Niko Janković

 VIGO MAVROVIć/HNK RIJEKA
LIJEPA PREDNOST

VIDEO: Rijeka dugo lomila dobro organizirane domaćine, pa preokretom slavila na Farskim otocima

Nogometaši Rijeke pobijedili su Torshavn u gostima s 3:1 u prvoj utakmici 3. pretkola KL-a
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. kolovoz 2023. 22:01

B36 TORSHAVN - RIJEKA 1:3 (Agnarsson 33./Janković 41.-11m, Goda 48., Radeljić 88.)

B36 TORSHAVN (5-3-2): Lamhauge – Solheim, Jonsson, Nattestad, Egilsson ?, Benjaminsen – Johansen (od 90.+1. Joensen), E. Nielsen (od 90.+1. Magnusson), Przybylski ? (od 90.+1. Heinesen) – Skandari (od 73. Sabala), Agnarsson ⚽ (od 52. B. Nielsen ?)

RIJEKA (4-2-3-1): Labrović – Veiga, Dilaver, Radeljić ⚽, Goda ⚽ – Selahi ? (od 78. Ilinković), Hodža (od 90. Lepinjica) – Pašalić (od 79. Grgić), Fruk, Janković ⚽ (od 90. Djouahra) – Ivanović (od 78. Obregon)

Golove s utakmice pogledajte OVDJE.


Veliki su korak napravili nogometaši Rijeke prema plasmanu u doigravanje za ulazak u skupinu Konferencijske lige. U prvoj utakmici 3. kvalifikacijskog kola u Torshavnu su svladali domaći B36 3:1 (1:1) i trebalo bi se doista dogoditi istinsko nogometno čudo, pa da osjetno kvalitetnija Rijeka ne izbori prolaz u daljnje natjecanje.

No, nije bilo lako na prohladnim Farskim otocima, štoviše. Iako je Rijeka zagospodarila travnjakom od samoga početka, domaćin je poveo u 33. minuti, no taj pogodak ipak nije "nokautirao" našu momčad, samo ju je nakratko šokirao. A ruku pomoći Riječanima pružio je i finski sudac El- Amara, dosudivši u 41. minuti dvojbeni kazneni udarac, kojeg je Janković pretvorio u izjednačenje. A u nastavku su Riječani s još dva pogotka došli do lijepe prednosti uoči uzvrata. Prvo ime dvoboja svakako je bio agilni i probitačni lijevi branič Bruno Goda, strijelac drugoga gola za Rijeku, bio mu je to čak četvrti pogodak ove sezone.

image

B36 Torshavn - Rijeka

SOFASCORE

B36 - Rijeka statistika utakmice

Sredina je kolovoza, no Rijeka je na Farskim otocima utakmicu odigrala u kasnojesenskim uvjetima. Temperatura je u Torshavnu u četvrtak bila 12 stupnjeva Celzija, no zbog jakog i hladnog vjetra osjet je bio kao da je nekoliko stupnjeva niže. Kad su autobusom dolazili na stadion, Riječani su se "probijali" kroz maglu, padala je slaba kiša, ali nošena vjetrom postajala je vrlo neugodna. Magle, srećom, nije bio unutar stadiona, pa je vidljivost bila dobra.

Umjetna je trava ubrzala kretanje lopte, no činilo se da Riječani nisu imali problema s prilagodbom na te uvjete, iako je domaćin prvi zaprijetio već u 2. minuti. I uzdrmao – gredu! Istina, više slučajno, nego s nekakvom namjerom, budući da je neugodni Skandari pokušao centrirati u 16-erac gostiju, ali lopta mu je prešla preko noge i odsjela na gredi.

image

Bruno Goda

VIGO MAVROVIć/HNK RIJEKA

A onda je Rijeka odvela utakmicu u svoju ulicu i sljedećih se pola sata igralo uglavnom na dijelu travnjaka na kojem je bio B36. No, nije bilo lako probijati zgusnuti i pokretljivi defenzivni blok domaćina, koji je u 5-3-2 formaciji zatvarao prilaze svojim vratima. Pokušavali su Riječani i kroz sredinu i preko bokova probijati taj bedem Farana, u tome su i uspjeli nekoliko puta, no najopasniji su bili prijeteći udarcima iz daljine.

Pokušavali su domaćeg vratara ugroziti Janković, Pašalić i Selahi udarcima izvan 16 metara, no nisu uspjeli donijeti rezultatsku prednost.

Činilo se da pogodak Rijeke "visi u zraku" i da je samo pitanje trenutka kad će domaćin kapitulirati, no u 31. minuti naša je momčad bila šokirana. Odigrao je B36 munjeviti protunapad i Labrović je morao vaditi loptu iz mreže, iskoristio je domaćin mnogo praznoga prostora kojeg je Rijeka, napadajući cijelo vrijeme, ostavljala na svom dijelu terena.

Jasno je da je pogodak "ošamutio" Riječane, no u igru i u život vratio ih je finski sudac Mohammed El-Amara, dosudivši u 40. minuti kazneni udarac za našu momčad, iako je Przybylski igrao rukom izvan svoga 16-erca. No, u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu nema VAR-a i domaćin se morao pomiriti s tom odlukom, a Niko Janković donio je Rijeci izjednačenje, snažnim udarcem s bijele točke. I s tih se 1:1 otišlo na odmor.

image

Franjo Ivanović

VIGO MAVROVIć/HNK RIJEKA

A već u 3. minuti nastavka, Rijeka je povela, opet je, nakon prekida, strijelac bio raspucani lijevi branič Goda, kojem je to bio čak četvrti pogodak ove sezone. Rijeka je, eto, preokrenula rezultat, došla je na svoje i to je vodstvo zapravo bilo i odraz viđenoga u dotadašnjem dijelu igre.

Imali su Riječani u 67. minuti lijepu zgodu za povećanje vodstva, nakon pogreške domaće obrane krenuli su u "polu-kontru", koju je dobrim udarcem s 18 metara okončao Fruk, ali vratar Lamhauge uspio je tu loptu odbiti u gredu! Centimetri su, eto, dijelili Rijeku od trećega pogotka, koji bi donio posvemašnju mirnoću i sigurnost. No, dvije minute prije kraja uspio je i Radeljić svladati domaćeg vratara za opipljivu prednost.

Gotova je utakmica. Rijeka je zasluženo pobijedila s 3:1. Domaćini su poveli nakon jednog kontranapada, a nakon toga je momčad Sergeja Jakirovića kontrolirala utakmicu i došla do pobjede. B36 Torshavn je bio dobro organiziran u fazi obrane, ali je na kraju Rijeka došla do lijepe prednosti uoči uzvrata. Napravljen je veliki korak prema playoffu kvalifikacija protiv Lillea.

90+1. ⇔ U posljednje dvije minute napravljene su po dvije zamjene na obje strane. Prvo su kod Rijeke ušli Djouahra i Lepinjica umjesto Jankovića i Hodže, a zatim su kod domaćina ušli Magnusson i Joensen umjesto Nielsena i Johansena

88. ⚽ GOOOL! Evo ga! Vodi Rijeka 3:1, a strijelac je Radeljić. Slobodni udarac s lijeve strane je izveo Fruk, lopta je prošla kroz peterac, a na drugoj vratnici je bio Radeljić koji ju je pospremio za 3:1.

86. ? Upišimo kako je Nielsen dobio žuti karton.

70. ⇔ Treća zamjena kod Rijeke. Ušao je Grgić umjesto Pašalića.

77. ⇔ Dvostruka izmjena u redovima Rijeke. Izlaze Ivanović i Selahi, ulaze Obregon i Ilinković. Nismo zabilježili kako su i domaćini obavili dvije izmjene - umjesto Agnarssona je u 51. minuti ušao Nielsen, a umjesto Skandarija u 73. Sabala.

image

Franjo Ivanović

VIGO MAVROVIć/HNK RIJEKA

75. Rijeka dominira u drugom poluvremenu, puno je kvalitetnija Jakirovićeva momčad i vidi se to na terenu. Domaćini se i dalje uglavnom koncentriraju na obranu, ne ide im to loše, a dojam bi kako bi treći gol prelomio utakmicu.

image

B36 Torshavn - Rijeka

VIGO MAVROVIć/HNK RIJEKA

67. Odličan udarac Fruka glavom koji je završio na gredi.

59. ? Prvi žuti karton na utakmici je dobio Selahi.

48. ⚽ GOOOOL! Vodi Rijeka 2:1. Goda je strijelac, a on je iz drugog pokušaja pogodio domaću mrežu nakon ubačaja iz kornera. Prvi put mu je domaći vratar obranio, ali drugi put nije mogao.

image

Bruno Goda

VIGO MAVROVIć/HNK RIJEKA

Gotovo je prvo poluvrijeme. Rezultat je 1:1. Rijeka je bila puno bolja, dominirala je posjedom lopte, ali su se domaćini uglavnom jako dobro i organizirano branili te iskoristili priliku koju su dobili da povedu u 33. minuti. Da nije bilo igranja rukom gotovo izvan šesnasterca možda bi imali i vodstvo na poluvremenu. No, Janković je iz jedanaesterca izjednačio. Rijeka u nastavku mora biti odlučnija u napadu kako bi razbila dobro organizirane igrače B36 Torshavna.

41. ⚽ GOOOL! Janković je bio precizan i izjednačio rezultat na 1:1.

39. Kazneni udarac za Rijeku! Nakon ubačaja s desne strane rukom je u domaćem šesnaestercu igrao jedan domaći igrač.

33. ⚽ GOOOL! Gubi Rijeka. Domaćini vode 1:0. Sijevnula je kontra po lijevoj strani koju je povukao Przybylski. U sredini je sam bio Agnarsson koji nije imao problema savladati Labrovića.

31. Najveća prilika Rijeke. Pokrenuo ju je Goda koji je uposlio Pašalića. On je pucao s 20-ak metara s desne strane. Vratar Lamhauge je odbio loptu, na nju je pokušao natrčati Selahi, ali ju je domaći vratar ipak pokupio.

29. Zabilježimo i pokušaj Selahija, ali njegov udarac je bio dosta neprecizan.

25. Dobro je pucao Pašalić s ruba šesnaesterca, ali lopta je propšla pored gola. U posljednjih deset minuta Rijeka kontrolira igru, ali se domaćini dobro i organizirano brane. Morat će Jakirović smisliti kako otvoriti bunker momčadi B36 Torshavn.

15. Najopasniji u redovima domaćina je Skandari. Sada je nakon brzog kontranapada pucao s nekih 18 metara od gola, ali lopta je otišla preko gola.

13. Nakon 13 minuta utakmice Rijeka ima 83% posjeda lopte.

11. Prvi konkretan udarac nekog igrača Rijeke. Pokušao je Janković, ali na mjestu je bio Lamhauge.

7. Nakon prvih nekoliko minuta u kojima su domaćini pokušali iznenaditi Rijeku, sada je Jakirovićeva momčad uspostavila kontrolu.

2. Vratnica za domaćine. Skandari je bio na desnoj strani, a umjesto ubačaja lopta je otišla prema golu, prevarila Labrovića i pogodila vratnicu.

1. Počela je utakmica na Farskim otocima

image

Utakmica B36 - Rijeka

VIGO MAVROVIć/HNK RIJEKA

18:51 Objavljeni su sastavi za utakmicu

Linker
24. rujan 2024 11:16