Boris Kovačev /CROPIX
SAMOUVJERENI IZBORNIK

Kovač smiruje naciju: 'Bolji smo, idemo u Brazil! Ni Rim se nije sagradio preko noći'

‘Nije to bilo baš tako loše kako sada neki govore. Ni Rim nije sagrađen preko noći'
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 16. studeni 2013. 22:17

Niko Kovač je djelovao malo tužan, zamišljen, zabrinut, potišten nakon prve utakmice dodatnih kvalifikacija u kojoj je želio barem jedan pogodak, a dobio start u uzvratu u utorak sa 0-0, rezultatom koji je priželjkivao kolega mu s islandske klupe Lars Lagerbäck, čija će momčad u Zagrebu moći iskoristiti famozno pravilo "gol u gostima vrijedi dvostruko":

Napokon sačuvan gol

- Nisam zabrinut niti potišten. Koncentriran sam kao i uvijek, razmišljam već što će biti sutra. Idemo se odmah posvetiti uzvratu. Sa stožerom idemo pogledati snimku odmah poslije večere i pripremiti analizu za igrače - kazao je naš 42-godišnji izbornik, prvi koji je debitirao u natjecateljskoj utakmici.

Nakon osam nademetanja ove kalendarske godine, uključujući i prijateljska, ovo u petak u Reykjaviku bilo je nakon Srbije u ožujku u Maksimiru prvo na kojem naši - nisu primili gol.

- Dobro je, naravno, da nismo primili pogodak, ponekad se dogodi da ga baš s igračem više primiš, dakle, nije loše...

Kovača kao da je iznenadio loš odjek 0-0 uz 40 minuta igrača više, zadnji put to nam se dogodilo s jednakim ishodom protiv Švicarske na Euru 2004.

Stvari iz prošlosti

- Nije to bilo tako loše kako sad neki govore i razmišljaju. Tražili smo gol, željeli smo gol. Ne mogu dečkima ništa predbaciti. Normalno je i da su se vratile neke stvari iz prošlosti, te duge lopte, nabacivanja, a oni imaju vrlo visoku obranu...

Kovač je na šest treninga u Zagrebu, od kojih smo incognito gledali većinu, uvježbavao nešto sasvim drugo od odigranog.

- Mi smo tražili nakon proboja povratnu loptu na 16 metara. Oni su se s osam igrača postavljali ispred svojih vrata i ostavljali nam otvorenu zonu šuta, a samo smo jednom, Mandžukić kad je spustio za Perišića, to izveli kako treba.

U organizaciji igre Rakitić je ispao bolji od Modrića.:

- Tražili smo i okomitu loptu u međuprostor kad se oni zbiju na svoju polovicu, pokušavali smo tzv. ljuljanjem navući ih na jednu stranu pa prebaciti loptu dijagonalama na drugu za “1 na 1” naših krila. Bilo je i tih okomitih lopti, iza obrane, no premalo strpljenja, trebalo je suparnika prvo zaljuljati, pa onda dubinskim proigravanjima pokušat ih probiti.

Niko je, naravno, optimist za uzvrat 19. studenoga:

- Mi igramo doma, 30-35 tisuća ljudi pomoći će nam da zabijemo potrebni broj pogodaka da se kvalificiramo. Imamo bolje individualce od Islanđana, bolje zamjene, no ni Rim se nije sagradio preko noći, nije sve profunkcioniralo kako treba.

Iličević nije zadovoljio

Iznenađenje s Ivom Iličevićem nije upalilo, zakazao je u fazi napada.

- Ivo nije odigrao kako smo zahtijevali i lepršavo kao na svim treninzima, nije se mogao probiti po boku kako je htio. Ivo to može bolje, ostaje i dalje naš član. Ola je ušao, s lijevom nogom na desnu stranu, namjerno sam stavio kontra noge, da ne centriramo, nego da idemo na povrate ili dubinske, ali brzali smo. Nadam se da ćemo u uzvratu igrati više po zemlji i brzim protokom koji smo trenirali napokon doći do pogodaka - poručio je Kovač.

Linker
22. rujan 2024 19:33