Goran Mehkek / CROPIX
PRILIKA ZA PREPOROD

Kouassi, Maglica, Kiš i Andrijašević: Bijela četvorka od koje se očekuje eksplozija

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. studeni 2013. 14:03

Hajduk je najefikasnija momčad MAX TV Prve lige sa 27 golova i na prvi pogled tema o napadačima Bijelih nije neki 'vrući materijal’. Ali, dojam u navijačkom puku je sasvim drukčiji, jer napadači i ofenzivi skloni veznjaci Bijelih već se dugo čekaju za 'upis na semafor’. Puno šansi promašuju Bijeli, a četiri igrača od kojih se očekuju pogoci zajedno su postigli tek jedan gol u posljednja dva mjeseca.

Maglica, Kouassi, Andrijašević i Kiš, to je kvartet od kojeg se očekuju zgodici u kontinuitetu, jer Hajduk u zadnjim prvenstvenim dvobojima nose Bencun i Pašalić te veznjaci iz drugog plana poput Sušića i Bašića. Je li utakmica s Istrom prigoda za napadače Bijelih, primarno za Maglicu i Kouassija koji bi u tandemu trebali večeras krenuti od prve minute?

JEAN EVRARD KOUASSI

Zabio je jedan gol u zadnjih osam prvenstvenih dvoboja. Rijeci na Kantridi za vrijedan remi jadranskog derbija. No, suviše je tanak taj učinak 19-ogodišnjeg Bjelokoščanina. Je li nas razmazio prošle sezone svojom hitrinom, bijegovima i stvaranjem viška igrača? Možda, ali jasno je da Kouassi može i mora više nego što danas pruža.

Sve one odlike iz prošle sezone vidjeli smo i na startu prvenstva, ali ključni trenutak za Koaussijev pad forme jest ozljeda s kraja srpnja. Udarac lijevog beka Rijeke Škarabota u gležanj Kouassija odvojio je crnoputog napadača 36 dana od nogometa. Nakon starta nesmotrenog Slovenca oporavljao se Kouassi do zadnjeg dana kolovoza i onda se pomalo oprezno vratio nogometu. Ali, to je tek sjena igrača sa početka sezone. Nema bijegova, nema prolaza 'jedan na jedan’. Jedan pogodak u osam prvenstvenih utakmica siromašan je učinak, a dojam neće poboljšati ni dva gola u Kupu (Kustošija, Vinogradar). Od Kouassija očekujemo pogotke, ali i asistencije. Očekujemo igru s kojom će ponovno dići Poljud na noge.

ANTON MAGLICA

Propustio je Belupo radi žutih kartona i večeras se vraća u momčad Bijelih. Sedam utakmica u MAXtv Prvoj ligi odigrao je Maglica bez gola. Zadnji je upisao Lokomotivi na Maksimiru. Izborio je pritom i kazneni udarac krajem kolovoza pobjedu Bijelih 3:1. Ljeto je bilo doba Maglice. Četiri zgoditka je zabio, a momčadi donio i dva jedanaesterca. Ali, od Lokomotive u Zagrebu prošla su dva i pol mjeseca.

Maglica je u tom razdoblju šest puta bio prvotimac, a protiv Lokomotive na Poljudu kliznuo je na klupu. Danas se opet vraća u startnu postavu, ali jasno je da mora postići zgotika, napraviti matnu situaciju, sudjelovati u pogotku. Maglica je prvi napadač Bijelih i od njega se primarno očekuju golovi. Zato je doveden, zato se vjeruje u njega. I to povjerenje mora opravdati igrom i učinkom. Razuvjeriti skeptike, potvrditi vrijednost i perspektivu. Istra je nova prilika za Maglica, centarfora u potrazi za izgubljenom formom.

FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ

Prošle je jeseni bio glavni igrač Bijelih. Asistencije, pogoci, odlične igre u cjelini... sve to dovelo je Andrijaševića do debija u reprezentaciji Hrvatske u veljači ove godine. Proljeće je potom uglavnom proveo u liječničkoj ordinaciji boreći se s nizom ozljeda, a onda je ljetos produžio i poboljšao ugovor. U kolovozu je Andrijašević igrao poput Maglice. U dvije utakmice četiri gola je postigao. Po dva za pobjede kontra HD-a i Lokomotive. I to je bilo sve od Andrijaševića.

Dolaskom Bukve i Iluridzea izgubio je mjesto u momčadi, a dres prvotimca vratio je nakon ozljede Bukve zaigravši u startnoj postavi kontra Lokomotive u Splitu. Dva posljednja susreta bio je prvotimac, ali bez dojmljivog učinka. Istru bi trebao započeti s klupe zbog problema s leđima, ali u svakom slučaju od Andrijaševića se očekuju zgodici. Glavom, šutom sa distance. Ima Franko repertoar, viđali smo to prošle sezone.

TOMISLAV KIŠ

'King of the box’. Kralj šesnaesterca i dalje zabija u Kupu gdje ima tri zgoditka protiv Kustošije i Vinogradara, ali u prvenstvu stoji na dva zgoditka iz prvog kola. Iz kvarteta ofanzivaca Kiš je imao daleko najmanju prigodu. U Koprivnici je upisao asist Sušiću, atraktivni potez za pogodak Pašaliću. Ali, nije zabio, a to je posao centarfora koji nosi nadimak Kile. Ne od „killera“, nego zbog prezimena.

Ali, da bi „Kile“ bio klasa morat će primarno igrati, a potom i zabijati. Kiš je igrač koji bi u kaznenom prostoru trebao rješavati „odbijance“ i ničije lopte, spretnim udarcima puniti suparničku mrežu. U pripremama je to znao raditi u seriji, u prvenstvu čekamo njegove nastupe i golove.

Linker
22. rujan 2024 12:21