GORAN MEHKEK Cropix
USUSRET PAOK-U

Vodio je Dinamo do jedne od najvećih pobjeda u povijesti, a sada tvrdi: ‘Modri to imaju u genima već godinama‘

‘Dinamo ima ogromno iskustvo. Publika je dvanaesti igrač, ali publika nije još zabila niti jedan gol‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. ožujak 2024. 06:50

Damir Krznar vodio je Dinamo u uzvratnoj utakmici osmine finala Europske lige s Tottenhamom prije tri godine. Modri su matirali moćnu englesku momčadi 3:0 i izborili četvrtfinale. Krznar je bio prvi trener jer upravo prije te utakmice Zoran Mamić dobio je pravomoćnu sudsku presudu te je morao odstupiti.

Maksimir je bio prazan, zbog Covida gledatelji su pratili ogled samo na televizijskim ekranima, ispisana je povijest. Sada su Plavi ponovno pred europskim četvrtfinalom, kojeg će nastojati izboriti u Solunu.

Presudne stvari

Krznar, sada trener slovenskog Celja, prisjeća se:

- Dvije stvari bile su presudne za našu pobjedu nad Tottenhamom. Prva je sreća u nesreći, da polaziš od zaostatka 0:2 iz prve utakmice i pozicije da nemaš što izgubiti, a druga što smo u Londonu vidjeli da je bilo puno šansi u kojima smo ih mogli ugroziti. Samo ta naša sramežljivost nas je u tome zakočila. Pucalo nam je u predzadnjem pasu puno toga, njihova je vezna linija bila dosta propusna, ali nismo s dovoljno igrača dolazili gore kako bismo bili opasni. Ta analiza je bila ključ druge utakmice. Malo smo je i “frizirali” tako što smo kuražili naše igrače pokazujući im samo brdo dobrih situacija koje su trebale bolje završiti. Htjeli smo im staviti u glavu da se sigurno može, samo moramo malo više sprintati u dubinu i svi doći na njihovu polovicu. Svi, apsolutno i zadnja linija, da ih pritišćemo. Da se u tom slučaju može ravnopravno igrati. Pokazalo se da je bilo tako, da je susret bio po svemu ravnopravan, osim što smo jedino mi zabijali. Imali smo sličan posjed, broj izglednih akcija, šuteva po golu... Odigrali smo al pari utakmicu i samo smo to htjeli. Bitno nam je bilo da se ne “ukakimo”, nego da odigramo hrabro pa što bude. Hrabrost se isplatila.

image
ŽELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Na poluvremenu je još bilo bez pogodaka...

- Na poluvremenu smo kazali igračima: “Je l’ vidite da vam govorimo istinu, da možete s njima. Ajmo još, nemamo što izgubiti”. Kazali smo i “zabijmo im gol, pa da vidimo kako će reagirati”. Imali smo šansi, potom je Mislav Oršić postigao pogodak, a oni više nisu znali što raditi. Braniti taj rezultat ili ići po gol. U tome smo došli do 2:0 i rasli, oni su padali... S klupe smo vikali: “Probaj treći, nećemo produžetke”. Mislili smo da su oni superiorni, da su navikli na takav ritam utakmica, da bi u produžetku njihova šansa bila veća. No, igrali smo i zabili za 3:0. Imali smo nadnaravnu energiju. Ono kad nešto jako želiš, pa ti se sve poklopi.

To je bio strašan rezultat i plasman u četvrtfinale Europske lige, potom je stigao Villarreal... Žalite li što niste napravili više protiv njega?

- Žalimo što nam je ždrijeb dao Villarreal, koji je bio superioran, osvojili su na kraju taj trofej. Bili su baš teška momčad, s glavom i repom, a bez rupa. Osim toga imali su Morena i dva-tri individualca, koji mogu sve riješiti. U prvoj utakmici doma bili smo blizu, u drugoj smo primili gol u trenutku kad smo mijenjali formaciju...

Tada je u Zagrebu bilo 1:0 za Španjolce, u uzvratu, pak, 2:1... Sad Dinamo ima prednost 2:0 protiv PAOK-a, a Grci idu ganjati rezultat.

- Vjerujem u Dinamo zbog njegova mentaliteta. Čak i prije Tottenhama, ne nakon njega, cijela je svlačionica zračila u smislu – idemo do finala. Kamoli nakon njega. I poslije prve utakmice s Villarrealom još uvijek su vjerovali da mogu. Pozitivna drskost je zadnjih nekoliko godina u genima Dinama. Tu vidim današnju prednost. Naučio je igrati takve utakmice, ima rutinu i iskustvo. Rezultat je 2:0, ali Dinamo to zna sačuvati.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Svi spominju vruću atmosferu, da će uz navijače PAOK-a biti i navijači beogradskog Partizan sa svojim porukama na tribinama, koliko je to uopće bitno?

- Ne, apsolutno nije bitno. Dinamo ima ogromno iskustvo. Publika je dvanaesti igrač, ali publika nije još zabila niti jedan gol - nasmijao se Krznar.

- Vjerujem da mogu. Čvrsto vjerujem - dodao je.

Otvorena borba

Referirao se na prvi dvoboj u Zagrebu.

- Jako dobra utakmica, točno kakve Dinamo mora igrati u Europi. Dinamu se lakše nadigravati, otvorena borba više mu odgovara nego kad ti se netko spusti u niski blok, kad je u bunkeru. Treba primijeniti sličnu taktiku kao u Zagrebu. Vidjelo se da je PAOK dobra momčad, drži posjed i relativno lagano dolazi u zadnju trećinu, te treba biti koncentriran da se tamo kvalitetno reagira. Da udvostruče linije, udvajaju, blokiraju koji šut...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Prolaz bi značio četvrtfinale Konferencijske lige, nije kao Europska liga, ali je veliko i bitno UEFA-ino natjecanje. Bilo bi to drugo četvrtfinale u tri godine.

- To bi bila sjajna stvar, to bi bilo fantastično. Potvrda europskog kontinuiteta koji Dinamu može biti na ponos. Lideri svlačionice poput Petkovića, Ademija, Mišića su i dalje tu, mislim da se i sad u svlačionici komunicira samo – idemo do finala!

Linker
21. ožujak 2024 08:26