti u budućnosti. Tako se radi svuda u svijetu, gledao sam razne emisije, evo i ovdje u Iranu se analizira, mnogi stručnjaci daju mišljenja i mislim da to nije loše, dapače - kazao nam je Cico u uvodu.

Kad ga pitamo kako je vidio nastup Vatrenih u Brazilu, kazat će:

- Nisam zadovoljan . Razlog je jasan, nismo prošli skupinu. Kad se ne prođe skupina na velikom natjecanju, onda se ne može govoriti o uspjehu.

Kranjčar je kao najveći problem detektirao organizaciju igre prema naprijed.

- Nismo imali pravu ideju kako organizirati napadačku igru. Nedostajala je spona između Modrića i ostalih. Naši najbolji igrači nisu igrali na svojim najprirodnijim pozicijama. To je, po meni, bio problem. Rakitić je trebao igrati prema naprijed. Znam da nisam prvi koji to govori, ali to je bilo pravo rješenje. Rakitić je prednji lijevi ili desni vezni. Pa nije ga Barcelona kupila da bude zadnji vezni, već da razigrava ostale suigrače, da zbog dobrog udarca bude bliže golu.

Tvrdi da bi Hrvatska pobijedila Meksiko da je imala ideju kako organizirati napadačku opciju igre. Slaže se da su 'momci sa sombrerom' dobra i organizirana družina, ali isto tako napominje da ih Hrvatska nije napala, a trebala joj je pobjeda.

- Meksiko kome je bio dovoljan i bod bio je napadački agresivniji, željan pogotka, dok smo mu čekali i nismo dočekali. Što smo čekali? Prekide? To nema smisla. Bili smo ukotvljeni u sredini travnjaka, nismo nalazili prostor za igru, totalno smo bili blokirani. Nije bilo igrača koji će organizirati igru, to je po meni bilo krucijalno.

Dodao je i ovo...

- Osim Rakitića koji je trebao igrati ispred, mislim da je izbornik Kovač morao koristiti i Eduarda. On je igrač koji uvijek može izmigoljiti, biti nepredvidljiv, zabiti pogodak iz situacije koja i ne miriše na pogodak. Nedostajalo je nepredvidljivosti nekog neočekivanog poteza. Bili smo spori i predvidljivi, što je organiziranoj momčadi Meksika odgovaralo. Jednostavno, najvažniju utakmicu nismo odigrali dobro.

Kako vidi budućnost ove generacije?

- Vidim da se priča o oproštaju Pletikose, Eduarda, Olića... Vukojević se već oprostio. Moje je mišljenje da mladi ne mogu bez starijih i iskusnijih. Ne treba sad biti fatalist, pa se opraštati sam zato što se nije prošla skupina. Neka ti dečki još jednom razmisle, imaju oni još dosta toga ponuditi.

Konačno, kako je Kranjčar doživio izbornika Niku Kovača?

- Bez obzira što bih ja drukčije organizirao igru, moram kazati da je izbornik - super! Treba mu dati podršku, jer on to zaslužuje. Imao je svoju viziju igre, na njoj je inzistirao, to se treba poštovati. Kad trener pokazuje hrabrost, a Kovač je to pokazao, onda zaslužuje maksimalni plus.

Linker
06. listopad 2024 16:25