Slavlje Hajduka

 TOM DUBRAVEC Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

Video: Velika pobjeda Hajduka na Poljudu! Portugalci poveli, a onda je krenula ludnica

Hajduk je infarktnim preokretom došao do dva gola prednosti pred uzvrat u Portugalu za tjedan dana
Piše: Jurica Radić/SNObjavljeno: 04. kolovoz 2022. 23:23

HAJDUK - VITORIA 3:1 (Sahiti 67‘, Melnjak 75‘, Krovinović 87‘/Maga 61‘)

HAJDUK (4-2-3-1): Kalinić – Mikanović (od 76. Lovrencsics), Simić, Elez (od 82. Awaziem), Melnjak – Grgić, Vuković (od 70. Atanasov) – Sahiti (od 76. Čolina), Krovinović, Biuk – Livaja

VITORIA (4-3-3): Varela - Miguel Maga, Mumin, Villanueva, Ogawa - Almeida (od 46. Daniel Silva), Semedo, Tiago Silva - Lameiras (od 82. Antonin), Andre Silva (od 62. Anderson Silva), Da Luz (od 62. Jota)

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 33,000. Sudac: Mohammed Al-Hakim (Švedska)


S velikom pobjedom od dva pogotka odlaze Bijeli na uzvrat u srijedu u Guimaraes. Zasluženom pobjedom u prekrasnoj splitskoj noći, jer nadigrali su Bijeli Portugalce.

Povela je Vitoria iz prvog i jedinog udarca prema vratima, ali Hajduk se vratio iz psihološkog šoka s tri pogotka u mreži Varele u nešto više od 20 minuta finiša dvoboja. Velika pobjeda nade za prolaz do Villareala, jer Hajduk je u Splitu pokazao da je spreman za eliminaciju Vitorije.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Prvo je poluvrijeme ponudilo očekivano taktički zahtjevnu igru s obje strane. Hajduk je više pritiskao u početku, ali je opasniji bio u završnici poluvremena. Problemi Vitorije u građenju igre, ludovao je, skakao Teixiera u svom trenerskom prostoru u prvih 20 minuta. Griješili su veznjaci Almeida i Tiago Silva, ljudi od kojih se najviše očekivalo u Vitoriji. Nisu se snašli pod pritiskom, kao ni stoper Mumin kojem je u startu dvoboja Krovinović oduzeo dvije lopte.

Hajduk je kontrolirao igru, držao je suparnika daleko od svojih vratiju, ali ipak, Vareli nije konkretno zaprijetio. U 28. minuti obećavajuća lopta Biuka prošla je kroz šesnaesterac gostiju, činilo se da bi netko mogao postaviti nogu, ali ipak samo privid opasnosti. Vitoria se uspjela podići nakon 20 minuta u niskom bloku. Smirili su se Crni, predali loptu Tiagu Silvi i polako utakmicu gurali u ravnopravni okvir.

image
SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN

Puno kontakt igre na sredini terena, bez pomicanja igre prema suparničkim vratima s obje strane. U finišu prvog dijela Hajduk je svoju šansu sve više tražio preskakanjem igre u potrazi za Livajom, dok je Vitoria više čuvala loptu s nizom kratkih dodavanja nego li su gosti pomišljali na rizik napada.

image

Filip Krovinović

JOSKO PONOS Cropix

Mirna utakmica svoje najveće uzbuđenje u prvom dijelu dobila je u 40. minuti. Prvo je Sahiti sjajno šutirao, Varela se izvio i paradom odbio loptu koju je Livaja ponovno vratio u peterac gdje se lopta od tijela Semeda odbila u njegovu raširenu ruku. Švedski sudac je na velike prosvjede hajdukovaca gestikulacijom pokazao da je po njegovom mišljenju Semedo prvo igrao tijelom, ali nije njegovo objašenjenje smirilo tribine.

image

Sudac Mohammed Al-Hakim

JOSKO PONOS Cropix

Nažalost, nema VAR-a u ovoj fazi kvalifikacija da bi Al-Hakim mogao provjeriti ispravnost svoje odluke.

U sudačkoj nadoknadi prvog dijela još jedna odlična obrana Varele. Krenuo je Livaja prema vratima, šutirao iskosa s 14 metara s desne strane, ali tijelom je loptu skrenuo u korner kapetan Vitorije Bruno Varela.

image

Marko Livaja

JOSKO PONOS Cropix

U nastavku je prva zaprijetila Vitoria iz polukontre u 54. minuti, ali Nelson da Luz je loše šutirao, sa 16 metara pored vratiju. Raspoloženi Biuk je u trku prošao dvojicu, pucao s ruba šesnestarca minutu poslije, ali Varela opet brani. Opasno je "visila" Vitoria u dva navrata u 57. minuti.

Ogawa je nespretno loptu umalo skrenuo u vlastitu mrežu, a onda je u sljedećem napadu na asistenciju Mikanovića šutirao Vuković, no lopta je lagano kliznula tik pored vratnice. Portugalci su bili na "konopcima", ali u najtežim trenucima iz jedne osvojene lopte na sredini terena došli su do pogotka koji je šokirao Poljud u 61. minuti za 0:1.

image

Dario Melnjak i Stipe Biuk

JOSKO PONOS Cropix

Ali, Hajduk se brzo oporavio, već šest minuta kasnije nakon udarca Livaje vratio je Sahiti nadu pogotkom za 1:1. Ali, najveći posao napravio je Melnjak. Lukavo je pratio dugu loptu Eleza i pogotkom za 2:1 donio veliku radost Poljudu, a Miguela iz uloge junaka preveo u tragičara. Imao je Livaja u 83. minuti šansu i za treći pogodak, ali blokirao je Mumin, no sve je na kraju eurogolom začinio Krovinović!


image

Slavlje Hajduka

JOSKO PONOS Cropix

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! SJAJNA PREDSTAVA BIJELIH I OBEĆAVAJUĆA PREDNOST UOČI UZVRATA U PORTUGALU ZA TJEDAN DANA!!!

90‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87‘ - GOOOL! Krovinović je vrebao pogrešku portugalske obrane i dočekao ju je! Lukavo je iskoristio pomutnju kod suparnika, krenuo prema Vareli, a onda ljevicom s vrha šesnaesterca rasparao rašlje za 3:1 na Poljudu!!!

image

Filip Krovinović

JOSKO PONOS Cropix

86‘ - Čolina u sjajnoj prilici, ali nažalost opet je tu sveprisutni ganski branič Mumin.

84‘ - Novi Livajin pokušaj i novi požrtvovan blok Portugalaca.

84‘ - Nakon Atanasovljeva slobodnjaka najviši je Semedo. I dalje traje pritisak Hajduka koji je danas poljudskoj publici predstavio fantastičnu predstavu...

83‘ - Livaju uspijeva blokirati Mumin na desetak metara od gola...

82‘ - U igri je Antonin, na klupu će Lameiras.

82‘ - Debi će upisati nigerijski reprezentativac Chidozie Awaziem, izlazi Josip Elez.

76‘ - Nova promjena u momčadi Hajduka. Izlazi strijelac Emir Sahiti uz ovacije s poljudskih tribina, mijenja ga David Čolina. Također, umjesto Dine Mikanovića u igru će Gergő Lovrencsics.

75‘ - GOOOL! Jednu dugačku Elezovu loptu preko pola terena prihvatio je Dario Melnjak i zatim ‘probio‘ Varelu za preokret i 2:1 na Poljudu! Kakva ludnica...

image

Dario Melnjak

TOM DUBRAVEC Cropix

72‘ - Žuti karton za Semeda zbog prekršaja na Krovinoviću.

70‘ - Prva reakcija Valdasa Dambrauskasa. Ulazi Jani Atanasov umjesto Josipa Vukovića.

67‘ - GOOOL! Ogroman dio posla napravio je Marko Livaja! Primio je loptu u šesnaestercu i nije šutirao isprve, nego je smireno pričekao, zatim izvozao trojicu-četvoricu Portugalaca te potom opalio ljevicom s desetak metara iskosa, a lopta pogađa vratnicu! Srećom, priseban je i Sahiti koji prihvaća taj odbijanac i s dva metra posprema poklon u mrežu... Izjednačenje i ludnica na Poljudu!

image

Emir Sahiti

ANTE CIZMIC Cropix

67‘ - Biuk ostavlja za Sahitija čiji udarac blokiraju Portugalci...

62‘ - Dvostruka promjena kod Vitorije. Umjesto Da Luza i Andrea Silve u igru će Jota Silva i Anderson Silva.

61‘ - GOL! Pa je li ovo moguće... U jeku neprekidnih naleta Hajduka sijevnula je kontra Vitorije. Dupli pas odigrao je Maga te zatim opalio iz daljine i nestvarno pogodio rašlje Kalinićeva gola koji se dobro ispružio, ali ništa nije mogao kod ovakvog udarca koji uđe jednom u karijeri... Eurogol 19-godišnjeg braniča Miguela Mage.

image
ANTE CIZMIC Cropix

58‘ - Novi zicer Hajduka! Livaja ‘vanjskom‘ pronalazi Mikanovića na desnoj strani koji isprve ubacuje za Vukovića čiji udarac s desetak metara prolazi tik uz vratnicu!

Traje jak i agresivan pritisak Bijelih, Dambrauskas se hvata za glavu...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

57‘ - ZAMALO AUTOGOL VITORIJE! Biuk je opet u prvome planu, centrirao je s lijeve strane, a Villanueva je nespretnom reakcijom zamalo prevario vlastitog vratara...

55‘ - Sjajan udarac Stipe Biuka! Dobro je šutirao s vrha šesnaesterca i gađao suprotan kut, ipak brani Varela.

53‘ - Šutira Nelson Da Luz, bio je to traljav udarac bez veće opasnosti za Kalinića.

50‘ - Žute kartone dobili su - netko na portugalskoj klupi, a na Hajdukovoj litavski pomoćnik Marius Skinderis.

49‘ - Nova dobra akcija Biuka i Sahitija, čisti to Alfa Semedo.

46‘ - Vraćamo se na Poljud. Kod Hajduka nema promjena, dok je kod Portugalaca ušao Daniel Silva koji je bio najavljen od prve minute, u svlačionici je ostao Andre Almeida.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Furiozan i hrabar početak Hajduka zaustavila je jedino prekršajima ispresijecana igra portugalske Vitorije. U startu su nekoliko dobrih akcija izveli Biuk, Krovinović, Livaja, Sahiti i ostali... Mogli su Bijeli doći do prednosti u sudačkoj nadoknadi kada se pred Varelin gol sjurio Marko Livaja, no kao pobjednik je iz toga dvoboja izašao portugalski vratar.

U prvome planu, ipak, nisu bili igrači nego švedski sudac Al-Hakim. U nedostatku pomoći VAR-a nije se usudio pokazati na bijelu točku u jednoj vrlo dvojbenoj situaciji. U međuvremenu je ‘zažmirio‘ na nekolicinu prekršaja portugalskih nogometaša, a ‘previdio‘ je još jedno igranje rukom u šesnaestercu Vitorije.

Splitska je publika kraj poluvremena ispratila zvižducima, upućenima - ne igračima, nego - švedskome sucu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45‘+1‘ - Livajaaaaaa... Sahiti ga je, nakon portugalske pogreške, gurnuo u prostor, Hajdukov se napadač sjurio u šesnaesterac i u situaciji ‘jedan na jedan‘ gađao ravno u Varelu. Šteta, ovo je bio veliki zicer za Hajduk!

45‘ - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

43‘ - I opet očigledno igranje rukom! Sahiti je ubacio s lijeve strane, a netko od portugalskih braniča igrao glavom - od glave se to odbilo u ruku, no i ovoga puta sudac je ostao ‘nijem‘...

40‘ - NOVA DVOJBENA SITUACIJA, POTENCIJALNO IGRANJE RUKOM! Sahiti je izvrsno opalio i gađao suprotan kut, a Varela sjajno obranio... U nastavku Mikanović ubacuje s desne strane i Alfa Semedo očigledno igra rukom! Lopta mu se, doduše, odbila od bedra u ruku - to je vjerojatno spriječilo suca da odmah pokaže na bijelu točku - ali jedanaesterca nije bilo, iako je i pomoćni sudac nešto signalizirao... Vrlo, vrlo dvojbeno!

39‘ - Zvižduci na Poljudu! Sudac Al-Hakim prvo nije sudio očit prekršaj Andrea Silve na Sahitiju, da bi u nastavku sudio Krovinovićev prekršaj...

36‘ - Grgić pada u duelu s Ogawom u šesnaestercu, traže Bijeli najstrožu kaznu, međutim švedski se sudac nije oglasio... Nažalost, u ovoj fazi Konferencijske lige nema pomoći VAR-a.

image
ANTE CIZMIC Cropix

33‘ - I dalje traje žestoka bitka na sredini terena. Brojni manji prekršaji usporavaju tempo igre, a to je vjerojatno i namjera portugalske momčadi koja je ostala zatečena furioznim početkom na Poljudu.

29‘ - Nova dobra akcija Bijelih! Biuk šalje izvrsnu loptu ispred gola Vitorije, Livaja je namjerno zastao kako bi izbjegao zaleđe, a Sahiti je za centimetar prekratak...

image
JOSKO PONOS Cropix

27‘ - Uporno oklijevaju Portugalci s izvođenjem brojnih prekršaja i kornera, čuvaju vrijeme kao da imaju rezultatsku prednost, pa je sudac prisiljen opominjati ih uz napomenu da će sve to nadoknaditi.

22‘ - Krovinović u borbi za posjed ruši Mumina te dobiva žuti karton.

18‘ - Marko Livaja atraktivnim potezima dodatno razgaljuje splitsku publiku. U mrtvom kutu, u praktički izgubljenoj poziciji uspio je ‘haklerskom‘ majstorijom izboriti korner...

15‘ - Oko 33 000 duša skupilo se večeras na Poljudu, a - uz poznata lica u svečanoj loži - potporu daje i Nikola Kalinić, nažalost samo na klupi.

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix

13‘ - Kontra Hajduka! Lovre Kalinić dugačkim je dodavanjem gurnuo Biuka u solo-prodor, ruši ga s leđa Tiago Silva i dobiva prvi žuti karton na utakmici. Sjajno izgledaju Bijeli na terenu!

12‘ - I dalje prijete Bijeli! Sahiti i Vuković stvorili su opasnu situaciju u suparničkom šesnaestercu, ipak uspijevaju raščistiti Portugalci.

image
JOSKO PONOS Cropix

10‘ - Šansa za Hajduk! Krovinović je ukrao jednu loptu, zatim gurnuo Grgića u šansu, a udarac Hajdukova veznjaka s ruba šesnaesterca - uz pomoć bloka koji je amortizirao tu silinu - lakoćom hvata vratar Varela.

8‘ - Srušen je sada i Livaja s leđa, tražio se karton za Portugalce, ali švedski je sudac odrješito odmahnuo.

6‘ - Na centru se vodi velika bitka, mnogo je tu tvrdih prekršaja, igra se ‘muški‘. Sada je Simić srušio Andrea Silvu pa traje kraći prekid...

2‘ - Krenuo je Hajduk napadački... Biuk je izborio korner, a u nastavku se Livaja sjurio po desnoj strani, ušao u šesnaesterac i poslao nešto između centaršuta i udarca na gol - zasad neprecizno. Počelo je žestoko!

21.00: Počela je utakmica na Poljudu! Sretno, Hajduče!!!

image
JOSKO PONOS Cropix

image
TOM DUBRAVEC Cropix


>>> Hajdukovci su na travnjak Poljuda istrčali na zagrijavanje uz hit Doris Dragović "Ovo je naša krv". Uz predvečerje Dana domovinske zahvalnosti, hrvatskog Dana pobjede, Bijele je na terenu dočekala budnica, za podsjećanje na veliki nacionalni praznik. Inače, Dambrauskas nije iznenadio sastavom, u napadu je prednost dao Sahitiju u odnosu na Mlakara, dok je u obrani zaigrao očekivani stoperski tandem Elez-Simić. Nigerijski stoper Awaziem koji se u ponedjeljak priključio Bijelima, utakmicu će započeti s klupe.

image
JOSKO PONOS Cropix
image
JOSKO PONOS Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
JOSKO PONOS Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

>>> Večeras će pravdu dijeliti švedska sudačka četvorka predvođena 37-godišnjim Mohammedom Al-Hakimom. Više o njima pročitajte OVDJE.

>>> 19.35: Stigli su sastavi za današnji dvoboj! Kod Hajduka na desnom krilu kreće Sahiti umjesto najavljivanog Mlakara, Grgić i Vuković su par zadnjih veznih, a Krovinović je iza Livaje.

Čak četiri promjene u odnosu na najavljeni sastav odradio je trener gostiju Joao Aroso. U posljednjoj liniji startat će Miguel i Villanueva umjesto očekivanih Mage i Amara. U vezi, pak, kreće Andre Almeida, iako su portugalski mediji prednost davali Danielu Silvi, jednako kao i Nelson Da Luz u napadu umjesto Jote kojega sad nema niti na klupi.

image

Emir Sahiti

MATIJA DJANJESIC Cropix


Linker
09. svibanj 2024 23:57